Odchudzanie - Jak schudnąć 8 kg w miesiąc bez głodówki? Dieta online

Odchudzanie – Dieta

Odchudzanie to temat bardzo popularny, ponieważ każdy z nas chce świetnie wyglądać na lato. Najpopularniejsze zagadnienie dietetyki – tak w skrócie można określić dietę mającą na celu pozbycie się tkanki tłuszczowej. Nie jest ona jednak tak prosta jak się może pozornie wydawać. Często spotyka się wyobrażenie zgodnie z którym redukcja polega na głodówce, a które oczywiście jest błędne.

Zmniejszanie bez opamiętania ilości spożywanych kalorii nie doprowadzi do zdrowej utraty tłuszczu, a jedynie wywoła problemy zdrowotne. W jaki sposób wobec tego najlepiej można poprowadzić dietę mającą na celu odchudzenie? Wiesz co jeść, żeby schudnąć? Na początek dwa słowa klucze – redukcja i dieta. Rozsądnie poprowadzona redukcja ma na celu nie tylko pozbycie się tkanki tłuszczowej, lecz również uwydatnienie mięśni. Podczas tego procesu można popełniać wiele błędów, ponieważ stanowi ono proces wieloetapowy i rozłożony w czasie. Warto jednak przeprowadzić go w sposób prawidłowy, ponieważ może on zdziałać istne cuda, szczególnie w połączeniu z aktywnością fizyczną. Czy wiesz co jeść, żeby schudnąć? Zbilansowana dieta to podstawa!

odchudzanie

Rozsądnie odchudzanie ma na celu nie tylko pozbycie się tkanki tłuszczowej, lecz również uwydatnienie mięśni.

Odchudzanie – Podstawowe informacje o diecie

Przede wszystkim dieta redukcyjna to schemat żywieniowy ukierunkowany na pozbycie się zbędnych kilogramów oraz zniwelowanie tkanki tłuszczowej. Podstawą tego typu diety jest określenie swojego zapotrzebowania kalorycznego i manipulacja własnym metabolizmem. Dzięki wyliczeniu bilansu kalorycznego zyskujemy pewność, że dostarczamy organizmowi właśnie tyle energii, ile mu potrzeba.

Systematyczne spożywanie posiłków w regularnych odstępach czasu to kolejna kluczowa kwestia w diecie redukcyjnej. Katabolizm nie może się rozwijać wobec dobrze zorganizowanego planu żywieniowego. Proces ten uważany jest za szkodliwy, jako że doprowadza do zwiększenia zawartości tłuszczu i rozpadu tkanki mięśniowej. Aby uniknąć tych konsekwencji posiłki powinny być przyjmowane co 3 – 4 godziny od czterech do aż sześciu razy dziennie (w tym ostatnim przypadku należy zmniejszyć odstępy). Jeżeli zapotrzebowanie energetyczne będzie wypełnione, a regularność spożycia zachowana, wówczas dieta wpływa pozytywnie na pobudzenie metabolizmu, ponieważ proces spalania kalorii trwał będzie nieustannie przez większość doby.

Przy dłuższych niż cztery godziny odstępach między spożywanymi posiłkami nastąpić może gwałtowny spadek glukozy we krwi, obecny przy dłuższych przerwach oraz „wilczy głód”. Wykluczone jest spożywanie dwóch bardzo obfitych posiłków dziennie. Każdy posiłek trzeba jeść wolno, przeżuwając dokładnie kęsy i koncentrując się na smaku, co nie tylko ułatwia trawienie, ale również pozwala zjeść mniej – co jest normalne wobec spożywania w wolniejszym tempie. Dopiero po upływie kwadransa od połknięcia pokarmu do mózgu dociera informacja, że zaspokojono już głód. To nie jedyny wpływ psychiki na skuteczność redukcji. Dobrze jest wybierać małe talerze, na które trzeba sobie dokładać porcje, co powoduje, iż tempo jedzenia spada i łatwiej uniknąć spożywania bardzo obfitych posiłków. Podczas gotowania należy unikać próbowania przygotowywanego pokarmu oraz dojadania resztek wbrew sobie. Od stołu powinniśmy wstawać z uczuciem lekkiego niedosytu.

