Dieta wegańska – sposób na stany zapalne stawów? - Artur Topolski

Dieta wegańska – sposób na stany zapalne stawów?

W ostatnich latach coraz więcej mówi się o diecie wegańskiej. Decyzja o przejściu na taki model żywienia może być podyktowana względami etycznymi, ekologicznymi, a także zdrowotnymi. Coraz więcej słyszy się o prozdrowotnym działaniu tej diety, która jeszcze do niedawna wzbudzała sporo kontrowersji i uznawana była za dietę niedoborową. Dziś okazuje się jednak, że właściwie zbilansowana dieta wegańska jest dietą bezpieczną nawet dla małych dzieci i kobiet w ciąży, a co więcej – może pozytywnie wpływać na nasze zdrowie.

Wykonałem dwa poradniki o żywieniu. W sumie aż ponad 100 stron lektury! Dowiesz się, jak za pomocą żywienia wspomóc swój organizm w hashimoto, niedoczynności tarczycy, nadciśnieniu, cukrzycy, zaparciach, a nawet insulinooporności. Dowiesz się więcej klikając tutaj.

Prozdrowotne właściwości diety wegańskiej

W trzech badaniach przeprowadzonych na prawie 100 tysiącach osób określono wpływ diety wegetariańskiej i wegańskiej na zdrowie. W metaanalizie obejmującej rezultaty badań: Adventists in North America: Adventist Mortality Study, Adventist Health Study oraz Adventist Health Study-2 analizowano masę ciała, ciśnienie tętnicze oraz szacowane ryzyko rozwoju chorób przewlekłych. Wykazano m. in., że bezmięsna dieta sprzyja utrzymaniu niższej masy ciała, a także niższego ciśnienia krwi. Dieta wege obniża ponadto ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego, chorób układu sercowo – naczyniowego, cukrzycy a także nowotworów. Kolejną korzyścią jest potencjalne wydłużenie czasu życia o średnio 1,5 – 2,4 roku (Tai Le L., Sabate J., Beyond Meatless, the Health Effects of Vegan Diets: Findings from the Adventist Cohorts; Nutrients. 2014 Jun; 6(6): 2131–2147).

Wiele mówi się także o działaniu przeciwzapalnym diety opartej na roślinach. Dieta ta jest szczególnie polecana osobom cierpiącym na stany zapalne stawów. Zapalenie i zmiany zwyrodnieniowe stawów to coraz częstsze schorzenie, dotykające także młode osoby. Ogromną rolę w leczeniu odgrywa dieta o potencjale przeciwzapalnym. Dieta wegańska cechuje się brakiem podaży białek zwierzęcych, a także dużych ilości tłuszczów nasyconych, co ogranicza stan zapalny, a także aktywację procesów autoimmunologicznych. Te ostatnie związane są z nieprawidłową funkcją układu immunologicznego, który rozpoznaje własne tkanki organizmu jako obce i atakuje je. A temu sprzyja dieta dostarczająca białek zwierzęcych – np. kazeiny spożywanej z nabiałem. Dostarczanie białek zwierzęcych może generować aktywację układu immunologicznego, a z racji podobnej budowy białek zwierzęcych i tych w naszym organizmie, może dojść do syntezy autoprzeciwciał przeciwko własnym tkankom.

Dieta wegańska może skutecznie leczyć reumatoidalne zapalenie stawów, czyli chorobę autoimmunologiczną generującą przewlekły stan zapalny. Osoby stosujące niskotłuszczową dietę roślinną mogą liczyć na zredukowanie bólu, opuchnięcia stawów i ich porannej sztywności. W 2002 roku McDougall wykazał skuteczność niskotłuszczowej diety wegańskiej u pacjentów z RZS (McDougall, Effects of a very low-fat, vegan diet in subjects with rheumatoid arthritis; J Altern Complement Med. 2002 Feb;8(1):71-5).

Na czym polega dieta wegańska

W diecie wegańskiej eliminowane są wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Spożywać można natomiast:

  • warzywa i owoce
  • orzechy, nasiona, pestki
  • rośliny strączkowe
  • oleje roślinne
  • produkty zbożowe
  • gotowe produkty wegańskie (np. mleka, sery wegańskie, tofu)

Jeśli zależy nam na diecie o potencjale przeciwzapalnym, musimy zwrócić uwagę na jakość przyjmowanych węglowodanów. Dieta wegańska bazuje na produktach bogatych w węglowodany, więc aby nie generowały ona stanu zapalnego, powinny to być produkty o niskim indeksie glikemicznym. Ważne jest także ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych – wybierajmy tylko nierafinowane oleje roślinne, suplementujmy kwasy omega 3.


Chcesz schudnąć lub wesprzeć swoje zdrowie?

Artur Topolski (Specjalista Żywienia): Powyżej to jedna z przemian po naszej diecie. Co zyskasz dzięki odpowiedniemu żywieniu? Nasze diety nie tylko odchudzają, ale również wspomagają w chorobach i dolegliwościach: zaparcia, nadciśnienia, Hashimoto, niedoczynności tarczycy, miażdżycy, osteoporozy, cukrzycy typu 2.