Masz hashimoto? Zobacz, co musisz jeść

Masz hashimoto? Zobacz, co musisz jeść
4.2 (83.61%) 83 votes

Dieta w chorobie Hashimoto powinna być starannie przemyślana. Odpowiednio skomponowana dieta jest priorytetem wspomagającym leczenie Hashimoto.

Hashimoto jest przewlekłym zapaleniem tarczycy o autoimmunologicznym podłożu. Choroba ta powoduje wytwarzanie nadmiernej ilości przeciwciał przeciwko antygenom tarczycy. Podczas choroby dochodzi do trwałego upośledzenia wydzielania hormonów oraz uszkodzenia komórek tarczycy, co prowadzi do niedoczynności tarczycy, które będzie trwało przez całe życie. Tarczyca wytwarza hormony- T3 trójjodotyroninę i T4 tyroksynę, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania tego narządu oraz prawidłowego funkcjonowania wszystkich tkanek. Odpowiedni poziom jest bardzo ważny dla zdrowia oraz ma wpływ na jakość życia człowieka.

Hashimoto – na co wpływają hormony tarczycy?

Hormony tarczycy wpływają na:

  • Regulację cyklu menstruacyjnego,
  • Proces regeneracji skóry,
  • Utrzymanie równowagi wodno- elektrolitowej i wapniowej,
  • Wpływ na zużycie tleniu w nerkach, sercu, mięśniach i wątrobie,
  • Regulacja cieplna organizmu,
  • Metabolizm węglowodanów i tłuszczy,
  • Przemianę materii.

Choroba rozwija się bezobjawowo. Z biegiem lat, wraz z uszkodzeniami tarczycy zaczynają pojawiać się dolegliwości o różnych stopniach nasilenia.

W nieleczonej chorobie Hashimoto dolegliwościami są:

  • Nasilone odczuwanie zimna,
  • Niskie libido,
  • Zaburzenia miesiączkowania,
  • Sucha skora, łamiące się paznokcie,
  • Depresja, obniżenie nastroju,
  • Senność,
  • Przewlekłe zmęczenie,
  • Zwiększona masa ciała,
  • Problemu z utratą wagi.

Częstymi chorobami, które towarzyszą przy Hashimoto są:

  • Reumatoidalne zapalenie stawów,
  • Toczeń rumieniowaty,
  • Łuszczyca,
  • Nietolerancja pokarmowa,
  • Cukrzyca typu 1,
  • Celiakia i inne.

Przeczytaj również: Co robić, aby nie chorować i żyć dłużej? Kliknij tutaj, aby się dowiedzieć. 

Podczas leczenia Hashimoto niezbędna jest pełna diagnoza, która dotyczy zarówno innych schorzeń, nietolerancji i alergii pokarmowych, jak również hormonów tarczycy. Kompleksowe badania pozwalają na pełną diagnozę oraz wprowadzenia leczenia, które zmniejszy objawy choroby.

Odpowiednio skomponowana dieta jest ważnym elementem, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Poprzez dostarczenie niezbędnych produktów do wytwarzania przez tarczyce hormonów oraz unikania produktów spożywczych, które mają negatywne działanie na proces zapalny gruczołu tarczycowego.

hashimoto

Wspomóż dietę ćwiczeniami

Hashimoto – założenia ogólne diety

Należy zadbać o prawidłowe nawodnienie organizmu, na poziomie 2 litrów dziennie. Zaleca się wodę, herbaty owocowe i zielone herbaty.

Kaloryczność diety powinna być ustalana od masy ciała danej osoby oraz powinna być dopasowana do stylu życia oraz aktywności fizycznej. Tempo spoczynkowej przemiany materii jest zależne od hormonów tarczycy, dlatego wiele osób z Hashimoto boryka się z otyłością. Wprowadzenie diety odchudzającej powinno zostać praktykowane dopiero po unormowaniu hormonów tarczycy oraz nie jest zalecane stosowanie diety niskokalorycznej. Kalorie w diecie nie mogą być drastycznie ograniczone, ponieważ będzie to związane z gorszym funkcjonowaniem tarczycy oraz spowolnieniem metabolizmu.

Należy spożywać produkty, które są bogate w białko pełnowartościowe, tłuszcz o wysokiej zawartości kwasów omega 3 oraz węglowodany o niskim indeksie glikemicznym.