Najkrótsza definicja procesu redukcji to określenie go jako walki ze zbędnymi kilogramami i nadmiarem tkanki tłuszczowej. Przez to jednym z priorytetów jest określenie ilości masy i tłuszczu, jakie powinniśmy stracić. Dobrze w tym celu jest określić typ otyłości lub nadmiaru masy ciała, z jakim się zmagamy. W łatwy sposób dzięki temu określamy, które części naszego ciała należy potraktować ze szczególnym zaangażowaniem i w celu przywrócenia ich do naturalnej formy potrzebują więcej uwagi. Zyskujemy w ten sposób pewność, że wysiłki są ukierunkowane na właściwy cel, a my nie tracimy czasu ani sił.

Odchudzanie to walka ze zbędnymi kilogramami i nadmiarem tkanki tłuszczowej.

osowane w diecie i treningach zmiany okazały się pożyteczne (lub też nie). Dzięki realnym efektom podnosi się także poziom naszej motywacji, a intensyfikacja pracy może doprowadzić do skrócenia starań w celu uzyskania lepszej sylwetki. W jaki sposób jednak sprawdzić czy te starania rzeczywiście przynoszą oczekiwane rezultaty? Kilka najprostszych sposobów sprawdzenia tego to:

  • zapisywanie wagi;
  • regularne mierzenie obwodów;
  • systematyczne wykonywanie pomiarów poziomu tkanki tłuszczowej.

Przeczytaj również: Zobacz, co stanie się, gdy będziesz się szybko odchudzać. Kliknij, aby zobaczyć.

Odchudzanie czy redukcja – dieta

Podstawowym założeniem diety redukcyjnej jest żonglowanie spożywanymi kaloriami w zależności od indywidualnego zapotrzebowania. Po określeniu niezbędnej ilości energii, jakiej potrzebuje nasz organizm, niezbędne jest obcięcie z dziennej porcji pewnej ich części. Ilość ograniczanych kalorii zależna jest od tego, jakie efekty chcemy osiągnąć, przykładowo wobec 2800 kcal spożywanych dziennie z tej sumy powinno się usunąć 100 – 200 kcal. Zbilansowana dieta na redukcję pozwoli Ci mieć kontrolę nad kaloriami.

Wyliczanie zapotrzebowania na szczęście nie stwarza większych problemów, szczególnie przy użyciu gotowych kalkulatorów kalorii dostępnych w internecie. Wielki niedosyt odczuwany po spożyciu posiłku to jasny sygnał od organizmu, że wyrzucona porcja kalorii jest zbyt wysoka. Uzupełnianie ewentualnych niedoborów jest o tyle istotnym zagadnieniem w kontekście różnic pomiędzy odchudzaniem a redukcją, że w przypadku tej drugiej odbywa się ono bez dyktowania restrykcyjnych warunków. Oczywiście trzeba przy tym zachowywać świadomość, że niektóre produkty mogą ten proces utrudnić albo wydłużyć, w największym stopniu są to artykuły spożywcze przetworzone i wysokokaloryczne. Jednocześnie słone przekąski nie stanowią przeciwwskazania o ile po ich zjedzeniu nasze zapotrzebowanie kaloryczne jest zgodne z wcześniej przyjętymi założeniami. Oczywiście można się zastanawiać czy warto dla – bądź co bądź legalnego, ale jednak – naruszenia zasad zdrowego żywienia utrudniać cały proces redukcji. Z tego też względu produkty, którymi w diecie redukcyjnej teoretycznie można uzupełniać kalorie, ale lepiej wyeliminować je z diety ze względu na ich wpływ na organizm to:

  • gazowane i słodkie napoje;
  • fast – foody;
  • słone przekąski;
  • słodycze.

Odchudzanie tymczasem opiera się w głównej mierze na zmianie nawyków żywieniowych. Ten proces dotyczy często osób o bardzo niskim poziomie żywieniowej samoświadomości. W trakcie klasycznego odchudzania powinno się całkowicie zmienić swój dotychczasowy jadłospis oraz dołączyć do swojego życia do tej pory w nim nieobecną aktywność fizyczną. Najczęściej proces ten stosowany jest przez osoby, które borykają się z otyłością lub nadwagą.

Najważniejszą cechą wspólną obu tych procesów – rzecz jasna poza nastawieniem na pozbycie się tkanki tłuszczowej i zmniejszenie masy ciała – jest fakt, iż nie można opierać ich na głodzeniu się. Za sprawą głodu zwiększa się katabolizm, a to prowadzi do mnóstwa niekorzystnych procesów w naszym organizmie, takich jak spadek masy mięśniowej i spowolnienie metabolizmu – najważniejsze są systematyka i odpowiednie produkty w diecie.

Przeczytaj również: Dlaczego ananas pomaga w odchudzaniu? Kliknij, aby dowiedzieć się więcej. 

