Dieta na nadciśnienie – za jaj pomocą nie tylko obniżysz ciśnienie krwi! Jedna z najzdrowszych diet

Dieta na nadciśnienie – za jaj pomocą nie tylko obniżysz ciśnienie krwi! Jedna z najzdrowszych diet
Oceń ten post

Dieta na nadciśnienie

Nadciśnienie tętnicze to jedno z najczęstszych schorzeń układu sercowo – naczyniowego, która dotyka coraz młodszej grupy osób. Nadciśnienie tętnicze rozpoznawane jest, gdy wartość ciśnienia tętniczego skurczowego przekracza wartość 140 mmHg, a rozkurczowego 90 mmHg. Do zdiagnozowania nadciśnienia wystarczy przekroczenie jednej z tych wartości, choć oczywiście często obie z nich są podwyższone. U większości osób nadciśnienie przez wiele lat może nie dawać żadnych objawów, aż do momentu rozwoju poważnych powikłań. Dlatego tak ważne są regularne, profilaktyczne pomiary wartości ciśnienia tętniczego oraz odpowiednia dieta na nadciśnienie, która poza wspomaganiem terapii nadciśnienia, może skutecznie zapobiegać jego rozwojowi. 

Artur Topolski (Specjalista Żywienia): Potrzebujesz diety, która skutecznie Cię odchudzi? A może potrzebujesz diety, która pomoże lub całkowicie wykluczy takie dolegliwości jak: zaparcia, nadciśnienie, Hashimoto, niedoczynność tarczycy, miażdżyca, osteoporoza lub chcesz zregenerować swoje jelita? Napisz do mnie w celu konsultacji, a następnie ułożę dla Ciebie dietę bez drogich, wyszukanych produktów, a także bez skomplikowanych potraw. Koszt diety to 50 zł. Kliknij tutaj, aby zgłosić się do mnie po dietę.

Proszę o udostępnienie artykułu – każdemu może się przydać!

Nadciśnienie – skąd się bierze i jak mu zapobiec?

Nadciśnienie może rozwinąć się w każdym wieku i najczęściej jego przyczyna pozostaje nieznana. Najprawdopodobniej wynika ono z kombinacji czynników genetycznych i środowiskowych. Niekiedy jednak nadciśnienie tętnicze jest konsekwencją chorób nerek, zaburzeń hormonalnych czy niektórych nowotworów. Warto wspomnieć o czynnikach ryzyka rozwoju nadciśnienia, którymi są:

  • dieta obfitująca w tłuszcze zwierzęce i sól, z małą ilością błonnika;
  • nadwaga lub otyłość (zwłaszcza typu brzusznego);
  • siedzący tryb życia;
  • palenie papierosów i picie alkoholu;
  • wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi;
  • rodzinne występowanie nadciśnienia.

Większość tych czynników może zostać wyeliminowana, a najważniejsze znaczenie ma właściwie skomponowana dieta. Z jednej strony zapobiega ona nadwadze, z drugiej – pozwala unormalizować poziom lipidów we krwi. Jednoczesne wyeliminowanie szkodliwych składników diety z dostarczeniem tych pełniących funkcje ochronną względem układu sercowo – naczyniowego, stanowi skuteczny sposób zapobieganiu nadciśnieniu i jego powikłaniom.

Warto przeczytać: Potrzebujesz najsilniejszego preparatu na stres, lepsze samopoczucie lub depresję? Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej. 

Dieta na nadciśnienie – Czy jej potrzebujesz?

Komu dedykowana jest dieta normalizująca wartość ciśnienia tętniczego krwi? W zasadzie każdemu, kto chce kompleksowo zadbać o zdrowie i móc cieszyć się przez wiele lat świetnym samopoczuciem i kondycją. Dieta na nadciśnienie jest szczególnie wskazana osobom z grup ryzyka, a także każdemu, u kogo już zdiagnozowano nadciśnienie. Wskazaniem do stosowania diety na nadciśnienie jest także zaobserwowanie u siebie objawów mogących sugerować nadciśnienie. Oczywiście wtedy – oprócz zastosowania właściwej diety – konieczna jest wizyta u lekarza w celu zdiagnozowania problemu. A te niepokojące objawy to:

  • bóle i zawroty głowy;
  • zmęczenie;
  • drażliwość i nerwowość;
  • krwawienia z nosa;
  • problemy ze snem;
  • kołatanie serca i ucisk w klatce piersiowej.

Nadciśnienie diagnozowane jest na drodze kilkukrotnych pomiarów ciśnienia tętniczego, w których stwierdzane są wartości przewyższające 140/ 90 mmHg.

Warto również przeczytać: Jak skutecznie poprawić pamięć i koncentrację? Kliknij tutaj, aby się dowiedzieć. 

Dieta na nadciśnienie – korzyści 

Nadciśnienie nazywane jest cichym zabójcą. Nie bez powodu – przez wiele lat nie daje objawów, siejąc jednocześnie spustoszenie w organizmie. Stopniowo dochodzi do uszkodzenia ścian naczyń krwionośnych, a także serca. Ściany tętnic sztywnieją i stają się grubsze, podobnie dochodzi do pogrubienia i przerostu ścian serca. Uszkodzeniu ulec mogą także nerki. Ostatecznie nadciśnienie prowadzić może do takich powikłań jak:

  • nefropatia nadciśnieniowa, czyli nieodwracalne uszkodzenie nerek;
  • miażdżyca;
  • zawał serca;
  • udar mózgu;
  • uszkodzenie wzroku;
  • niewydolność serca.

Większość tych zmian ma charakter nieodwracalny, dlatego tak ważne jest jak najszybsze rozpoznanie i leczenie nadciśnienia. Bez względu na włączoną farmakoterapię, lekarz zawsze zaleca choremu zmianę trybu życia, a zwłaszcza diety. Dlatego dieta przy nadciśnieniu to jeden z najważniejszych elementów terapii. Bazuje ona na powszechnie dostępnych produktach spożywczych, jest smaczna i zapewnia uczucie sytości – a przy okazji kompleksowo dba o zdrowie całego organizmu.

Promocja: Dieta na miesiąc to tylko 50 zł + otrzymasz darmowy poradnik o dolegliwości, którą zaznaczysz w formularzu!

Po wypełnieniu poniższego formularza i opłaceniu zamówienia do 2 dni roboczych otrzymasz dietę wykonaną przez Artura Topolskiego (Specjalista Żywienia) oraz darmowy poradnik.

Proszę o udostępnienie artykułu – każdemu może się przydać!