Dieta: Oszukiwano nas na gluten? Wyniki badań są szokujące!

Dieta bez glutenu robi furorę na cały świecie, ale czy faktycznie jest taka zdrowa? Naukowcy regularnie alarmują iż osoby zdrowe rezygnujące z produktów zawierających gluten bardzo szkodzą swojemu zdrowiu!

Gluten – czy faktycznie nam szkodzi?

Według naukowców, dietetyków i wszystkich ekspertów do spraw żywienia wyłącznym wskazaniem do ograniczenia glutenu jest celiakia oraz alergia na gluten. Wszystkie inne osoby mogą spożywać produktu z glutenem, który nie tworzy żadnych skutków ubocznych, a ponadto przynosi wiele korzyści, ponieważ gluten poprawia przyswajalność minerałów. 

Obecnie wciąż jest dużo osób, które nie zdiagnozowały przyczyn swoich dolegliwości, a może być to właśnie celiakia, czy alergia pokarmowa. Wynika to z trudności diagnostycznych i faktu, że wiele testów alergicznych nie daje dodatniego wyniku mimo faktu nietolerancji glutenu (np. testy skórne). Ponadto wielu lekarzy lekceważy objawy ze strony przewodu pokarmowego i nie zleca niezbędnych badań. Możesz zatem przetestować dietę bezglutenową, jeśli po posiłkach zawierających produkty zbożowe pojawiają się dolegliwości żołądkowe lub borykasz się z ogólnymi objawami alergii o nieznanym podłożu. A może dokuczają Ci częste bóle głowy, rozdrażnienie i problemy z koncentracją oraz zaburzenia snu? Jeśli wprowadzisz dietę bezglutenową, powinieneś szybko zauważyć poprawę stanu zdrowia. A ponowne, stopniowe włączanie produktów zawierających gluten spowoduje nawrót niepożądanych objawów nietolerancji.

Przeczytaj również: Dlaczego musisz jeść węglowodany? Kliknij, aby poznać sekret witalności i szczupłej sylwetki.

Dieta bez glutenu – Czym właściwie jest gluten?

Jest to białko powszechnie występujące w wielu zbożach – pszenicy, życie i jęczmieniu. Glutenu w diecie dostarczają nie tylko produkty zbożowe, ale także wiele innych – gluten nadaje wielu produktom spożywczym odpowiednią kleistość i konsystencję, stosowany jest także w niektórych lekach.

Dieta bezglutenowa. Co to jest alergia na gluten?

Nietolerancja glutenu to jedna z najczęstszych alergii pokarmowych – druga po alergii na mleko i zawartą w nim laktozę. Szacuje się, że nietolerancja glutenu dotyczyć może nawet 25% z nas i objawić może się w każdym wieku. Niekiedy nadwrażliwość organizmu na gluten ma charakter przejściowy i mija po zastosowaniu diety eliminacyjnej, często jednak ma charakter trwały. Nadprodukcja przeciwciał klasy IgE po kontakcie z glutenem prowadzi do wystąpienia wielu charakterystycznych objawów ze strony przewodu pokarmowego. Mowa chociażby o biegunce czy bólu brzucha. Ale równie często występują także ogólne objawy alergii – katar, zmiany skórne o charakterze wysypki, skurcz oskrzeli i trudności z oddychaniem czy wymioty. Najgwałtowniejsze postacie alergii przebiegają z obrzękiem naczynioruchowym i wstrząsem anafilaktycznym. U dzieci wspomniane objawy mogą wystąpić po spożyciu nawet małych ilości glutenu, zaś u dorosłych – po spożyciu jego większych ilości i najczęściej w połączeniu ze wzmożoną aktywnością fizyczną. W przypadku dzieci nadwrażliwość może minąć wraz z wiekiem, zaś u dorosłych ma najczęściej charakter trwały.

Dieta - czy gluten szkodzi?

Wskazania do stosowania diety bezglutenowej są oczywiste – każdy, u którego zdiagnozowano celiakię oraz alergię na gluten koniecznie muszą zmienić swój dotychczasowy model żywienia na bezglutenowy.

Gluten – co to jest celiakia?

Celiakia z kolei to choroba o podłożu autoimmunologicznym, która ma podłoże genetyczne i cechuje się trwałą nietolerancją glutenu. Narażenie organizmu na gluten powoduje upośledzenie wchłaniania i niedobory pokarmowe, a także zanik kosmków jelitowych. Choroba odezwać może się zarówno u dzieci, jak i u dorosłych, także u kobiet w ciąży czy pod wpływem stresu. Dwa razy częściej celiakia dotyka kobiet. Objawia się ona przewlekłymi biegunkami, wzdęciami, utratą masy ciała, zaburzeniami rozwoju u dzieci. Gluten może mieć zatem bardzo negatywny wpływ na zdrowie niektórych z nas – i tylko dieta eliminująca gluten stanowi skuteczną terapię.

Celiakia i alergia na gluten – jakie korzyści przyniesie Ci dieta?

Osoby nietolerujące gluten muszą koniecznie wyeliminować go z diety. Korzyści z zastosowania diety bezglutenowej dla takich osób są nie do przecenienia – i nie mówimy tu wyłącznie o wyeliminowaniu typowych objawów alergii. Dieta eliminująca gluten przynosi także długotrwałe korzyści dla zdrowia, wynikające ze zminimalizowania zespołu nieszczelnego jelita i licznych, niezwykle poważnych powikłań celiakii:

  • powikłań neurologicznych;
  • zaburzeń psychicznych;
  • osteoporozy;
  • zaburzeń płodności i powikłań położniczych;
  • anemii;
  • poważnych niedoborów pokarmowych;
  • zwiększona zachorowalność na niektóre nowotwory: raka gardła, przełyku, jelita cienkiego;
  • częstsze występowanie chorób autoimmunologicznych: cukrzycy, chorób tarczycy.

Dieta bezglutenowa to zatem skuteczna terapia wielu dolegliwości generowanych nietolerancją glutenu, jednak nie należy na własną rękę eliminować produktów zawierających gluten z diety. Może to bowiem prowadzić do poważnych niedoborów witaminowych, zatem bezpieczna jest jedynie dieta bezglutenowa opracowana przez dietetyka.