Odchudzanie – dieta – zasady

Jak każda dieta, również redukcja posiada kilka zasad, których podczas jej stosowania powinno się przestrzegać w celu zwiększenia jej efektów. Dzięki ich zastosowaniu nasze ciało lepiej zareaguje na sam proces tracenia tkanki tłuszczowej, a dieta na redukcję zadziała skuteczniej.

Odchudzanie – przygotowanie organizmu do diety

Oczyszczenie organizmu zawsze powinno być pierwszym etapem odchudzania. Można dokonać tego poprzez wprowadzenie co 3 – 4 dni przez pierwsze dwa tygodnie dni „płynnych”. Jak nazwa wskazuje polegają one na spożywaniu w nie jedynie napojów, świeżo przyrządzonych soków i zup. Dzięki temu żołądek w pewnym stopniu się obkurcza, natomiast organizm oddaje zapas wody. Nie jest to jednak jeszcze właściwe odchudzanie, a dopiero wprowadzenie do niego. Błąd wielu osób polega na tym, iż poprzestają na tym pierwszym etapie.

W kolejnym etapie, czyli 10 – 12 dni po rozpoczęciu odchudzania tkanka tłuszczowa zaczyna się zmniejszać, zaś bilans wodny wyrównuje się. Nie należy się przejmować w przypadku niezaobserwowania spadku masy w kolejnym tygodniu. Nie oznacza to bowiem, że proces chudnięcia nie następuje, ale że zmienia się skład ciała – jest w nim więcej wody, a mniej tłuszczu.

Zachowanie cierpliwości

Bardzo częsty błąd polega na oczekiwaniu natychmiastowych widocznych efektów redukcji. Tymczasem, jak już wspominaliśmy, utrata masy tłuszczowej to proces wieloetapowy i bardzo złożony. Celem jest schudnięcie na stałe, a nie bardzo szybka utrata wielu kilogramów. Ze zdrowotnego punktu widzenia najkorzystniejsze jest tracenie w ciągu tygodnia od pół kilograma do kilograma masy ciała. W celu schudnięcia dziesięciu kilogramów potrzeba zatem aż około trzech miesięcy! To nie wszystko, ponieważ drugi równie długi okres poświęcić należy na wychodzenie z diety.

Zbilansowana dieta redukcyjna

Kluczowe pytanie brzmi następująco – co jeść na redukcji? Bilans energetyczny w przypadku diety redukcyjnej stanowi sprawę absolutnie kluczową. Kontrola wagi oraz prawidłowe dostarczanie niezbędnej ilości składników odżywczych są możliwe właśnie dzięki liczeniu kalorii. Ponadto jest to bardzo wygodne w planowaniu codziennych posiłków i stanowi dużą oszczędność czasu. Zachowywanie proporcji pozwala na utrzymanie systematyczności kluczowej w procesie redukcji. Nie wiesz, co jeść na redukcji? Zapotrzebowanie kaloryczne jest sprawą indywidualną i z tego też względu jego limity należy skonsultować ze specjalistami takimi jak dietetyk albo trener personalny.

Wiesz, jak wygląda przykładowa dieta redukcyjna? Różnorodne produkty to kolejny podstawowy element zdrowego jadłospisu. Muszą się w nim znajdować nie tylko owoce i warzywa, ale wszystkie źródła makroskładników: stanowiących podstawę zapotrzebowania kalorycznego węglowodanów, tłuszczów i białka. W uzupełnianiu protein najlepiej sprawdzają się mięsa, zarówno białe – drobiowe – jak i czerwone, będące idealnym źródłem żelaza. Białko jest niezwykle istotne, ponieważ w procesie odchudzania nie możemy dopuścić do czerpania przez organizm spalania komórek mięśni w celu uzyskania energii. Z tego powodu należy dostarczać podczas redukcji dużo protein, najlepiej jeden gram na każdy kilogram masy ciała. Idealne proporcje to 55% kalorii z węglowodanów (ich najlepszym źródłem są produkty pełnoziarniste: rośliny strączkowe, warzywa, makarony, kasze, ryż brązowy i pełnoziarniste pieczywo), 15% z białka i 30% z tłuszczu. Wiele osób uważa, że przykładowa dieta redukcyjna jest nudna – to błąd!