Należy wykluczyć z diety produkty wysoko przetworzone: gotowe ciasta, napoje gazowane, słodycze, płatki śniadaniowe, chipsy, gotowe dania w proszku, dania typu Fast food i inne. W skład diety powinny wchodzić same produkty naturalne, o znanym składzie, jak najmniej przetworzone, sezonowe oraz świeże.

Dziennie powinno się spożywać 4- 5 posiłków, w równych odstępach czasowych, a ostatnio posiłek należy spożyć 3 godziny przed snem. Ma to na celu utrzymanie odpowiedniego tempa przemiany materii.

Dietę należy dobrać indywidualnie pod każdą osobę. Powinno się również uwzględnić współistniejące schorzenia, w tym potwierdzone nietolerancje i alergie pokarmowe. U większości osób, które chorują na Hashimoto, w większości badań występuje nietolerancja pokarmowa. Podczas niedoczynności tarczycy lub Hashimoto, najczęściej występującą nietolerancją jest białko pszenicy, a w tym gluten, białka mleka krowiego, drożdży i białko jaja kurzego.

Warto również przeczytać: Czy owoce mogą przyspieszyć odchudzanie? 6 owoców, które spalają tkankę tłuszczową. Kliknij, aby sprawdzić jakie to są!

Hashimoto – czynniki, które mają kluczowe znaczenie w tej chorobie

1. Białko

W diecie osób chorych na Hashimoto jest zalecane zwiększenie białka w diecie, co może przyśpieszyć metabolizm. Dodatkowo, aminokwasy tyroksyny, które są składnikiem białek, jest niezbędnych do wytworzenia hormonów tarczycy. Bardzo dobrym źródłem białka są ryby, drób i mięso ( produkty te powinny znaleźć się w każdym posiłku). Ze względu na kazeinę, która posiada silne działanie uczulające, mleko i jego przetwory nie powinny spożywać osoby z Hashimoto. Należy je zastąpić mlekiem roślinnym: ryżowym, kokosowym czy migdałowym.

2. Węglowodany

U osób z Hashimoto zalecane jest zmniejszenie ilości spożywanych węglowodanów, a zastąpienie ich produktami bogatymi w węglowodany złożone, składniki mineralne i błonnik ( ryż brązowy, kasze pełnoziarniste). Należy wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym( normalizacja stężenia glukozy po posiłku).

3. Gluten

Ze względu na potwierdzenie związku  pomiędzy glutenem a chorobą autoimmunologiczną, zaleca się wyłączenie z diety owsa, jęczmienie, żyta i pszenicy oraz innych produktów, które w swoim składzie mogą zawierać wymienione zboża oraz ich pochodne. Stosowanie diety bezglutenowej może spowodować wygaszenie autoimmunologicznego procesu zapalnego tarczycy.

Mimo przestrzegania diety bezglutenowej może nastąpić tzw. reakcja krzyżowa z glutenem. W takich przypadkach układ odpornościowy rozpoznaje i reaguje na białko glutenu, może reagować na inne produkty o podobnej strukturze białkowej. Należy zwrócić uwagę na mleko (kazenia), jaja, drożdże, kakao, kawa, ziemniaki, sezam, soja, tapioka, konopie, ryż, kukurydza, sorgo, amarantu, kasza jaglana, gryka oraz orkisz. W przypadkach, kiedy dieta nie przynosi poprawy samopoczucia, zaleca się odstawienie wymienionych produktów na 30 dni, a później wprowadzanie ich pojedynczo, obserwując reakcje organizmu.

4. Tłuszcze

U osoby chorej na Hashimoto zaleca się zwiększone spożycie kwasów tłuszczowych nienasyconych ( tłuste ryby, pestki, awokado, oleje roślinne). Bardzo ważne są tutaj wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3, które wpływają na przemianę hormonów tarczycy w wątrobie oraz na wrażliwość tkanek. Kwasy omega- 3 mają wpływ na łagodzenie procesów zapalnych w organizmie. Źródłem tych kwasów są: tłuszcz ryb morskich, olej z ogórecznika, olej z wiesiołka, siemię lniane oraz olej lniany.

Polecam przeczytać również: 9 przyczyn, które uniemożliwiają Ci odchudzanie. Popełnia je prawie każdy! Kliknij, aby sprawdzić, jakie to są!

