Te produkty trzeba jeść, aby schudnąć - Artur Topolski

Te produkty trzeba jeść, aby schudnąć

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie Bez-nazwy-12-1024x131.jpg

Indeks glikemiczny (IG) do niedawna pojawia się głównie w kontekście komponowania diety przez osoby cierpiące na cukrzycę. Dziś w oparciu o indeks glikemiczny komponowane są także diety dla osób zdrowych lub z nadwagą.

Indeks glikemiczny, który znajduje się w wartościach niskich ma pomóc zredukować masę ciała i chronić przed coraz częściej diagnozowaną insulinoopornością. Jednak nieumiejętnie skomponowana dieta może prowadzić do zaburzeń metaboliczno-hormonalnych. Ponadto znacznie bardziej wiarygodnym parametrem okazuje się być tzw. ładunek glikemiczny. Pora przyjrzeć się bliżej indeksowi i ładunkowi glikemicznemu (ŁG) oraz zaletom i wadom diety komponowanej w oparciu o IG. Indeks glikemiczny – co musisz o nim wiedzieć?

Powinniśmy odrzucić produkty z wysokim IG, czyli np.:

  • ryż biały;
  • ziemniaki pieczone;
  • chleb biały;
  • chipsy;
  • słodzone napoje.

Co to jest indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny?

Indeks glikemiczny to parametr określający wpływ danego produktu zawierającego węglowodany na poziom glukozy we krwi w okresie 2 – 3 godzin po jego spożyciu. Wartość ta porównywana jest do produktu wzorcowego, jakim jest czysta glukoza. Ta przyjmuje wartość IG równą 100. Tempo wzrostu glikemii wpływa na wyrzut insuliny przez trzustkę; im wolniejszy (zapewniają to produkty o niskim indeksie glikemicznym), stopniowy i bardziej rozłożony w czasie wzrost glikemii, tym dłuższe uczucie sytości, a tym samym szybsze odchudzanie, ponieważ nie mamy ochotę na podjadanie oraz słodycze. Ponadto zmniejsza się ryzyko rozwoju insulinooporności czy cukrzycy typu 2. Za najzdrowsze uznawane są produkty o niskim indeksie glikemicznym, wynoszącym poniżej 50. Ograniczyć należy spożycie węglowodanów o średnim IG (51 – 75), zaś wykluczyć z diety produkty o wysokim IG, przekraczającym 76.

Indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny to parametr określający wpływ danego produktu zawierającego węglowodany na poziom glukozy we krwi w okresie 2 – 3 godzin po jego spożyciu.

Wartość indeksu glikemicznego można poznać dzięki dokładnym tabelom. Nie zawsze jednak mamy możliwość precyzyjnego oszacowania jego wartości. Na wielkość IG wpływać może stopień obróbki przemysłowej produktu czy obróbki termicznej. Przykładowo – jabłko zjedzone w całości ma niższą wartość IG niż jabłko gotowane, utarte bądź sok jabłkowy. Wartość IG dotyczy zatem nieprzetworzonej postaci produktu. Nawet uwzględniając te warunki, indeks glikemiczny wciąż pozostaje niedoskonałym parametrem, gdyż nie odnosi się do ilości spożywanych produktów. IG informuje nas bowiem o tempie wchłaniania 50 g węglowodanów przyjętych z danym produktem, jednak nie uwzględnia wielkości porcji. Do tego służy ładunek glikemiczny – parametr uwzględniający zarówno indeks glikemiczny, jak i zawartość węglowodanów w porcji produktu. Klasyfikacja produktów w oparciu o ŁG przedstawia się następująco:

  • produkty o niskim ŁG <10
  • produkty o średnim ŁG 11 – 19
  • produkty o wysokim ŁG >20

Ładunek glikemiczny oblicza się ze wzoru:

ŁG = (indeks glikemiczny X zawartość węglowodanów w porcji w g)/100

I to ten parametr lepiej ocenia wartość produktu zawierającego cukry. Produkt o wysokim IG może mieć bowiem niski ŁG. Za doskonały przykład posłuży arbuz – indeks glikemiczny tego owocu to aż 72, a ładunek glikemiczny porcji ważącej 170 g to zaledwie 9. Dla porównania – ŁG sześciu kostek czekolady ważących niespełna 50 g to aż 13.

indeks glikemiczny kaszy
Kasza gryczana ma niski indeks glikemiczny

Zobacz, jaki indeks glikemiczny mają produkty i jak komponować dietę

Przyjęło się uważać, że w diecie powinny dominować  węglowodany o niskim IG – określne są one mianem węglowodanów złożonych. Należą do nich m. in.:

  • kasza gryczana;
  • kasza jęczmienna;
  • płatki owsiane;
  • pumpernikiel;
  • chleb żytni razowy.