Poza makroskładnikami nie można zapominać również o mikroskładnikach. Nie tylko trzy główne składniki pokarmowe, ale także witaminy oraz pierwiastki mają ogromne znaczenie dla funkcjonowania ludzkiego organizmu. Prawidłowe funkcjonowanie metabolizmu oraz innych przemian jest możliwe właśnie dzięki ich dostarczaniu. Mikroskładniki odpowiadają również za:

  • zwiększanie wytrzymałości organizmu;
  • warunkowanie odpowiedniego poziomu odporności;
  • zapobieganie rozwojowi chorób.

Niedobory mikroelementów same w sobie stanowią bardzo duże zagrożenie dla zdrowia, w związku z czym profilaktycznie należy zapobiegać takiej sytuacji i dbać o ich odpowiednią podaż w diecie.

Ograniczenie kalorii

To pozornie rzecz najbardziej oczywista jak tylko może być – chcąc uzyskać odpowiednie efekty diety redukcyjnej trzeba ograniczyć ilość spożywanych kalorii. Nie można jednak mylić tego z głodówką! Zmniejszenie wartości kalorycznej posiłków polega na doprowadzeniu do sytuacji, w której spala się ich więcej niż zjada. Zapotrzebowanie zależy od wielu czynników:

  • wieku;
  • aktywności fizycznej;
  • rodzaju wykonywanej pracy;
  • tempa spalania i przekształcania pokarmu w energię.

Nigdy nie można zbyt drastycznie ograniczać ilości jedzonych kalorii! Zbyt mała podaż kalorii szkodzi spalaniu tłuszczu, ponieważ prowadzi do spowolnienia procesów metabolicznych, gdyż organizm stara się zaoszczędzić energię. Dodatkowo doprowadza to do spalania mięśni, ponieważ organizm zaczyna wykorzystywać również białko w roli źródła energii. Do utrzymania funkcji życiowych niezbędne jest 23 kcal na każdy kilogram masy ciała. Do tego należy doliczyć energię niezbędną do psychicznej i fizycznej aktywności. Najczęściej zapotrzebowanie mężczyzn oscyluje w granicach 2200 – 3200 kcal, natomiast u kobiet jest to 1800 – 2400 kcal. Różnice w największym stopniu zależne są od stopnia aktywności fizycznej.

Przeczytaj również: Jesz mniej i nie chudniesz? Poznaj 9 przyczyn, przez które odchudzanie staje się niemożliwe. Kliknij, aby poznać przyczyny.

Odchudzanie – aktywność fizyczna

Podstawę redukcji stanowi dieta, ale bardzo trudno ją przeprowadzić bez odpowiedniej ilości aktywności fizycznej w życiu codziennym. Jeżeli do komórek nie dotrze odpowiednia ilość tlenu organizm nie będzie przetwarzał dostarczanych mu składników odpowiednio szybko, a im więcej go otrzymuje, tym szybciej przeprowadzane jest spalanie. Regularny ruch nie tylko przyspiesza spalanie kalorii, ale też pozytywnie wpływa na samopoczucie. Za aktywność fizyczną posłużyć może jakikolwiek jej rodzaj: treningi na siłowni, aerobik, pływanie, jazda na rowerze, bieganie, gry zespołowe.

Wychodzenie z diety

To powolny proces, który nie ustępuje wagą wprowadzaniu do diety. Nie jest trudno w kilka tygodni stracić określoną ilość kilogramów, prawdziwe wyzwania stanowi utrzymanie niższej wagi już po jej zakończeniu. Na czym to polega? Na stopniowym zwiększaniu podaży kalorii w codziennej diecie. Przez pierwsze dwa – trzy tygodnie należy zwiększać kaloryczność posiłków o 100 kcal. W sumie przez trzy miesiące od zakończenia właściwej diety należy o 300 kcal mniej od indywidualnej normy dziennej.

Szejk pozwala na łatwe przyjmowanie składników odżywczych.

 

Odchudzanie i redukcja – Podstawy żywienia

Same proporcje składników odżywczych to nie wszystko, bardzo ważne są także ich źródła w diecie. Wspominaliśmy już o tym, że węglowodany należy czerpać z produktów pełnoziarnistych o niskim indeksie glikemicznym. Dobrym źródłem białka poza mięsem są również produkty mleczne, np. sery twarogowe, a także ryby i jaja. Te ostatnie są idealnym posiłkiem podczas diety redukcyjnej nie tylko przez wysoką zawartość protein, lecz także dzięki wysokiej zawartości tłuszczów. W przypadku tych ostatnich nie bez znaczenia jest pamięć, aby były to przede wszystkim związki jednonienasycone. Powinno się wobec tego ograniczyć tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, a idealne źródła lipidów stanowią:

  • oliwa z oliwek;
  • olej rzepakowy;
  • orzechy;
  • nasiona dyni i słonecznika.

