Przepisy na napary – propozycje na każdą porę roku
Dlaczego napary są zdrowe?
Zioła mają ogromną moc! Wiedzieli o tym nasi przodkowie, dla których napary często były jedyny sposobem na leczenie dolegliwości. Obecnie coraz więcej osób przekonuje się do korzystania z dobrodziejstw natury oraz wprowadza zioła nie tylko do domowej apteczki, ale również codziennego jadłospisu. Co możesz zyskać dzięki stosowaniu naparów oraz jakie przepisy na napary warto wypróbować? Poniżej znajdziesz najważniejsze informacje oraz przepisy na napary, które przyrządzisz o każdej porze roku!
Czym są napary oraz jak je przyrządzać?
Z pewnością zdarzyło Ci się wrzucić do kubka torebkę z suszoną miętą lub lipą i zalać wrzątkiem, gdy dolegał Ci ból brzucha czy przeziębienie. Możesz zatem zaliczyć się do twórców naparów! Napar sporządza się z płatków kwiatów, liści czy drobnych nasion – tych części roślin, z których związki czynne łatwiej przechodzą do wody. Zalewa się je określoną ilością wrzącej wody i spożywa lub stosuje zewnętrznie np. w postaci kompresów. Na rynku dostępnych jest wiele gotowych mieszanek, dzięki czemu możesz przyrządzać napary w zaciszu własnego domu bez konieczności zbierania świeżych ziół. Możesz jednak samodzielnie zdobyć niezbędne składniki – przygotowanie takiego naparu dostarcza wiele satysfakcji, a dodatkowo zyskujesz także możliwość tworzenia własnych mieszanek smakowych. Warto wspomnieć w tym miejscu także o właściwościach naparów: mogą być stosowane pomocniczo w przypadku wielu dolegliwości, jednak nie zastąpią leczenia, dlatego warto skonsultować ich wprowadzenie z lekarzem. Aromatyczne napary możesz przyrządzać o każdej porze roku – jakie przepisy na napary warto poznać?
Wiosenny napar z pokrzywy: źródło cennych składników
Pokrzywa zwyczajna kojarzy się nam przede wszystkim z nieprzyjemnymi doznaniami – chyba każdy doświadczył pieczenia i bólu po zetknięciu się z parzącymi liśćmi. Warto jednak wykorzystać wyjątkowe właściwości tej rośliny: wczesną wiosną mamy dostęp do świeżych liści, które należy zbierać przed kwitnieniem. To właśnie w kwietniu i maju liście pokrzywy mają najwięcej cennych właściwości. Zbieramy je z dala od dróg i torów kolejowych – warto założyć wówczas rękawiczki ochronne. Napar z pokrzywy nie parzy, więc można pić go bez obaw. Świeże liście przed zalaniem należy opłukać oraz rozdrobnić. Pokrzywa jest bogata w witaminę B, C i K, a także flawonoidy i fitosterole obniżające poziom cholesterolu; obniża także nieco ciśnienie krwi, zwiększa poziom hemoglobiny i liczbę czerwonych krwinek. Napar z pokrzywy działa moczopędnie, dzięki czemu wspomaga oczyszczanie organizmu. Nie zapominajmy także o jego zbawiennym wpływie na kondycję włosów i paznokci! Pamiętaj jednak, że ma ona właściwości fotouczulające, dlatego nie należy pić naparu bezpośrednio przed wyjściem na słońce.
Letni napar ze świeżej mięty – sposób na orzeźwienie
Trudno o lepszą propozycję na gorące dni! Napar ze świeżej mięty z dodatkiem miodu i cytryny zastąpi każdy słodzony napój. Smakuje zupełnie inaczej niż napar przygotowany z suszonych listków – ten kojarzymy przede wszystkim z herbatką na trawienie. Napar ze świeżej mięty doskonale orzeźwia oraz chłodzi organizm, a także świetnie gasi pragnienie. Świeże listki mięty możesz także dodać do tradycyjnej herbaty, która zyska dzięki temu wyjątkowy aromat. Napar ze świeżej mięty wzmacnia układ odpornościowy, łagodzi bóle głowy, biegunki, wymioty oraz… stres. Warto sięgać po niego nie tylko w przypadku problemów z trawieniem. Świeża mięta jest również bogatym źródłem witaminy A, C, B1 i B9, a także magnezu, miedzi, żelaza, potasu i cynku. Zawiera przy tym także mnóstwo przeciwutleniaczy. Jak przygotować orzeźwiającą herbatę ze świeżej mięty? Zerwij kilkanaście zielonych listków, opłucz je dokładnie i zalej wrzątkiem, a następnie przykryj dzbanek spodkiem na kilkanaście minut. Po zaparzeniu dodaj kilka plasterków cytryny i ewentualnie nieco miodu. Napar podawaj na ciepło, po wystudzeniu lub z kostkami lodu – tak jak lubisz najbardziej!
