Bezcukrowe posiłki z niskim IG, czyli skuteczne odchudzanie
Trudno dziś o jedzenie bez cukru. Jest składnikiem niemal wszystkich gotowych i przetworzonych pokarmów – od słodkich dżemów i past, po pieczywo, konserwy i wędliny. Znajdziemy go w zupach, sokach i jogurtach, ketchupach i musztardach, a nawet w większości serów i wielu produktach nabiałowych. Jeśli naprawdę chcemy lub musimy unikać cukru, rozwiązaniem będzie bardzo uważne czytanie etykiet oraz samodzielne przygotowywanie posiłków. W czasie gotowania w domu łatwiej będzie wyeliminować cukier z diety.
Czym zastąpić cukier w zdrowych daniach i posiłkach ?
Czym zastąpić cukier? Wystarczy postawić na zamienniki, które dodamy do potraw, a zamiast batoników i słodkich przekąsek – wybierać suszone oraz świeże warzywa i owoce. Najlepszym rozwiązaniem jest używanie stevii – naturalnego słodzika, około 300 razy słodszego od cukru. Stevia, podobnie, jak ksylitol i erytrol – słodziki ze sproszkowanych darów natury, jest zdrowa, nie powoduje próchnicy oraz nie wpływa na gwałtowne podniesienie poziomu glukozy we krwi. Natomiast wśród niezwykle odżywczych produktów do słodzenia świetne okażą się miody i syropy – z owoców drzew. O umiarze w słodzeniu potraw syropem muszą pamiętać diabetycy, ponieważ mają wpływ na poziom cukru we krwi.
Dieta dla diabetyków, która stabilizuje poziom cukru
Dieta dla cukrzyków to jedno z największych wyzwań, jakie stają przed osobami z czynną cukrzycą lub zagrożonych tą chorobą. Konstrukcja jadłospisu diabetyków jest bliższa lekowi niż diecie.
Spożywane posiłki mają ważne zadanie – ustabilizować poziom cukru we krwi i zapobiec zmianom wywołanym przez długotrwałą nieprawidłową glikemię. Istotna jest wielkość spożywanych posiłków, regularność i indeks glikemiczny potraw. Najlepiej, gdy jest mniejszy od 50-ciu. Dieta dla diabetyków powinna składać się z: pełnowartościowych węglowodanów, takich jak kasze i nieoczyszczone produkty zbożowe, dobrej jakości białek, a nade wszystko bazować na dużych porcjach surowych warzyw i wybranych owoców o niskim IG.
Jak schudnąć przy cukrzycy typu 1 i 2 – zdrowo i bezpiecznie ?
Większość diabetyków z nadwagą, sięgających po specjalną dietę redukcyjną, zastanawia się, jak schudnąć przy cukrzycy typu 1? Często utrata wagi wydaje się niemożliwa w sytuacji zmagania się z gwałtownymi skokami cukru w ciągu dnia. Kluczem do sukcesu okazuje się hormonalne ustabilizowanie glikemii, przy silnym wsparciu regularną dietą, w tym całkowitą rezygnacją z cukru i jego pochodnych, a także drastyczne ograniczenie spożywania słodkich owoców, miodów i syropów. Zastąpienie cukru naturalnymi słodzikami z pewnością pomoże w rozwiązaniu dylematu jak schudnąć? Przy cukrzycy typu 2 sprawa będzie nieco łatwiejsza. Dobrze zbilansowana dieta może okazać się zbawienna dla osób z tym schorzeniem, a nawet całkowicie zahamować rozwój choroby.