Idealnym uzupełnieniem diety redukcyjnej rzecz jasna jest spożywanie odpowiedniej ilości warzyw. Posiadają one bardzo niewielkie ilości kalorii, a to nie jedyna ich zaleta, ponieważ stanowią znakomite źródło błonnika, mikroskładników i związków witaminowych. Dzięki nim swobodnie można także zaspokajać głód w formie przekąsek, nie trzeba się ograniczać w ich spożywaniu.

Dieta redukcyjna jest bardzo prosta i wystarczy stosować się do kilku zasad. Nie wolno pod żadnym pozorem mylić jej z głodówką, ale też należy zachowywać pewien rygor. W gruncie rzeczy opiera się on jednak na stosowaniu po prostu zasad zdrowego odżywiania w codziennej diecie z zastrzeżeniem, że ograniczone zostaje spożycie kalorii. Nie jest to proces długotrwały, ale ważna jest pamięć o wprowadzeniu się w niego i wychodzeniu z redukcji, bez którego łatwo o efekt jojo. Dorzucenie aktywności fizycznej praktycznie gwarantuje powodzenie tej diety, a chyba każdy zgodzi się, że czasem warto pozbyć się kilku kilogramów.

Nie wiesz, jak ułożyć sobie dietę, która nie tylko odchudza, ale również może pomóc na liczne problemy ze zdrowiem?

Metamorfoza Krzysztofa

Na początek chciałem przedstawić Ci mojego klienta, który nie posiadał żadnych chorób utrudniających odchudzanie (głównie problemy z hormonami utrudniają odchudzanie). Dlatego też wystarczyło tylko 30 dni na zrzucenie 11 kg. Są to diety najprostsze, które dają rewelacyjne efekty w miesiąc góra dwa miesiące. Co najważniejsze, aby uzyskać taki efekt wystarczy przestrzegać diety tylko w 70-80%.

Opinia Krzysztofa o mojej diecie:Dziękuję za dietę, od Pana się zaczęło, po miesiącu stosowania diety zrzuciłem 11 kg nie wiem jakim cudem. Wcześniej stosowałem inne diety i niestety nie przynosiły żadnego efektu. Później do diety włączyłem również treningi i tak do dziś schudłem w sumie 22 kg.

Metamorfoza Justyny

Pacjentka jest chora na dwie choroby, które znacznie utrudniają proces odchudzania, a mianowicie cierpi na hashimoto oraz zespół policystycznych jajników. Jej metamorfozę przedstawiam poniżej wraz z wiadomością mailową. Za pomocą mojej diety udało nam się uzyskać zadowalający efekt dla pacjentki, czyli 13 kilogramów mniej w 3 miesiące.

dieta odchudzająca

Opinia Justyny: “Chciałabym podziękować za plany żywieniowe, które mi Pan skomponował. Dzięki Panu, udało mi się schudnąć w ciągu 3 miesięcy 13 kg przy niedoczynności tarczycy, Hashimoto i zespole policystycznych jajników. Jestem bardzo wdzięczna!”

Metamorfoza Aleksandry

Mało specjalistów żywienia podejmuje się wykonania diety, przy chorobach, które utrudniają odchudzanie. U mnie możesz liczyć na pełne wsparcie i niekończące się korekty diety jeśli okaże się ona nieskuteczna (bez dopłaty). Aleksandra ma chorobę, która znacznie utrudnia odchudzanie, a mianowicie ma zespół policystycznych jajników. W takim przypadku wykonałem dietę o odpowiedniej ilości kalorycznej dla pacjentki, najważniejsze aspekty diety kryły się w odpowiednim doborze indeksu glikemicznego spożywanego pokarmu oraz prawidłowemu doborze ilości węglowodanów, białek i tłuszczy. Rezultat z naszej współpracy zamieszczam poniżej.

Opinia Aleksandry: “Jestem od 2 miesięcy na pana diecie, schudłam około 3 kg, może nie jest to spektakularny wynik, jednak mój organizm zawsze był bardzo oporny na jakiekolwiek zmiany. Uważam jednak, że znacznie lepsza zmiana widoczna jest w obwodach ciała, łącznie około 20 cm oraz w samym wyglądzie. Przede wszystkim czuję się zdecydowanie lepiej w swoim ciele pomimo PCOS udało się zrzucić na razie te kilka kilogramów ale nie poddaję się i będę walczyć o więcej. Chętnie podzielę się swoją metamorfozą jeżeli ma to być motywacja dla osób które jeszcze się zastanawiają.”

