Co stanie się, gdy będziesz jadł masło orzechowe 1 łyżeczkę dziennie? – REKLAMA
Zima to pora roku sprzyjająca przybieraniu na wadze – rzadziej wychodzimy na świeże powietrze, mniej się ruszamy, trudniej nam zmobilizować się do aktywności fizycznej. Ponadto długie i zimne wieczory skłaniają nas do częstszego sięgania po przekąski. Dla wielu osób kończy się to kilkoma nadmiarowymi kilogramami. Jeśli należysz do grona osób, które nie chcą rezygnować z pysznych przekąsek – nic straconego! Wystarczy jedynie, że wybierzesz przekąskę zdrową, po którą będziesz sięgać bez wyrzutów sumienia. A jednym z uwielbianych przez wszystkich smaków, który jednoznacznie kojarzy się z zimowymi wieczorami jest smak pierników.
Piernikowe masło orzechowe – co w sobie kryje?
Masło orzechowe uznawane jest za jedną z najbardziej wartościowych przekąsek. Pomimo znacznej kaloryczności, naturalne masło orzechowe jest bardzo zdrowe. Zawiera wszystko to, co najcenniejsze w orzechach – błonnik, białko, zdrowe kwasy tłuszczowe, a także magnez, wapń, cynk czy witaminy z grupy B. Na szczególną uwagę zasługują zwłaszcza nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Szczególnie ważne jest dostarczenie ich w okresie zimowym, gdyż doskonale wspomagają pracę układu nerwowego, redukując zmęczenie, zwiększając odporność na stres, minimalizując ryzyko rozwoju depresji praz wspomagając pamięć i koncentrację. Ponadto kwasy tłuszczowe doskonale wpływają na naturalną odporność organizmu, a także zapewniają doskonały wygląd skóry.
Zbawienny wpływ na nasz mózg, a także układ odpornościowy mają także witaminy z grupy B. Ponadto zdrowe tłuszcze oraz witaminy z grupy B doskonale wpływają na kondycję układu sercowo – naczyniowego, chroniąc przede wszystkim przed rozwojem miażdżycy oraz jej powikłań. W 2013 roku Amerykańska Agencja Żywności i Leków wykazała, że codzienne spożywanie orzechów w ilości 25 – 40 g dziennie pomaga skutecznie zapobiegać chorobom serca. Zajadając zatem naturalne masło orzechowe zadbamy nie tylko o swoje podniebienie, ale przede wszystkim – zdrowie. Natomiast zawarta w maśle orzechowym witamina E to silny antyutleniacz, który chroni przed wolnymi rodnikami, spowalniając procesy starzenia się organizmu oraz ograniczając rozwój chorób cywilizacyjnych.
Masło orzechowa to świetna przekąska dla każdego – dzieci i osób starszych, sportowców czy osób pracujących umysłowo; to idealna opcja dla wegetarian i wegan, a także osób odchudzających się. Ponadto piernikowe masło orzechowe stanowi zdrową alternatywę dla słodyczy, zatem sięgać po nie mogą osoby często mające ochotę na słodkości. Wyjątkowy smal masło orzechowe Primavika zawdzięcza kompozycji naturalnych przypraw korzennych, które doskonale wspomagają procesy trawienne. Produkt ten ma świetny skład (aż 81% orzechów), pozostałe składniki to przyprawy. Więcej o tym maśle dowiesz się z tej strony kliknij tutaj.
Jak jeść masło orzechowe piernikowe?
Piernikowe masło orzechowe można spożywać na wiele sposobów. Idealnie smakuje jako dodatek do plasterków jabłka czy gruszki, można go dodawać do owsianki a także koktajlów owocowych. Idealnie sprawdzi się także jako zdrowe i sycące nadzienie do domowych wypieków – rogalików czy ciasteczek. Masło piernikowe świetnie komponuje się także ze śliwkami, tworząc wyjątkową, zimową kompozycję smakową.