Czy kawa w kapsułkach jest szkodliwa?
Na temat kawy krążą różne legendy, a podobno w każdej legendzie kryje się ziarno prawdy. A jeśli już o ziarnach mowa, są tacy, którzy nie wyobrażają sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki kawy. Jednak coraz więcej osób zastanawia się, czy kawa jest szkodliwa dla zdrowia. Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna, a wszystko zależy od rodzaju kawy, jaką pijemy.
Czy kawa jest szkodliwa dla zdrowia?
Kawa spożywana z umiarem nie jest szkodliwa dla organizmu człowieka. Nadmierne spożywanie kofeiny może prowadzić do przesadnego pobudzenia, drażliwości, bezsenności, bólów głowy i problemów z koncentracją, dlatego by w pełni korzystać z cennychwłaściwości kofeiny, nie należy pić więcej niż 4-5 filiżanek dziennie.
Dlaczego kawa jest zdrowa?
-
pobudza
metabolizm i przyspiesza odchudzanie,
- ogranicza
ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2,
- ma
działanie antynowotworowe,
- zmniejsza
ryzyko zachorowania na choroby Alzheimera i Parkinsona,
- spowalnia
procesy starzenia się organizmu.
Dlaczego kawa rozpuszczalna jest szkodliwa (i czy naprawdę nam szkodzi)?
Średnio co druga osoba wybiera kawę rozpuszczalną, która jest łatwa w przyrządzeniu i niedroga. Co ciekawe, równie duża liczba osób zakłada, że jest ona niezdrowa. Zamiast więc zadawać pytanie o to, czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa, wiele osób od razu pyta, dlaczego kawa rozpuszczalna jest szkodliwa. Zanim zaczniemy powtarzać takie opinie, warto dowiedzieć się, jak powstaje kawa rozpuszczalna i odkryć, że ma ona więcej przeciwutleniaczy niż kawa ziarnista. Rozpuszczalną kawę wyróżnia też niższa zawartoś
kofeiny (ok. 30-90 mg/1 filiżanka), dlatego mogą po nią sięgać osoby, które chcą ograniczyć ilość tego składnika w diecie. Należy jednak wybierać wysokiej jakości kawy rozpuszczalne i unikać smakowych mieszanek.
Czy kawa w kapsułkach jest szkodliwa?
Jaka parzona kawa jest najzdrowsza? Najlepiej sięgać po świeżo mieloną kawę z ekspresu ciśnieniowego. A co ze słynnymi kapsułkami – czy kawa w kapsułkach jest szkodliwa? Jak wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Barcelonie, kawa w kapsułkach zawiera najwięcej furanu, czyli toksycznego związku, który może uszkadzać wątrobę. Z hermetycznie zamkniętej kapsułki furan nie może się ulotnić, przez co zaczyna wyparowywać dopiero w naszym kubku. Dla porównania, w kawie z kapsułki znajduje się 117-244 ng/ml furanu, podczas gdy w kawie rozpuszczalnej tylko 12-35 ng/ml.