Poznaj opinie moich klientów

Zamawiając moją dietę otrzymasz również TRZY elektroniczne książki GRATIS!

Pierwsza książka

Wraz z dietą otrzymasz w prezencie elektroniczną książkę. W sklepie kosztuje ona 50 zł, ale wraz z dietą dam Ci ją za darmo. Obecnie jest ona bestsellerem w moim sklepie! Dowiesz się z niej jak za pomocą domowych metod możesz wspomóc swój organizm w walce z takimi przypadłościami jak:

  • hashimoto;
  • niedoczynność tarczycy;
  • nadczynność tarczycy;
  • zaparcia;
  • grzybica w tym Candida;
  • wzdęcia;
  • biegunka;
  • alergia;
  • cukrzyca;
  • ból stawów;
  • żylaki;
  • nadciśnienie;
  • trądzik;
  • depresja.

A ponadto znajdziesz również taki informacje jak:

  1. Regeneracja włosów, skóry i paznokci.
  2. Poznasz naturalne sposoby na trądzik.
  3. Dowiesz się, co jeść, aby poprawić koncentrację oraz zapamiętywanie.

Druga książka

Pomysły na pyszne i zdrowe dania od dietetyka – dlaczego mój e-book jest właśnie dla Ciebie?

Masz dość swojej nudnej diety? Chcesz ją urozmaicić? Nie wiesz jak odzyskać zdrowie i zrzucić zbędne kilogramy? Brakuje Ci słodkości i pysznych deserów? Nie możesz wytrzymać kilku minut nie myśląc o jedzeniu? Standardowa dieta reedukacyjna odstrasza Cię monotonnością? Jeśli przynajmniej na jedno z pytań odpowiedziałeś twierdząco, mam dla Ciebie idealne rozwiązanie – to znakomity e-book mojego autorstwa, który zawiera kilkanaście pomysłów na przepyszne i zdrowe słodycze, które przygotujesz zaledwie w kilka chwil.

Od lat walczę z mitem, który mówi, że zdrowa dieta odchudzająca jest niesmaczna i nudna. Smak, zapach i wartości odżywcze to kwestia odpowiedniego przygotowania i doboru składników. Jeśli zamówisz mój poradnik w postaci e-booka, udowodnię Ci, że możesz poprawić zdrowe i wygląd bez wyrzeczeń i głodu, odżywiając się smacznie i nawet nie rezygnując ze słodkości.

Co znajdziesz w moim e-booku ze zdrowymi słodyczami?

Budyniowe naleśniki z ksylitolem, brownie na bazie kakao czy sernik czekoladowy wcale nie muszą być niezgodne z Twoją dietą odchudzającą. Te i inne przykłady zdrowych dań zaprezentuję Ci w moim e-booku i udowodnię, że moje zdrowe słodycze wcale nie muszą być niezgodne z Twoją dietą odchudzającą. 

Mój poradnik to najlepszy dowód na to, że podczas odchudzania nie musisz rezygnować z chwil przyjemności i pysznego jedzenia. Wszystko jest kwestią odpowiednich zamienników i przygotowania posiłków. Z mojego e-booka dowiesz się jak to zrobić. Prezentuję Ci kilkanaście pomysłów na zdrowe dania (śniadania, desery i inne słodkości), wraz ze sposobami ich przygotowania, potrzebnymi składnikami oraz wartościami odżywczymi, a także zdjęciami. Zapomnij o nudnej diecie! Urozmaić ją zdrowymi słodyczami, po których na pewno nie przytyjesz!

Pomysły na pyszne i zdrowe dania od profesjonalnego dietetyka

Jestem Artur Topolski i od lat zajmuję się doradztwem w zakresie diet i zdrowego żywienia. Pomogłem już tysiącom zadowolonych Pacjentów, którzy korzystają z moich porad i gotowych diet. Dziś prezentuję Ci moje pomysły ciekawych, smacznych, zdrowych słodyczy, po których nie przytyjesz. To świetne zamienniki dla monotonnych dań, których pełno w standardowych dietach na odchudzanie. Czas pokazać, że można odchudzać się bez wyrzeczeń i ze słodkim smakiem. 

