Co stanie się, gdy będziesz codziennie jadł truskawki?

Co stanie się, gdy będziesz codziennie jadł truskawki?

Truskawki to jedne z najbardziej lubianych owoców. Stanowią one pyszną zapowiedź zbliżającego się lata.

Truskawki
Truskawki
Artur Topolski (Specjalista Żywienia): Czy wiesz, że coraz więcej osób ma problemy z jelitami? Wzdęcia, zaparcia, biegunki, otyłość, grzybica, czy słaba odporność to mogą być oznaki problemów z jelitami. kliknij tutaj, aby dowiedzieć się, jak sobie pomóc.

Wyróżniają się wyjątkowym smakiem i aromatem, a także niską kalorycznością oraz wysoką zawartością składników odżywczych.

Aby jednak móc cieszyć się walorami smakowymi i odżywczymi truskawek, należy wybierać wyłącznie truskawki ekologiczne, wolne od pestycydów, najlepiej pochodzące z polskich upraw.

Truskawki – jakie witaminy i składniki mineralne zawierają?

Truskawki to owoce wyróżniające się bardzo wysoką zawartością wody (aż 90%) i niewielką zawartością węglowodanów. Z tego wynika bardzo niska kaloryczność truskawek – 100 g tych owoców dostarcza zaledwie 32 kalorii. Posiadają także niski indeks glikemiczny wynoszący 40.

Jeśli chodzi o zawartość witamin, to truskawki mogą pochwalić się bardzo wysoką zawartością witaminy C – wyższą niż w cytrusach. Ponadto w truskawkach znajdziemy sporo witaminy A i E, witamin z grupy B. Składniki mineralne w truskawkach reprezentowane są przez wapń, magnez, żelazo, sód, cynk, mangan oraz potas. Kolejne warte wzmianki składniki zawarte w truskawkach to:

  • błonnik
  • kwas elagowy
  • antocyjany
  • kwercytyna
  • katechiny.

Właściwości prozdrowotne truskawek

Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, zwłaszcza witaminy C truskawki wpływają pozytywnie na funkcjonowanie układu immunologicznego. Znajduje to wyraz w łagodzeniu przebiegu infekcji, stanów zapalnych, ale także hamowaniu namnażania komórek nowotworowych.

Dzięki zawartości kwasu elagowego truskawki mogą wpływać pozytywnie na redukowanie powstawania komórek nowotworowych oraz ich nasilonych podziałów. Wykazano m. in. skuteczność wyciągu z truskawek w hamowaniu rozwoju raka sutka. Natomiast spora zawartość błonnika może wpłynąć pozytywnie na profilaktykę raka jelita grubego. 

Truskawki wpływają pozytywnie na funkcjonowanie układu sercowo – naczyniowego. Mogą obniżać poziom cholesterolu LDL, ograniczać rozwój blaszki miażdżycowej i zakrzepicy. Badania przeprowadzone przez naukowców z Norwich Medical School w Wielkiej Brytanii na populacji kobiet  w średnim wieku wykazały, że spożywanie truskawek trzy razy w tygodniu może redukować ryzyko zawału serca o ponad 30%.

Błonnik wspomaga perystaltykę jelit, zatem spożywanie truskawek wpływa w pożądany sposób na pracę układu trawiennego, regulują trawienie, wspomagają wydzielanie żółci, pobudzają metabolizm. Dzięki zawartości enzymu bromeliny truskawki  ułatwiają trawienie białek. Zaś zawarte w truskawkach pektyny wpływają korzystnie na utrzymanie prawidłowego składu jelitowej flory bakteryjnej. Ponadto wykazują działanie moczopędne, nasilając diurezę. Ta właściwość truskawek wynika przede wszystkim z wysokiej zawartości wody. 

Truskawki zawierają sporo żelaza oraz zwiększającej jego przyswajalność witaminy C, ich spożycie jest zatem uzasadnione u osób narażonych na rozwój anemii. 

Właściwości lecznicze mają nie tylko owoce truskawki, ale także liście. Przygotowany z nich napar może być wykorzystywany do płukania gardła. Ponadto można go pić w celu wspomagania terapii anemii, kamicy żółciowej czy szkorbucie.

Truskawki – zastosowanie w kosmetologii

Spożywanie truskawek, zawierających mnóstwo witamin i składników mineralnych wpływa pozytywnie na wygląd skóry, włosów i paznokci. Ponadto truskawki doskonale sprawdzają się jako składnik kosmetyków – zarówno tych drogeryjnych, jak i domowych. Samodzielnie można w domu przygotować maseczkę z truskawek, soku cytrynowego i jogurtu naturalnego (właściwości rozjaśniające) lub truskawek i oleju sojowego (działanie przeciwzmarszczkowe).

Natomiast z truskawek, brązowego cukru oraz olejku migdałowego można przygotować peeling. Cennym kosmetykiem jest naturalny olejek z pestek truskawek. Ponadto truskawki wykorzystać można do wybielania zębów.