Daktyle - Co stanie się, gdy będziesz jadł je raz dziennie?

Daktyle – Co stanie się, gdy będziesz jadł je raz dziennie?

Daktyle to bardzo popularne owoce z rodziny bakalii, które wyróżniają się niepowtarzalnym smakiem oraz bogatym składem odżywczym. Daktyle to owoce palmy uprawianej na kontynencie afrykańskim, azjatyckim oraz północnoamerykańskim. W związku z bardzo ograniczoną dostępnością do świeżych daktyli, w Polsce popularne są przede wszystkim daktyle suszone. Suszone daktyle wyróżniają się przede wszystkim wysoką zawartością błonnika, zatem doskonale wspomagają procesy trawienne, ale to nie jedyna korzyść dla zdrowia. Regularne spożywanie daktyli przyczynia się do poprawy funkcjonowania całego organizmu.

daktyle w misce

Wartości odżywcze daktyli

Daktyle to owoce dostarczające sporo kalorii – około 300 na 100 g owoców. Jednak są to owoce niezwykle bogate w składniki odżywcze – stanowią doskonałe źródło witamin z grupy B, witaminy A i C, a także składników mineralnych: magnezu, fosforu, wapnia, żelaza, selenu, cynku czy miedzi. Ponadto daktyle zawierają sporo błonnika – aż 8 g. W daktylach nie brakuje także cennych antyutleniaczy – flawonoidów, karotenoidów oraz kwasu fenolowego

Ponadto, mają one wysoki indeks glikemiczny, zatem ich spożycie powinno być mocno ograniczone u chorych na insulinooporność czy cukrzycę. Natomiast dla wszystkich pozostałych osób daktyle mogą stanowić doskonałe uzupełnienie diety. Z racji znacznej kaloryczności daktyli nie można ich jeść bez ograniczeń, ale niewielki ich dodatek do diety wzbogaca ją w wartości odżywcze. Po daktyle można także sięgać podczas diety odchudzającej – należy tylko pamiętać, aby zachować umiar w ich spożyciu.

Daktyle mogą być spożywane w postaci owoców świeżych oraz suszonych. Mogą być one traktowane jako samodzielna przekąska, stanowiąca zdrową alternatywę np. dla słodyczy, a także stosowane jako dodatek do musli, owsianek, koktajli. Daktyle mogą zastępować cukier w wielu wypiekach, używane są do produkcji zdrowych ciasteczek i batoników zbożowych. Na drodze sproszkowania całych daktyli pozyskać można cukier daktylowy; jest on dość trudno dostępny w sklepach, ale można przygotować go samodzielnie w domu. Wystarczy jedynie włożyć suszone daktyle na 1,5 godziny do piekarnika, w temperaturze 130 stopni, a po ich wystudzeniu – zmielić w młynku. Uzyskany w ten sposób cukier daktylowy stanowi doskonały dodatek do deserów i wypieków. W sklepach znaleźć można syrop daktylowy o właściwościach równie cennych, jak te wykazywane przez całe daktyle.

Daktyle i ich wpływ na zdrowie

Zawierają liczne witaminy i składniki mineralne, zatem ich codzienne spożywania stanowi doskonały sposób na uzupełnienie diety w te cenne związki odżywcze. Daktyle suszone zawierają sporo błonnika, dzięki czemu mogą zapobiegać zaparciom i regulują procesy trawienne oraz rytm wypróżniania.

Daktyle słyną z korzystnego wpływu na układ sercowo – naczyniowy, gdyż mogą normalizować poziom cholesterolu we krwi. Dzięki tak pożądanemu wpływowi na lipidogram, daktyle mogą redukować ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu. Owoce palmy daktylowca posiadają naturalne salicylany – związki o działaniu przeciwzapalnym oraz przeciwzakrzepowym. Ich działanie jest analogiczne do działania aspiryny – w związki z tym spożywanie daktyli może wpływać pozytywnie na krążenie krwi, a także łagodzenie stanów zapalnych.

Z racji wysokiej zawartości manganu i wapnia, mogą przyczynić się do zwiększenia gęstości mineralnej kości – a to informacja cenna dla każdego, kto zagrożony jest rozwojem osteoporozy. Mowa zwłaszcza o kobietach w okresie menopauzalnym oraz osób w podeszłym wieku. Jako owoce zawierające żelazo, daktyle mogą wspomagać leczenie anemii, zaś dzięki wysokiej zawartości kwasu foliowego wskazane są kobietom w ciąży – kwas foliowy może bowiem minimalizować ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej u płodu.

Wysokiej zawartości antyoksydantów daktyle zawdzięczają działanie ochronne przeciwko szkodliwemu działaniu wolnych rodników. W badaniach in vivo wykazano, że dzięki temu daktyle mogą chronić mózg przed postępującymi zmianami neurodegeneracyjnymi. A jako źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów, a także licznych składników mineralnych, jest to doskonała przekąska dla sportowców, po którą można sięgać przed, w trakcie i po treningu.