Trzecia książka

Wraz z dietą otrzymasz w prezencie książkę oraz poradnik o swojej dolegliwości (dolegliwości są do wyboru w formularzu do diety, pod koniec tej strony). W sklepie kosztuje ona 24 zł, ale wraz z dietą dam Ci ją za darmo. Obecnie jest ona bestsellerem w moim sklepie! Dowiesz się z niej, co robić, aby zregenerować swoje jelita, a także poznasz metody na odchudzanie. W dzisiejszych czasach, aż 80% ludzi ma problemy z jelitami, które objawiają się nadwagą, wzdęciami, zaparciami, utratą energii, grzybicą, słabą odpornością, czy problemami z trawieniem. W książce znajdziesz wszystkie domowe metody, za pomocą których zregenerujesz swoje jelita. Natomiast poradnik jest o Twojej dolegliwości, która wybierzesz w formularzu zgłoszeniowym do diety, czyli hashimoto, niedoczynność tarczycy, zaparcia, biegunka, miażdżyca, czy cholesterol.

Kim jestem?

Z wykształcenia jestem dyplomowanym specjalistą żywienia. Należę do polskiej czołówki najpopularniejszych dietetyków. Nie piszę tego, żeby się pochwalić, ale uświadomić, że trafiłeś w dobre ręce. Pomogłem już ponad 20 000 osobom z różnymi zaburzeniami odżywiania, otyłością, nadwagą, czy problemami ze zdrowiem. Eksperckie wywiady ze mną możesz znaleźć na takich stronach jak wizaz.pl (kliknij tutaj, aby przeczytać wywiad), czy na stronie internetowej medialnej, znanej z telewizji Małgorzaty Ohme (kliknij tutaj, aby przeczytać wywiad ze mną).

Mam to szczęście, że praca zbiega się z moją pasją, co daje mi satysfakcję każdego dnia. Od lat interesuję się zdrowiem, odchudzaniem i wspieraniem leczenia chorób dietozależnych. Klienci czują, że daję im całego siebie: swoją wiedzę, doświadczenie, holistyczne zainteresowanie ich osobą.

Czym charakteryzuje się moje podejście do odżywiania? Dlaczego przygodę (tak, przygodę!) z wprowadzaniem zmian w swoim jadłospisie warto rozpocząć właśnie ze mną? Cenię fakty, a nie eksperymenty na zdrowiu i przelotne mody. Ciągle słyszmy o nowych dietach cud, które po jakimś czasie okrywają swoje nieskuteczne lub wręcz niebezpieczne oblicze. W swojej praktyce opieram się tylko na rzetelnych badaniach naukowych.

Jak działają moje diety?

Nie bawię się w eksperymentalne diety, których teraz jest pełno w internecie. Moje diety na odchudzanie wykonuję zgodnie z informacjami, które możemy znaleźć w najnowszych badaniach naukowych.

Jedno z nowszych badań naukowych o skuteczności diet zostało opracowane przez grupę 16 naukowców. W skład tej grupy można było odnaleźć między innymi: Frank M. Sacks, George A. Bray, Vincent J. Carey, czy C. Pallister. Badanie to zostało wykonane w 2009 roku przez Departament Żywienia Harvard School w Bostonie (USA). W badaniu tym wzięło udział 811 pacjentów z nadwagą. Każdy z nich otrzymał ułożoną pod siebie dietę, która była różna dla każdego z pacjentów, ponieważ była ona dobierana na podstawie wieku, wzrostu, wagi oraz aktywności fizycznej. Badanie udowodniło, że najlepsze efekty dają diety, które mają odpowiednią wartość energetyczną dla konkretnej osoby. Oryginalna dokumentacja z tego badania w języku angielskim znajduje się w kliknij tutaj.

W mojej praktyce Specjalisty Żywienia odpowiedni dobór kaloryczności, węglowodanów, białek, tłuszczy i pozostałych składników odżywczych pozwala na osiągnięcie spadku wagi nawet o 5 kg w 2 tygodnie, chociaż najczęściej jest to około 1-2 kg w 7 dni.

Inne bardzo ważne badanie zostało przeprowadzone przez wydział żywienia Uniwersytetu w Kopenhadze. Badanie to zostało wykonane pod okiem następujących naukowców Arne Astrup oraz Madsa F. Hjortha. W badaniu tym wzięło udział 300 pacjentów, którzy byli poddani specjalistycznej diecie przez 6 miesięcy. Udowodniono, że w zależności od metabolizmu glukozy należy stosować dietę o odpowiedniej ilości węglowodanów i tłuszczy. Tylko takie działanie znacznie szybciej i skuteczniej odchudza niż tradycyjne diety. Oryginalną dokumentację z tego badania znajdziesz w kliknij tutaj.

Nie odkładaj decyzji o diecie na później. Znasz konsekwencje nadwagi?

