Dieta lekkostrawna – zalecana przy biegunkach, wrzodach, problemach z jelitami i kamicy nerkowej

Dieta lekkostrawna – zalecana przy biegunkach, wrzodach, problemach z jelitami i kamicy nerkowej
Oceń ten post

Dieta lekkostrawna

Każdy z nas doświadcza okazyjnego dyskomfortu po spożyciu ciężkostrawnych posiłków, najczęściej tych smażonych czy ostrych. Oczywistym jest, że w codziennym jadłospisie staramy się unikać takich problematycznych potraw. Czy to oznacza, że nasza dieta jest lekkostrawna? Na pewno – i takiego sformułowania używamy w mowie potocznej bardzo często. Pod pojęciem diety lekkostrawnej może jednak kryć się coś jeszcze – specjalny model żywienia dedykowany osobom cierpiącym na schorzenia układu pokarmowego, po operacjach czy u osób w podeszłym wieku.  Celem takiej diety jest dostarczenie odpowiedniej ilości składników odżywczych przy jednoczesnym dostarczeniu dobrze trawionych, małych objętościowo posiłków. Dla kogo jest dieta lekkostrawna? 

Artur Topolski (Specjalista Żywienia): Potrzebujesz diety, która skutecznie Cię odchudzi? A może potrzebujesz diety, która pomoże lub całkowicie wykluczy takie dolegliwości jak: zaparcia, nadciśnienie, Hashimoto, niedoczynność tarczycy, miażdżyca, osteoporoza lub chcesz zregenerować swoje jelita? Napisz do mnie w celu konsultacji, a następnie ułożę dla Ciebie dietę bez drogich, wyszukanych produktów, a także bez skomplikowanych potraw. Koszt diety to 50 zł. Kliknij tutaj, aby zgłosić się do mnie po dietę.

Proszę o udostępnienie artykułu – każdemu może się przydać!

Wskazania do stosowania diety lekkostrawnej

Dieta lekkostrawna polecana jest najczęściej w następujących sytuacjach:

  • biegunki;
  • stany zapalne błony śluzowej żołądka;
  • owrzodzenia żołądka czy jelit;
  • rekonwalescencja po zabiegach operacyjnych;
  • podeszły wiek;
  • nowotwory układu pokarmowego;
  • zespół jelita drażliwego;
  • zapalenie wątroby czy trzustki;
  • kamica nerkowa;
  • chorzy leżący, unieruchomieni.

Oczywiście dieta lekkostrawna stanowi idealne rozwiązanie także dla osób zdrowych, które często doświadczają uczucia dyskomfortu trawiennego. Tego typu dieta – o ile ma odpowiednią kaloryczność – może być ponadto traktowana jako dieta odchudzająca.

Powinieneś przeczytać: Jak w domu wyleczyć stawy i żyć bez bólu? Kliknij, aby się dowiedzieć.

Najważniejsze zasady diety lekkostrawnej

Jak sama nazwa wskazuje, dieta lekkostrawna powinna być skomponowana z takich posiłków, które nie staną się źródłem dolegliwości pokarmowych i odciążą układ trawienny. Istotny jest nie tylko dobór odpowiednich składników pokarmowych, ale także odpowiedni sposób ich przyrządzenia. Zalecany jest zatem następujący sposób obróbki termicznej – gotowanie na parze, pieczenie w piekarniku, gotowanie w wodzie, duszenie bez tłuszczu.

Posiłki powinny być spożywane regularnie i nie powinny być zbyt duże objętościowo. Zaleca się zatem około 4 – 5 posiłków w ciągu dnia. Jeśli chodzi o kaloryczność diety, to najczęściej nie ma potrzeby stwarzania deficytu kalorycznego, a w przypadku chociażby rekonwalescencji czy schorzeń przewlekłych jest to wręcz niewskazane. Orientacyjny rozkład makroskładników to około 55% węglowodanów, 30% tłuszczu roślinnego oraz 15% białka.

Powinieneś również przeczytać: Jak ziołami pozbyć się depresji oraz stresu? Kliknij, aby przeczytać. 

Jakie produkty nie są wskazane w diecie lekkostrawnej?

Należy ograniczyć spożycie błonnika, który w przypadku wielu schorzeń przewodu pokarmowego może działać drażniąco na śluzówkę jelit. Ponadto wyeliminować należy wiele produktów, które najczęściej stanowią podstawę zdrowej, zbilansowanej diety. Mowa chociażby o wielu owocach i warzywach, nabiale, pełnoziarnistych produktach zbożowych czy mięsach.

Wykluczyć należy także słodycze, napoje gazowane, fast foody, słowem – żywność mocno przetworzoną, a także używki. W związku z koniecznością wyeliminowania naprawdę sporej grupy pokarmów, ułożenie diety lekkostrawnej należy powierzyć dietetykowi. Tylko specjalista zoptymalizuje nasz jadłospis pod kątem zarówno zwartości składników odżywczych, jak i występujących schorzeń.

Przeczytaj również: Kwas ALA – Jedz go 2 razy dziennie, a pozbędziesz się cukrzycy, zatkanych tętnic i słabej pamięci. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.

Efekty diety lekkostrawnej

Dieta lekkostrawna przynosi efekty w postaci wyregulowania pracy układu pokarmowego, złagodzenia stanów zapalnych żołądka i jelit, unormowania zaparć i biegunek. Pacjentom osłabionym czy przewlekle chorym dieta taka dostarcza optymalnej ilości energii i składników pokarmowych, zapobiegając rozwojowi niedoborów. Ponadto – jak już wspomniano – dieta lekkostrawna może sprzyjać normalizacji masy ciała. 

Promocja: Dieta na miesiąc to tylko 50 zł + otrzymasz darmowy poradnik o dolegliwości, którą zaznaczysz w formularzu!

Po wypełnieniu poniższego formularza i opłaceniu zamówienia do 2 dni roboczych otrzymasz dietę wykonaną przez Artura Topolskiego (Specjalista Żywienia) oraz darmowy poradnik.

Proszę o udostępnienie artykułu – każdemu może się przydać!