5. Jod

Jod ma kluczową rolę w prawidłowym wytwarzaniu hormonów tarczycy, dlatego ważne jest dostarczanie go w odpowiednich ilościach w diecie. Niedobór prowadzi do zmniejszonej ilości w wytwarzaniu, a nadmiar prowadzi do zaostrzenia odpowiedzi zapalnej przeciwko własnym antygenom tarczycy. Źródłem jodu w diecie są: gruszki, kasza jaglana, warzywa kapustne( brukselka, kalarepka, brokuł, kalafior, kapusta), ser żółty, orzechy, sól jodowana, ryby morskie, szczególnie te świeże ( makrela, halibut, mintaj, dorsz i inne). Szpinak zawiera goitrogeny, które hamują wychwytywanie jodu przez tarczycę. W skutku dochodzi do zmniejszenia wytwarzania tych hormonów. Do grupy tych związków zaliczyć można również izoflawony, które występują w znacznych ilościach w soi i jej przetworach( tofu, olej, mleko sojowe i inne). Działanie tych związków osłabia obróbka cieplna, dlatego osoby z odpowiednim spożyciem jodu mogą spożywać wymienione produkty w ilościach umiarkowanych.

6. Selen

Selen pełni rolę w prawidłowym funkcjonowaniu gruczołu tarczowego. Niedobór może doprowadzić do zmian w tkance tarczycy. Selen ma wpływ również za działanie układu odpornościowego organizmu. Jego najbogatszym źródłem są warzywa, podroby i mięso, ryby i owoce morza oraz orzechy brazylijskie.

7. Cynk

Posiada działanie przeciwzapalne, uczestniczy w przemianach tłuszczów, węglowodanów i białek oraz bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Niedobór prowadzi do obniżenia poziomu hormonów T4 i T3 oraz tempa metabolizmu tych hormonów. Źródłem cynku są: pełnoziarniste pieczywo, mięso, nasiona roślin strączkowych, pestki dyni, kiełki, kasza gryczana oraz jaja.

8. Żelazo

Odpowiednia podaż żelaza razem z dietą jest niezbędna u osób z chorobą Hashimoto. Anemia, która wynika z niedoboru żelaza może dotknąć wiele osób z tą chorobą. Ponadto niedobór przyczynia się do zmniejszonej produkcji hormonów tarczycy. Źródłem żelaza są: zielone warzywa, kasze, pełnoziarniste produkty, żółtko jaja, chuda wieprzowina, wątroba wołowa i cielęca oraz wołowina.

Przeczytaj również: Gdzie w żywności jest najwięcej magnezu? Kliknij, aby się dowiedzieć.

9. Witamina B12

W diecie u osób chorych należy uwzględnić optymalna ilość tej witaminy. Jej niedobór często występuje u chorych i prowadzi do anemii złośliwej( choroba o podłożu autoimmunologicznym). Źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego m.in., mleko, jaja, mięso królika, cielęcina, wątroba wołowa, mięso i ryby.

10. Witamina D

Niedobór występuje u ok. 80% chorych i posiadają potwierdzone znaczenie w powstawaniu chorób tarczycy. Witamina D reguluje układ odpornościowy całego organizmu. Niedobór zwiększa ryzyko wystąpienia chorób często występujących przy Hashimoto. Źródłem witaminy D są: masło, żółtko jaja, tłuste ryby morskie oraz tran.

11. Przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze są związkami, których zadaniem jest walka z procesem zapalnym organizmu. Łagodzą skutki stresu oksydacyjnego, który jest czynnikiem niszczącym komórki tarczycy. Źródłem witaminy A są: masło, żółtko jaja, wątróbka i tran. Beta- karoten można znaleźć w zielonych, żółtych i czerwonych warzywach: morelach, batatach, papryce, marchewce i dyni. Witamina C występuje w kiwi, owocach cytrusowych, papryce, czarnej porzeczce oraz natce pietruszki. Witamina E w żółtku jaja, olejach tłoczonych na zimno, orzechach i kiełkach.

12. Probiotyki

Zwiększona przepuszczalność jelitowa jest jedną z przyczyn chorób autoimmunologicznych, która jest spowodowana działaniem glutenu oraz/ lub zaburzeniami równowagi pomiędzy bakteriami szkodliwymi, a bakteriami pożytecznymi bytującymi w przewodzie pokarmowym. Najważniejszymi funkcjami probiotyków są:

  • Wspomaganie trawienia i wchłaniania pokarmów,
  • Stymulowanie układu odpornościowego człowieka.