Nadwaga powoduje problemy z sercem i układem krwionośnym

Według danych udostępnionych przez Polski Główny Urząd Statystycznych najczęstszą przyczyną śmierci Polek i Polaków w latach 1989-2014 są choroby układu krążenia, które stanowią aż 46% zgonów. Nadwaga stanowi jedną z głównych przyczyn tego typu schorzeń jakimi są choroby układu krążenia. Dlatego nie pozwól sobie wmówić, że walka ze zbędnymi kilogramami to wyłącznie objaw próżności. Prawda jest taka, że jest to objaw… troski o zdrowie i życie bliskich.

Zbyt duża ilość tkanki tłuszczowej ma negatywny wpływ na układ kostny

Nadwaga nie stanowi wyłącznie krytycznego zagrożenia dla zdrowia. Jest również przyczyną mniej groźnych, ale bardzo dokuczliwych schorzeń wywołuje m.in. problemy z układem kostnym. Oczywiście, jeżeli jesteś jeszcze młoda, to wydaje Ci się, że problemy z kręgosłupem Cię nie dotyczą, nie wiesz czym jest ból umęczonych kolan. Jednak nawet jeżeli teraz nie narzekasz na żadne problemy, to musisz wiedzieć, że każdy zbędny kilogram tłuszczu to obciążenie dla mięśni, stawów i kości, które sprawia, że krócej będziesz sprawna i pełna energii do życia.

Cukrzyca, zawał czy udar – powodem może być nadwaga

Czy wiesz, że duża ilość poważnych chorób jest spowodowana otyłością? Cukrzyca, udar, zawał – to tylko niektóre z długiej listy groźnych powikłań związanych z nadwagą. Dzięki mojej diecie pozbędziesz się zbędnych kilogramów w bezpieczny sposób i będziesz mogła cieszyć się dłużej doskonałym zdrowiem.

Poza odchudzaniem układam diety na poniższe choroby

Dlatego też moje diety nie tylko odchudzają, ale również pomagają złagodzić wiele dolegliwości takich jak:

  • hashimoto;
  • zaparcia;
  • wzdęcia;
  • nieżyt żołądka;
  • nadciśnienie tętnicze;
  • osteoporoza;
  • miażdżyca;
  • cukrzyca typu 2;
  • insulinooporność;
  • niedoczynność i nadczynność tarczycy.

Co jeszcze musisz wiedzieć o mojej diecie?

Korzystając z moich usług otrzymujesz gotowy plan żywienia, dostosowany do Twojego organizmu i trybu życia – zbilansowaną dietę i listę posiłków (wraz z przepisem wykonania), które bez problemu przygotujesz w domowym zaciszu.

Ponadto jadłospis składa się z produktów ogólnodostępnych, których cena jest niska. Dlatego też nie będziecie musieli wiele wydawać na produkty do swojej diety. Dzięki informacją, które podajecie mi w formularzu na końcu tej strony tworzę dla Was indywidualną dietę uwzględniającą dolegliwości, alergie pokarmowe oraz tryb życia.

Moja dieta dla Ciebie to przede wszystkim:

  • dania, które przygotujesz w nie więcej niż 5 – 20 minut;
  • tanie i łatwo dostępne składniki/produkty;
  • plan żywieniowy, który stosuje się przez jeden miesiąc – składa się on z 28 lub 35 przepisów (w zależności od tego ile posiłków dziennie wybierzesz);
  • szczegółowy opis wykonania każdego posiłku wraz ze składnikami odżywczymi;
  • możliwość wyboru diety na odchudzanie, utrzymanie wagi, przybranie na masie oraz dolegliwości, na które może pomóc dieta;
  • darmowe korekty, gdy dieta okaże się nieskuteczna;
  • stały kontakt ze mną.

Skorzystaj już teraz!

PROMOCJA! TERAZ TYLKO 60 ZŁ!
Zachęcam Cię do wypełniania formularza i skorzystania z mojej oferty już teraz. W nowej promocyjnej cenie 60 zł (przecena ze 100 zł) dostaniesz dietę, którą stosuje się jeden miesiąc. Pozwoli Ci ona schudnąć do 1,5 kg tygodniowo, co w skali miesiąca daje około 5-6 kg. Wraz z dietą otrzymasz w prezencie moją książkę.
Po wypełnieniu poniższego formularza i opłaceniu zamówienia otrzymasz na maila profesjonalną dietę mojego autorstwa w ciągu maksymalnie 4 dni roboczych. 

Wypełnij poniższy formularz, aby zamówić dietę