Napar z imbiru, miodu i cytryny – idealny na jesień
Jeśli chodzi o przepisy na jesień, napar z imbiru, miodu i cytryny to zdecydowanie nasza ulubiona propozycja. Szukasz remedium na różne dolegliwości? Przygotuj napar z imbiru – przepis jest naprawdę prosty! Jak zrobić napar z imbiru? W Internecie znaleźć możesz rozmaite przepisy na jesień, wśród których najpopularniejszą propozycją jest napar z imbiru, miodu i cytryny. Wystarczy obrać kawałek imbiru, zetrzeć na tarce o małych oczkach, a następnie zalać wrzątkiem – i już masz gotowy napar z imbiru! Przepis możesz także dodatkowo modyfikować i przygotować napar z imbiru, miodu i cytryny. Wiesz już, jak zrobić napar z imbiru; kiedy zatem warto go stosować?
Imbir doskonale rozgrzewa, dlatego warto uzupełniać o niego przepisy na jesień. Ponadto działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie, antywirusowo oraz antybakteryjnie. Kiedy jeszcze warto przygotować napar z imbiru? Przepis przyda się również w przypadku niestrawności oraz nudności i wymiotów u kobiet w ciąży. Gdy tylko pojawią się pierwsze chłodniejsze dni, warto przypomnieć sobie, jak zrobić napar z imbiru i spożywać go regularne.
Zimą nie masz dostępu do świeżych ziół? Wykorzystaj przyprawy!
W okresie zimowym trudno o świeże zioła. Nie musisz jednak rezygnować z dobroczynnych właściwości naparów! Wykorzystaj przyprawy, które bez problemu znajdziesz w każdej kuchni – część z nich możesz również zamrozić lub ususzyć. Świetnym przykładem może być napar z rozmarynu – aby go przygotować, wystarczy zalać kilka gałązek rozmarynu wrzątkiem. Napar z rozmarynu ma dosyć intensywny, ziołowy smak – aby go nieco załagodzić, możesz dodać trochę miodu. Rozmaryn ma właściwości antyoksydacyjne, dlatego polecany jest osobom, które chcą zachować jak najdłużej piękną, świeżą cerę. Łagodzi również niestrawność oraz obniża wchłanianie węglowodanów z jelita cienkiego do krwi – napar z rozmarynu może być stosowany jako wsparcie przy leczeniu osób z cukrzycą. Rozmaryn możesz uprawiać nie tylko w ogródku, ale również w doniczce – warto nie tylko przyrządzać z niego napar, ale również stosować jako dodatek do potraw.
Napar z tymianku to z kolei skuteczna pomoc w przypadku infekcji gardła oraz jamy ustnej. Ułatwia również odkrztuszanie, dlatego warto stosować go przy przeziębieniach. Jeśli zimą często męczy Cię suchy lub mokry kaszel, napar z tymianku powinien zagościć na stałe w Twojej apteczce. Tymianek to także źródło witamin A, C oraz B oraz składników mineralnych. Ułatwia również trawienie – nie bez powodu dodaje się go zwłaszcza do tłustych mięs. Przyspiesza metabolizm, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego i zapobiega dolegliwościom trawiennym. Jak przygotować napar z tymianku? To bardzo proste: zalej łyżkę zioła wrzątkiem i pozostaw pod przykryciem na 15 minut. Charakterystyczny ziołowy smak możesz nieco załagodzić poprzez dodanie miodu. Czysty napar możesz również wykorzystać do przemywania cery – jego antybakteryjne właściwości pomagają w leczeniu trądziku. Do przygotowania naparu nie potrzebujesz świeżych ziół – możesz wykorzystać przyprawy, które znajdziesz w kuchni.