Niski indeks glikemiczny ma także wiele warzyw, np. warzywa kapustne, bób, groch, fasola, ogórki, warzywa zielono-listne, marchew, papryka czy pomidory. Z kolei owoce o niskim IG to awokado, cytrusy, owoce jagodowe, jabłka i gruszki, śliwki, wiśnie i winogrona. Koniecznie uwzględnić należy jednak ładunek glikemiczny – dopiero wtedy realnie oszacujemy wpływ posiłku na glikemię.

Dla kogo dieta bazująca na niskim IG i ŁG okaże się idealna? Na pewno dla chorych na cukrzycę oraz insulinooporność, takiego jadłospisu mogą spróbować także osoby pragnące zrzucić zbędne kilogramy. Należy jednak mieć na uwadze, że dłuższe kontynuowanie diety wymaga konsultacji z dietetykiem, gdyż wyeliminowanie sporej grupy produktów może prowadzić do niedoborów pokarmowych.

Przepisy na odchudzanie z niskim IG

Przygotowałem dla Ciebie nowego ebooka (książka elektroniczna) z przepisami o nikim indeksie glikemicznym (IG). W sumie ma ona 40 przepisów. Zmagasz się z insulinooporością, cukrzycą typu II, masz stan przed cukrzycowy, zaburzenia tolerancji glukozy, a może po prostu chcesz się zdrowo odżywiać i schudnąć? Ten ebook jest idealny dla Ciebie.

Dla kogo jest ten ebook?

Dieta z niskim indeksem glikemicznym, to świetna alternatywa dla diety niskoenergetycznej. Zalecana jest osobom pragnącym schudnąć, posiłki te nie będą powodować gwałtownych wahań glikemii, co powoduje utrzymanie sytości po posiłkach, po tych daniach nie będziesz podjadać, co spowoduje świetną redukcję masy i utrzymanie cukru w odpowiednim poziomie. Ponadto zaleca się ją osobom, która mają insulinooporość, cukrzycę typu II, stan przed cukrzycowy lub zaburzenia tolerancji glukozy.

Zawartość ebooka

Szukasz śniadań, przekąsek, obiadów, a może kolacji, które mają małą ilość kalorii oraz składają się z produktów o niskim IG? Jednocześnie lubisz przepisy, które w składzie mają pomidory, szpinak, mango, orzechy, kiwi, imbir, kurze jaja, ogórki czy płatki owsiane? Ta książka elektroniczna z przepisami jest dla Ciebie!

Ebook posiada 40 przepisów z niskim indeksem glikemicznym, szczegółowy opis jak wykonać danie, a także każde danie ma rozpisane kalorie, węglowodany, białka, tłuszcze, węglowodany przyswajalne, błonnik oraz wymienniki węglowodanowe.

Zalety moich przepisów

  • Każdy przepis jest sprawdzony przez dietetyka klinicznego, dzięki temu możesz jeść te dania bez obaw przybrania na wadze.
  • Każdy przepis ma wyszczególnioną kaloryczność, ilość białek, tłuszczy oraz węglowodanów.
  • Przepisy są proste w wykonaniu – czas wykonania śniadań i kolacji to koło 2-10 minut, obiady zajmą Ci około 10-25 minut!

Co znajdziesz w mojej nowej elektronicznej książce (ebooku)?

W mojej nowej książce znajdziesz przepisy na śniadania, drugie śniadania, obiad oraz kolacje, które w swoim składzie mają produkty z niskim IG. W sumie moja książka ma 40 przepisów!

Jakie przepisy znajdziesz w mojej książce?

