Ogórki małosolne - przepis, właściwości - Artur Topolski

Ogórki małosolne – przepis, właściwości

Wydałem dwie nowe elektroniczne książki dla Ciebie:
1. 25 dietetycznych przepisów na lato z użyciem sezonowych produktów – aby je zobaczyć kliknij tutaj.
2. 350 dietetycznych przepisów, które podzielone są na osoby zdrowe, z hashimoto, z niedoczynnością tarczycy, cukrzycą typu 2, z zaparciami oraz z insulinoopornością – aby je zobaczyć kliknij tutaj.

Ogórki małosolne przygotowuje się zazwyczaj od czerwca do sierpnia. Głównymi dodatkami do ogórków są: chrzan, koper i czosnek. Czasami dodawane są także liść porzeczki, dębu lub wiśni. Co warto dodać jeszcze do ogórków, aby były smaczne?

Ogórki małosolne to smaczny i zdrowy dodatek do wielu dań. Za każdym razem możemy uzyskać inny smak ogórków – wszystko zależy od tego jakie składniki do nich dodamy i jak długo będziemy je kisić.

Czy różnią się ogórki małosolne od kiszonych?

Czasem fermentacji, ponieważ w ogórkach małosolnych trwa on 2-3 dni, a ogórki kiszone możemy przechowywać nawet do następnego sezonu. Ogórki małosolne są bardziej kruche i delikatniejsze w smaku. Spożywać możemy także sok z ogórków małosolnych.

Przepis na ogórki małosolne

Do przygotowania ogórków małosolnych, używamy ogórków gruntowych. Wybierajmy zawsze te mniejsze, o gładkiej skórce i przede wszystkim świeże.

Ogórki najlepiej kisić w glinianym naczyniu lub szklanym słoiku. Ważne jest były przykryte talerzem lub gazą, tak by umożliwić ulatnianie się gazów. Kiszonka musi być w całości pokryta zalewą, bo dostęp powietrza może spowodować rozwój pleśni.

Składniki:

  • 1,5-2 kg niewielkich ogórków
  • ok. 2 l wody
  • liść chrzanu lub kawałek korzenia
  • gałązka kopru
  • 2 główki czosnku
  • sól (1,5-2 łyżki na 1 l wody)

Przygotowanie: Ogórki upychamy w słoiku lub naczyniu glinianym na sztorc. W powstałe przerwy wciskamy korzeń chrzanu oraz czosnek. Całość przykrywamy liściem chrzanu oraz koprem, a następnie zalewamy przegotowaną, osoloną wodą, najlepiej ostudzoną. Odstawiamy ogórki w ciepłe miejsce (18-25°C), ale z daleka od źródła światła, na 2-3 dni, a po tym czasie wstawiamy do lodówki, by przerwać proces fermentacji – ogórki są już gotowe do spożycia.

Co można jeszcze dodać do ogórków małosolnych? Do ogórków małosolnych można również dorzucić różne dodatki, które poprawią ich smak. Mogą to być na przykład:

  • ziele angielskie
  • nasiona gorczycy
  • liście laurowe
  • liść dębu, porzeczki, wiśni, winorośli, bazylii
  • gałązka estragonu
  • szczypta ostrej papryki
  • pieprz czarny
  • orzechy włoskie
  • odrobina miodu lub cukru

Inne mniej znane przepisy na ogórki małosolne:

Ogórki małosolne po rosyjsku (na sucho) – ogórki wkładamy do torebki foliowej, wrzucamy do środka wszystkie przyprawy, posypujemy solą, potrząsamy woreczkiem, by wszystkie składniki dobrze się wymieszały, a następnie zamkniętą torebkę umieszczamy w lodówce na 3-4 godziny. Wyciągamy torebkę z lodówki i zostawiamy ją na dobę w temperaturze pokojowej. W ten sposób możemy również osiągnąć smak ogórków małosolnych, w znacznie krótszym czasie.

Ogórki małosolne we wrzątku: Umyte ogórki z dodatkami umieszczamy w słoju lub kamionce. Następnie zalewamy wrzątkiem z solą. Po 4-5h ogórki będą gotowe do spożycia.

Właściwości odżywcze ogórków małosolnych :

  • poprawiają trawienie
  • wpływają na odporność organizmu
  • uzupełniają florę bakteryjną naszych jelit
  • hamują działanie wolnych rodników
  • regulują ciśnienie krwi
  • są bogate w witaminy z grupy B, witaminę E i K,
  • zawierają potas, magnez, miedź i mangan,
  • są lekkostrawne i niskokaloryczne (100 g ogórków to tylko ok. 16 kcal).

Chcesz schudnąć lub wesprzeć swoje zdrowie?

Artur Topolski (Specjalista Żywienia): Powyżej to jedna z przemian po naszej diecie. Co zyskasz dzięki odpowiedniemu żywieniu? Nasze diety nie tylko odchudzają, ale również wspomagają w chorobach i dolegliwościach: zaparcia, nadciśnienia, Hashimoto, niedoczynności tarczycy, miażdżycy, osteoporozy, cukrzycy typu 2.