Działanie pozytywne bakterii jelitowych na układ odpornościowy jest związane z zachowaniem szczelności błon śluzowych przewodu pokarmowego. Leczenie w Hashimoto powinno być wsparte o produkty zawierające probiotyki, które znajdują się w: kombuchach, domowym kefirze, w kwasie buraczanym, kapuście kiszonej, ogórkach kiszonych oraz mlecznych napojach fermentowanych.

Hashimoto

Urozmaicona dieta to podstawa!

Hashimoto – najważniejsze zalecenia żywieniowe

  1. Spożywanie posiłków, które dostarczą wszystkich składników, niezbędnych w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy.
  2. Spożywanie 4- 5 posiłków dziennie, składających się ze świeżych, naturalnych produktów.
  3. W diecie codziennej należy większych ilość białka pełnowartościowego i kwasów tłuszczowych omega- 3.
  4. Wybieranie węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym oraz wybieranie produktów, które w swoim składnie nie zawierają glutenu.
  5. Podczas stwierdzonej nietolerancji pokarmowej zastosować dietę eliminacyjną.
  6. Unikać produktów zawierających goitrogeny, soi oraz produktów sojowych. Produkty spożywać tylko po obróbce cieplnej.
  7. Unikać diet restrykcyjnych odchudzających, które są oparte na zmniejszonym spożyciu tłuszczów oraz kalorii ogółem.
  8. W całości zrezygnować z żywności przetworzonej, napojów gazowanych, wyrobów cukierniczych i słodyczy.

Potrzebujesz diety przy Hashimoto? Z chęcią ją dla Ciebie ułożę (Artur Topolski – Specjalista Żywienia)

Opinie zadowolonych Pacjentów

Dieta odchudzająca, która naprawdę działa

1. Justyna 

Pacjentka jest chora na dwie choroby, które znacznie utrudniają proces odchudzania, a mianowicie cierpi na hashimoto oraz zespół policystycznych jajników. Jej metamorfozę przedstawiam poniżej wraz z wiadomością mailową. Za pomocą mojej diety udało nam się uzyskać zadowalający efekt dla pacjentki, czyli 13 kilogramów mniej w 3 miesiące.

Poniżej mail od klientki ze zdjęć.

2. Kasia M. (33 lata, Nowy Sącz)

jak schudnąć - skuteczna dieta odchudzająca

“Moja przygoda z dietą od Artura Topolskiego zaczęła się od narodzin mojego pierwszego dziecka. Gdy skończyłam karmić postanowiłam wziąć się za siebie. Nie mogłam znieść swojego wyglądu w lustrze. Na podstawie krótkiej ankiety Artur stworzył dla mnie jadłospis, który składał się z 28 przepisów, stosowałam go przez miesiąc, a następnie zgłosiłam się zgodnie z zaleceniem po nowy. Drugi zestaw stosowałam dwa miesiące. Rezultat był wspaniały, udało mi się schudnąć aż 15 kilogramów. Do tego zaobserwowałam, że mam silniejsze włosy i paznokcie. Mam również więcej energii i wigoru. Przepisy były proste do wykonania, a przede wszystkim bardzo smaczne.”

3. Aga W. (35 lat, Warszawa)

“Chciałam podziękować Arturowi za świetną dietę, dzięki której uzyskałam to, co od lat mogłam sobie tylko wymarzyć. Miałam stały kontakt z Arturem, na bieżąco pisałam mu o swoich efektach. Pewnego razu spytał mnie, czy może udostępnić moją metamorfozę, oczywiście się zgodziłam, aby zmotywować innych do działania. Dieta to podstawa, a Artur Wam w tym pomoże! Nie zastanawiaj się jak szybko schudnąć tylko napisz do profesjonalisty!”

