WAŻNE: Dieta wątrobowa robi furorę! Co możesz dzięki niej zyskać?

Dieta wątrobowa: co można jeść, a czego unikać? Przedstawiam przepisy w diecie wątrobowej. Stosowanie diety wątrobowej może pomóc wielu z nas w leczeniu różnych chorób. Jakie są podstawowe zasady diety wątrobowej? Jak powinien wyglądać taki jadłospis? Jakie produkty powinniśmy spożywać codziennie, a jakich unikać?

Dieta wątrobowa – czym jest i jak ją stosować?

Dieta wątrobowa jest dietą leczniczą. Jest wskazana osobom, które mają problemy nie tylko z wątrobą, lecz również z pęcherzykiem żółciowym czy trzustką.
Taki rodzaj diety jest stosowany w takich schorzeniach, jak:

• Objawy niestrawności;
• Kamica pęcherzyka żółciowego;
• Zapalenie jelita grubego;
• Przewlekłe zapalenie trzustki;
• Stłuszczenie wątroby;
• Marskość wątroby;
• Przewlekłe zapalenie wątroby;
• Wirusowa zapalenie wątroby.

Wyeliminowanie niezdrowej żywości, wprowadzenie zdrowych produktów do naszej diety i zmiana nawyków żywieniowych, może nam pomóc w zerwaniu z chorobą oraz pozbyć się problemów zdrowotnych. Dieta ta ma przede wszystkim na celu dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych, które pomagają w regeneracji komórek wątroby. 

Polecam również przeczytać: Ona schudła 15 kg, jak to zrobiła? Kliknij, aby przeczytać.

Dieta wątrobowa

Dieta wątrobowa jest bardzo pomocna podczas regeneracji wątroby, a szczególnie podczas stresującego i intensywnego trybu życia.

Dieta wątrobowa – zasady

• Wykluczyć żywność wysokoprztworzoną;
• Wyeliminować z jadłospisu mocno przyprawione dania;
• Błonnik nie powinien w takiej diecie występować;
• Potrawy powinny być: przygotowywane na prze, gotowane w wodzie;
• Spożywanie posiłków co 3- 4 godzin;
• Dieta powinna być lekkostrawna;
• W ciągu dnia powinniśmy spożywać 4- 6 posiłków dziennie.

Osoby będące na diecie wątrobowej powinny dostarczyć organizmowi wszystko to, co jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wątroby. Powinniśmy spożywać potrawy świeże, nieprzetworzone. Produkty zalecane w diecie wątrobowej to:

• Dieta o dość dużej zawartości witaminy E i C,
• Jajka na miękko,
• Ziemniaki gotowane, kluski ziemniaczane, ziemniaki pure, ziemniaki w mundurkach,
• Miód,
• Mąka ziemniaczana i mąka,
• Mleko roślinne, mleko o niskiej zawartości tłuszczu,
• Chude wędliny: wędliny drobiowe, chuda kiełbasa szynkowa, polędwica, szynka,
• Chude ryby: flądra, leszcz, karaś, lin, szczupak, sandacz, dorsz,
• Chude mięso: indyk, kurczak, chuda wieprzowina- schab, jagnięcina, cielęcina, wołowina,
• Herbatki ziołowe i owocowe, soki warzywne, napoje owocowe, mleko, słaba herbata,
• Owoce w galaretce, mus z owoców, kisiele, kompoty,
• Sosy o łagodnym smaku: waniliowy, pomidorowy, jarzynowy, cytrynowy, potrawkowy, koperkowy,
• Leniwe pierogi z minimalnym dodatkiem mąki, lane kluski z białkiem jaja,
• Zupy: pomidorowa, jarzynowa, barszcz czerwony, przetarte zupy owocowe, zupa mleczna, krupnik, kleik, ziemniaczana, zagęszczana zupa zawiesiną z wody i mąki,
• Owoce: porzeczki w formie przecieru, maliny, banany, pomarańcze, brzoskwinie, morele, truskawki,
•Warzywa: marchewka utarta z jabłkiem, pomidory bez skórki, cykoria, sałata, warzywa z dodatkiem masła, młoda fasolka szparagowa, młody zielony groszek, kabaczki, szpinak, buraki, kalafior, marchew,
• Chudy twaróg,
• Dżem bez pestek, marmolada,
• Drobne makarony, ryż, kasze ( krakowska, manna, jęczmienna),
• Pieczywo graham, sucharki, pieczywo jasne.

Produkty zakazane w diecie wątrobowej:

• Migdały, orzechy,
• Ptysie,
• Krakersy,
• Wypieki smażone na tłuszczu, ciasto francuskie, tosty,
• Kaszanka, parówki, salami, salceson, pasztetowa, pasztety, mięso siekane, mielone mięso wieprzowe,
• Słodycze,
• Świeży chleb,
• Niedojrzałe owoce,
• Tłuste mięso i kiełbasy,
• Majonez,
• Warzywa kapustne,
• Alkohol,
• Wywar z kości, tłusty rosół,
• Margaryna, słonina,
• sardynki w oleju, tuńczyk w oleju, łosoś, makrela, węgorz, śledź, karp,
• placki ziemniaczane, sałatka ziemniaczana z dodatkiem majonezu, frytki,
• żółtko jaja, jajecznica na słoninę, jajka sadzone, jajka gotowane na twardo,
• płynna czekolada, mocna kawa,
• zupy w proszku, flaki z zasmażką, zupa na wywarach kostnych, rosół, grochówka, fasolowa, ogórkowa, kapuśniak,
• orzechy, kakao, słodycze zawierające tłuszcz, czekolada, chałwa,
• ostre przyprawy: musztarda, pieprz, papryka, chrzan, ocet.

