Co stanie się, gdy połączysz ze sobą te 3 oleje? Wystarczy stosować 7 dni!
Jednym z kluczowych elementów prawidłowo zbilansowanej diety są tłuszcze. Często ograniczane w jadłospisie jako bardzo kaloryczne, w rzeczywistości są niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu.
Najlepszymi źródłami zdrowych tłuszczów są tłoczone na zimno oleje roślinne, z których niezwykle wartościowymi są: olej z czarnuszki, oleje z orzechów czy olej z awokado. Czym wyróżniają się na tle innych olejów?
Prozdrowotne właściwości oleju z czarnuszki
Olej z czarnuszki to prawdziwy król olejów roślinnych, którego działanie zdrowotne udowodnione zostało licznymi badaniami. Niewątpliwym wpływem oleju z czarnuszki na organizm jest łagodzenie stanów zapalnych; zawarty w czarnuszce tymochinon działa równie silnie jak aspiryna, bardzo skutecznie zwalczając objawy zapalenia. Jego działanie wspomagane jest wysoką zawartością kwasów omega oraz antyutleniaczy.
Olejek z czarnuszki doskonale wspomaga odporność, zmniejszając zachorowalność na liczne infekcje, wykazuje także hamujący wpływ na rozwój alergii. Pomocny jest podczas terapii schorzeń górnych dróg oddechowych, takich jak zapalenie oskrzeli czy astma.
Dzięki zawartości kwasów omega, fitosteroli oraz antyutleniaczy, olej z czarnuszki wykazuje niezwykle korzystny wpływ na układ sercowo – naczyniowy. Obniżając poziom cholesterolu we krwi chroni przed miażdżycą i jej powikłaniami – udarem mózgu czy zawałem serca a także nadciśnieniem. Olej z czarnuszki okazuje się być idealny dla chorych na cukrzycę – normalizuje poziom glukozy we krwi, zmniejsza insulinooporność tkanek oraz wspomaga regenerację trzustki u diabetyków.
Inne właściwości prozdrowotne oleju z czarnuszki? Korzystnie wpływa na pracę wątroby i nerek, łagodzi objawy choroby wrzodowej i zwalcza infekcję Helicobacter pylori, uśmierza bóle i stany zapalne zębów i stawów. Wspomaga procesy regeneracyjne i pobudza laktację. Niedawno przeprowadzone badania wskazują jednoznacznie na potencjał antynowotworowy oleju z czarnuszki. Jego regularne spożywanie ma ograniczać ryzyko zachorowania na raka, zwłaszcza skóry, płuc, wątroby, sutka, jelita grubego i białaczki.
Co więcej, olej z czarnuszki minimalizuje niekorzystny wpływ radioterapii na organizm, co jest dobrą wiadomością dla każdej osoby chorej na raka i znoszącej trudy uciążliwej terapii antyrakowej. Olej z czarnuszki ma ponadto zaskakująco silne działanie antybakteryjne, dorównując skutecznością niektórym antybiotykom. Działa nawet na te bakterie, które wykształciły mechanizmy oporności na antybiotyki.
Oleje z orzechów
Oleje z orzechów to niezwykle smaczny i zdrowy dodatek do wielu dań. Leje pozyskiwane są z licznych rodzajów orzechów –włoskich, arachidowych, makadamia, laskowych a także migdałów. Najbardziej rozpowszechniony jest olej z orzechów włoskich, który wykazuje niezwykle korzystny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo – naczyniowego i nerwowego. Zawiera on następujące kwasy tłuszczowe: linolowy, oleinowy oraz alfa – linolenowy.
Związki te wykazują działanie przeciwzapalne, neutralizują wolne rodniki. Z kolei olej arachidowy wyróżnia się wysoką zawartością resweratrolu, a zatem może wspomagać profilaktykę przeciwnowotworową. Natomiast olej z orzechów laskowych obniża poziom cholesterolu LDL, może zatem ograniczać rozwój miażdżycy i jej powikłań.
Olej z awokado
Zimnotłoczony olej z awokado uznawany jest za jeden z najzdrowszych olejów świata. Aż 85% zawartych w nim tłuszczów stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, a najliczniej reprezentowany jest kwas oleinowy. To także doskonałe źródło witamin A i E, witamin z grupy B oraz luteiny. Regularne spożywanie oleju z awokado wspomaga narząd wzroku, łagodzi objawy artretyzmu, wpływa pozytywnie na profil lipidowy krwi oraz wspomaga leczenie chorób dziąseł i przyzębia.