  1. Jedwabisty omlet na szpinaku
  2. Mus z mango truskawkami i orzechami
  3. Karkówka z warzywami na patelnię
  4. Zapiekane żeberka z brokułem
  5. Kanapki warzywne
  6. Pieczony łosoś
  7. Spaghetti z kurczakiem
  8. Kurczak z ryżem i papryką
  9. Serek wiejski z nasionami
  10. Jogurt z orzechami i borówkami
  11. Placuszki ze skyra
  12. Tosty z mozzarellą i warzywami
  13. Pomidorki koktajlowe ze szpinakiem i mozzarellą
  14. Zapiekanki z pieczarkami
  15. Sałatka z mozzarellą i suszonymi pomidorami
  16. Frytki warzywne
  17. Szaszłyki warzywne z kurczakiem
  18. Jajko na miękko z sałatką pomidorową
  19. Zupa krem z porów
  20. Szakszuka
  21. Tosty z łososiem i serkiem wiejskim
  22. Wytrawna owsianka z jajkiem i warzywami
  23. Bruschetta
  24. Zupa krem z cukinii z batatami
  25. Dorsz duszony w koperku z brązowym ryżem
  26. Lekkostrawna kanapka z tuńczykiem
  27. Jajka na twardo z ogórkiem i rzodkiewką
  28. Zupa pomidorowa z ryżem
  29. Owsianka z jabłkiem
  30. Danie Chińskie
  31. Owsianka z gruszką
  32. Deser kiwi
  33. Omlet z warzywami i szynką
  34. Placuszki ze skyra i kiwi
  35. Jajka sadzone z cukinią i kaszą pod żółtym serem
  36. Sałatka ryżowa z kurczakiem
  37. Aromatyczny ryż z kurczakiem i brokułem
  38. Sałatka wiosenna
  39. Kasza gryczana z burakiem i fetą
  40. Pietruszkowe smoothie

100% satysfakcji gwarantowane 

Kupując ode mnie książkę nie podejmujesz żadnego ryzyka. Daję Ci 14-dniową gwarancję na zwrot pieniędzy w przypadku gdybyś stwierdził, że nie jesteś zadowolony z mojego e-booka. Chcesz otrzymać zwrot pieniędzy? Po prostu napisz do mnie maila, a ja zwrócę Ci wszelkie poniesione przez Ciebie koszty.

Co stanie się, gdy zaczniesz zdrowo się odżywiać?

Nie od dziś wiadomo, że to, co jemy ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Najczęściej jemy byle jak i na szybko, przy czym nie zwracamy uwagi na skład produktów, wartości odżywcze, witaminy i minerały. Niestety takie postępowanie często kończy się źle, powstają choroby, niedobory, a co za tym idzie problemy ze zdrowiem.

Odżywianie jest podstawowym procesem życiowym człowieka, bez jedzenia i picia nasz organizm nie jest w stanie funkcjonować. Dlatego też należy pamiętać, aby nasze pożywienie było zdrowie i bogate w wartości odżywcze oraz makroelementy. Dzięki temu będziemy czuć się o wiele lepiej, będziemy mieć więcej energii, rzadziej będziemy chorować oraz będziemy cieszyć się długim zdrowiem. Badania naukowe donoszą, iż większość chorób spowodowanych jest nieprawidłowym odżywianiem, nadmiernym obżarstwem oraz niedoborem witamin i minerałów.

Choroby oraz objawy takie jak nadciśnienie, podwyższony cholesterol, cukrzyca, miażdżyca, słabe kości, wzdęcia, zaparcia, zmęczenie, problemy z koncentracją, czy słaba odporność często mają swój początek właśnie w nieprawidłowym odżywianiu. Dlatego też napisałem książkę, dzięki której poznasz przepisy, które szybko dostarczą do Twojego organizmu odpowiednich składników odżywczych. Na efekty nie trzeba długo czekać, szybko staniesz się zdrowszych, zyskasz więcej energii oraz poprawi się Twój humor i sylwetka. Zyska również nasz mózg, ponieważ zdrowe żywienie wspomaga jego pracę, co skutkuje lepszą koncentracją, większą błyskotliwością i kreatywnością.

Dzięki mojej nowej książce będziesz miał 40 przepisów, które są idealne dla osób chcących schudnąć nie koniecznie będących na diecie.

Dlaczego moje przepisy są skuteczne?

Nazywam się Artur Topolski i jestem dyplomowanym specjalistą żywienia. Działam na rynku dietetyki oraz zdrowego odżywiania od 8 lat. Zatrudniam tylko dietetyków klinicznych z doświadczeniem szpitalnym, którzy pracują bądź pracowali z osobami zdrowymi, jak i chorymi. Obecnie sprzedałem ponad 250 000 diet. Na Facebooku mamy ponad 9500 opinii, na gowork mamy ponad 2500 opinii oraz ponad 1200 opinii na Interii – średnio ponad 95% opinii to opinie pozytywne!

Opinie oraz metamorfozy moich klientów znajdziesz na tej stronie: kliknij tutaj.

Jestem najpopularniejszym Specjalistą Żywienia w Polsce. Mój autorytet potwierdza ponad 380 000 osób obserwujących mnie na Facebooku. Moje konto na Facebooku znajdziesz tutaj lub poniżej.

Jak widzisz trafiłeś na właściwą osobę z dużym doświadczeniem i autorytetem. Dzięki mojej książce będziesz mieć smaczne i proste przepisy, które sprawią, że będziesz szczuplejszy.