Polecane przyprawy w diecie wątrobowej:

• kmin,
• mięta,
• oregano,
• tymianek,
• majeranek.

Aby zadbać o wątrobę, to w pierwszej kolejności trzeba ograniczyć spożycie alkoholu. Nie można zapomnieć o aktywności fizycznej. Dietetyk ułoży nam jadłospis, a przy tym odpowiednio skomponuje nam posiłki:

• bezwzględnie unikać alkoholu,
• ograniczyć ostre przyprawy i sól,
• ograniczyć słodycze do 1- 2 malutkich porcji w ciągu tygodnia,
• znacznie ograniczyć spożycie tłustych wędlin i tłustego mięsa,
• spożywać 3 porcję ryb tygodniowo,
• spożywać 2- 3 porcję chudego nabiału dziennie,
• spożywanie owoców ograniczyć do 2 porcji w ciagu tygodnia,
• warzywa spożywać w co najmniej 3- 4 porcjach dziennie,
• tłuszcze dobrej jakości powinniśmy dodawać do potraw ( olej lniany, oliwa z oliwek, olej),
• wypijać 1,5 litra wody z ciągu całego dnia,
• unikać spożywania słodyczy i owoców na ostatni posiłek.

Dieta wątrobowa jadłospis – przepis numer 1

Śniadanie

• pieczywo pszenne,
• plaster szynki z piersi indyka,
• listek sałaty,
• herbata rumiankowa,
2 śniadanie
• serek wiejski,
• pomidor bez skórki,
• bułka graham,
• świeży sok marchwiowy.

Obiad

• zupa ziemniaczana,
• kurczak/ indyk pieczony bez skóry,
• kasza jaglana,
• buraczki oprószane,
• kompot z jabłek.
Podwieczorek
• jogurt naturalny,
• banan.

Kolacja

• ryż biały z kefirem i jabłkiem,
• herbata z melisy.

Dieta wątrobowa jadłospis – przepis numer 2

Risotto z burakami oraz dorsz na parze.

Składniki na 2 porcje:

• 100 g ryżu,
• 500 ml bulionu jarzynowego,
• ½ łyżeczki tymianku,
• 2 ząbki czosnku,
• 1 cebula,
• 300g buraków,
• 200g filetu z dorsza,
• 1 łyżka oliwy z oliwek,
• Sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Czosnek, cebulę i buraki obrać. Czosnek i cebulę pokroić w kostkę, buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać tymianek, czosnek i cebulę, chwile smażyć. W innym garnku zagotować tarte buraki razem z bulionem oraz rozgniecionym czosnkiem, pozostawić na małym ogniu. Do cebuli dodać ryż, mieszać i stopniowo dodawać bulion z burakami. Gotować aż bulion w całości odparuje, buraczki będą miękkie, a ryż al Dente. Filet z dorsza ułożyć w naczyniu do gotowania na parze. Oprószyć solą i pieprzem, gotować przez 4 minuty, aż będzie mięso ugotowane.

Dieta wątrobowa jadłospis – przepis numer 3

Składniki:

• 80 g jarmużu,
• 500 ml bulionu warzywnego,
• 1 por,
• 1 cebula,
• 80 g kaszy pęczak
• 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
• Kminek, tymianek do smaku.

Przygotowanie:

Mięso umyć i pokroić w kostkę, skropić oliwą i doprawić. Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać kaszę, smażyć przez minutę, cały czas mieszając. Dodać pora i cebulę pokrojoną w kostkę, doprawić. Smażyć, aż warzywa się zeszklą i zmiękną. Następnie dodać kurczaka, smażyć przez 5 minut, cały czas mieszając. Bulion wlać na patelnię, mieszając, gotować przez 25 minut na średnim ogniu, aż kasza stanie się miękka. Następnie dodać umyty i posiekany jarmuż.

Dieta wątrobowa w czasie ciąży

Kobiety w okresie ciąży powinny zadbać szczególnie o prawidłowe odżywianie. Nie każda z dostępnych diet jest dobra dla kobiety w ciąży. Zastosowanie takiej diety u ciężarnych nie jest kwestią przypadku. Przyszłe mamy często cierpią na cholestazę ciążową. Jest to łagodna choroba, która zajmuje wątrobę i drogi żółciowe.

Wszystko ustaje po porodzie. Występuje podczas nadwrażliwości na hormony, które są w sposób naturalny wytwarzane podczas ciąży( progesteron, estrogen). Pierwszym objawem jest świąd stóp i dłoni. Cholestaza nie zagraża kobiecie w ciąży, ale jest niebezpieczna dla płodu. Jej leczenie polega na odpoczynku, wprowadzeniu diety wątrobowej i stosowaniu leków.