Ty też nie możesz schudnąć? Zobacz na opinie moich klientek

Dieta odchudzająca, która naprawdę działa

Masz problem z nadwagą? Nie wiesz jak schudnąć, a wydaje Ci się, że robisz wszystko tak, jak należy? Masz dość dziwnych specyfików odchudzających i gotowych diet z internetu, które po prostu nie działają? Mam coś, co powinno Cię zainteresować. To autorska dieta, którą przygotuję właśnie dla Ciebie!
Nazywam się Artur Topolski i jestem profesjonalnym dietetykiem. Lata mojego doświadczenia zawodowego w tworzeniu indywidualnych diet oraz zdobyta wiedza pozwoliła mi na opracowanie doskonałego planu żywienia, dostosowanego do Twoich potrzeb i oczekiwań. To dieta odchudzająca, która pomaga spalić tłuszcz i tracić zbędne kilogramy, bez utraty tkanki mięśniowej, zdrowia i witalności.
Moja dieta odchudzająca jest również dobra dla Twojego zdrowia. Poza utratą zbędnych kilogramów pomoże Ci w walce z wieloma dolegliwościami czy chorobami, takimi jak:

  • zaparcia;
  • wzdęcia;
  • biegunka;
  • osteoporoza;
  • cukrzyca typu 2;
  • insulinooporność;
  • nadciśnienie;
  • choroba Hashimoto;
  • miażdżyca;
  • podwyższony poziom cholesterolu;
  • niedoczynność tarczycy.

Dlaczego moja dieta odchudzająca to najlepsze rozwiązanie dla Ciebie?

Wiele osób zmaga się z tym problemem – tkanka tłuszczowa, zbędne kilogramy i pogarszający się stan zdrowia. Problemem jest nieodpowiednie odżywianie! Zła dieta rujnuje wszelkie wysiłki, w tym nawet najcięższy trening. Lata wyrzeczeń, ćwiczenia, gotowe diety odchudzające z internetu… jeśli nic z tych rzeczy nie przynosi efektów, koniecznie zgłoś się do mnie. Możesz jedynie zyskać! Przygotuję dla Ciebie indywidualny plan żywienia, który pomoże Ci poprawić zdrowie oraz zgubić w racjonalny sposób zbędne kilogramy. To wszystko bez efektu jojo, wyrzeczeń i drogich specyfików.

Dlaczego moja dieta jest lepsza od innych?

  1. Wraz z dieta otrzymujesz poradnik o swojej dolegliwości, którą wybierzesz w kwestionariuszu do diety.
  2. Otrzymujesz również moją elektroniczną książkę o regeneracji jelit (w sklepie kosztuje ona 24 zł). Znajdziesz w niej informacje, dzięki którym poprawisz swoją odporność, pozbędziesz się grzybicy, zaparć, bólu głowy, wzdęć, a także wszelkich innych problemów z jelitami – w moim sklepie, jest ona bestsellerem!
  3. Masz gwarancję skuteczności diety lub zwrot pieniędzy jeśli w ciągu 30 dni stosowania diety nie zaobserwujesz żadnych rezultatów.
  4. U konkurencji podobne diety kosztują nawet 3 razy więcej niż u mnie. Dodatkowo u mnie dostajesz dużo gratisów w postaci poradnika i książki.

Co zyskujesz dzięki mojej diecie?

Korzystając z moich usług otrzymujesz gotowy plan żywienia, dostosowany do Twojego organizmu i trybu życia – zbilansowaną dietę i listę posiłków, które bez problemu przygotujesz w domowym zaciszu. Moje dieta dla Ciebie to przede wszystkim:

  • dania, które przygotujesz w nie więcej niż w 20 minut;
  • tanie i łatwo dostępne składniki i produkty, które dostaniesz w każdym sklepie;
  • plan żywieniowy na jeden miesiąc;
  • szczegółowy opis każdego posiłku wraz ze składnikami odżywczymi;
  • możliwość wyboru diety na odchudzanie, utrzymanie wagi, przybranie na masie i wyeliminowanie problemów zdrowotnych;
  • stały kontakt ze mną.

Moje dieta jest oparta na potwierdzonych metodach naukowych i latach doświadczeń oraz wiedzy z zakresu dietetyki. Dzięki moim konsultacjom i diecie możesz tracić od 0,5-1,5 kg tygodniowo, nie martwiąc się o swoje zdrowie.

Skorzystaj już teraz! PROMOCJA TERAZ DIETA KOSZTUJE TYLKO 50 ZŁ

Zachęcam Cię do wypełniania formularza i skorzystania z mojej oferty już teraz. W promocyjnej cenie 50 zł dostaniesz dietę na jeden miesiąc, która pozwoli Ci schudnąć do 1,5 kg tygodniowo. Po wypełnieniu poniższego formularza i opłaceniu zamówienia otrzymasz profesjonalną dietę mojego autorstwa w ciągu 2 dni roboczych, a ponadto za darmo wyślę do Ciebie poradnik wraz z moją elektroniczną książką o regeneracji jelit.