Warzywa na odporność - Artur Topolski

Warzywa na odporność

Często zadajesz sobie pytanie jak zadbać o zdrowie i odporność poprzez prawidłową dietę? Niestety nie ma jednego, złotego środka dzięki któremu zagwarantujemy sobie doskonałą odporność. Istnieje jednak wiele zasad oraz sposobów, które regularnie stosowane pozwolą nam zabezpieczyć się przed ewentualnymi chorobami, infekcjami czy drobnoustrojami. Wystarczy włączyć do diety te 5 warzyw!

Wykonałem trzy poradniki o żywieniu. W sumie aż ponad 150 stron lektury! Dowiesz się, jak za pomocą żywienia wspomóc swój organizm w hashimoto, niedoczynności tarczycy, nadciśnieniu, cukrzycy, zaparciach, a nawet insulinooporności. Mam poradniki o odchudzaniu czy ebooka z przepisami na domowe koktajle. Dowiesz się więcej klikając tutaj.

Dlaczego warzywa wspierają odporność?

Warzywa to skarbnica witamin oraz składników odżywczych, które spożywane regularnie mogą korzystnie wpłynąć na nasz układ immunologiczny. Należą do nich:

  • Witamina C – papryka, natka pietruszki, ziemniaki, jarmuż, brukselka, brokuł
  • Witamina A – bataty, marchew, dynia, szpinak
  • Witamina D
  • Witamina E – botwina, szpinak, szparagi, awokado, jarmuż, marchew
  • Cynk – pomidory, natka pietruszki, warzywa kapustne, sałata endywia, warzywa strączkowe, kurki, pieczarki, boczniaki
  • Kwasy Omega 3 – brokuły, zielony groszek, kapusta

Jakie warzywa włączyć do diety?

Papryka

Papryka w 100 g dostarcza aż 127,7 mg witaminy C, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę w 170 proc. A jak już zostało wyżej wspomniane, witamina C wspomaga odporność organizmu.

Jarmuż

Jarmuż przede wszystkim wzmacnia odporność, jak też oczyszcza ciało z toksycznych związków. Dzięki temu jesteśmy zdrowsi i mniej podatni na różnego rodzaju dolegliwości oraz choroby.

Czosnek i cebula

Czosnek dzięki zawartości allicyny ma silne działanie antybakteryjne i jest naturalnym antybiotykiem. Podobne działanie ma cebula, która zawiera składniki lotne (fitoncydy), uwalniające się podczas jej krojenia lub miażdżenia, oraz związki nielotne, znajdujące się w miąższu, które niszczą i hamują wzrost wielu bakterii.

Kiszonki

Kiszonki są źródłem witaminy C, która wspomaga odporność, a dodatkowo zawierają bakterie kwasu mlekowego, więc są naturalnymi probiotykami. Probiotyki dbają o mikroflorę naszych jelit, a jak wiadomo zdrowe jelita to zdrowy organizm.

Warzywa kapustne

W medycynie ludowej kapusta wiedzie prym wśród warzyw leczniczych. Warzywa kapustne zawierają duże ilości witaminy C oraz antyoksydantów.  Im częściej na naszych talerzach goszczą brokuły, brukselka, kapusta i sałata, tym większą możemy mieć nadzieję na uniknięcie problemów ze zdrowiem.


Chcesz schudnąć lub wesprzeć swoje zdrowie?

Artur Topolski (Specjalista Żywienia): Powyżej to jedna z przemian po naszej diecie. Co zyskasz dzięki odpowiedniemu żywieniu? Nasze diety nie tylko odchudzają, ale również wspomagają w chorobach i dolegliwościach: zaparcia, nadciśnienia, Hashimoto, niedoczynności tarczycy, miażdżycy, osteoporozy, cukrzycy typu 2.