Co stanie się, gdy będziesz jadł codziennie kiszoną kapustę?
Kapusta kiszona to produkt goszczący na polskich stołach od setek lat. Niesłabnącą wciąż popularność kapusta kiszona zawdzięcza wyjątkowemu smakowi, ale także unikatowym właściwościom prozdrowotnym.
Kapusta kiszona stanowi doskonałe źródło licznych witamin i składników mineralnych oraz antyoksydantów, a także cennych bakterii kwasu mlekowego.
Czym jest kiszona kapusta?
Kapusta kiszona (kapusta kwaszona) to kapusta poddana procesowi fermentacji. Fermentacja polega na przekształcaniu cukru w kwas mlekowy, który staje się naturalnym konserwantem kapusty. Aby przygotować samodzielnie kapustę kiszoną – a warto to zrobić, gdyż taka kapusta jest najzdrowsza – wystarczy jedynie:
- poszatkować główkę kapusty o wadze około 2 kg
- dodać 20 g gruboziarnistej soli na każdy kg warzywa, wymieszać i pozostawić do momentu wydzielenia soku
- odstawić na godzinę
- dodać kminku
- umieścić kapustę w wyparzonych słoikach, mocno dociskając tak, aby pozbyć się zalegających między kapustą pęcherzyków powietrza
- słoiki zakręcić i umieścić w chłodnym, zacienionym miejscu; pozostawić słoiki na kilka dni
- jeśli po około 3 dniach wieczko słoika zostanie wybrzuszone przez wydzielające się naturalnie gazy, wystarczy odkręcić słoik i ponownie go zakręcić.
Kiszeniu poddawana jest głównie kapusta biała, choć można wykorzystać w tym celu także kapustę czerwoną. Co ciekawe – kiszeniu można poddać także inne warzywa, np. rzodkiewki, papryki, buraki, marchew czy kalafior.
Jak prawidłowo wykonać sok z kapusty? Kliknij tutaj, aby się dowiedzieć.
Kiszona kapusta – Cenne składniki
Kapusta kiszona to bardzo niskokaloryczne warzywo – 100 g dostarcza zaledwie 12 g. Kapusta dostarcza około 2 g błonnika, zaledwie 0,2 g tłuszczu oraz 1,1 g białka. Z kolei zawartość węglowodanów to zaledwie 3,4 g węglowodanów.
Kapusta kiszona zawiera liczne witaminy i składniki mineralne. Te pierwsze są najliczniej reprezentowane przez witaminę C, witaminy z grupy B oraz witaminę A. Z kolei zawarte w kapuście kiszonej składniki mineralne to:
- sód
- potas
- fosfor
- wapń
- żelazo
- cynk
- miedź
- magnez
Kapusta kiszona wyróżnia się ponadto zawartością glukozynolanów – związków siarkowych odpowiedzialnych za charakterystyczny zapach kiszonej kapusty.
Glukozynolany wykazują aktywność przeciwbakteryjną i przeciwwirusową, mogą ponadto odgrywać niemałą rolę w profilaktyce nowotworów. Kapusta kiszona zawiera oczywiście pałeczki kwasu mlekowego, zatem pełni rolę probiotyku.
Właściwości prozdrowotne kiszonej kapusty
Z racji zawartości pałeczek kwasu mlekowego, kapusta kiszona działa jak probiotyk. Wspomagając namnażanie pałeczek kwasu mlekowego, kapusta kiszona sprzyja utrzymaniu prawidłowej flory bakteryjnej jelit, reguluje pracę przewodu pokarmowego.
Także zawartość błonnika wpływa na pobudzenie pasażu treści jelitowej, regulowanie rytmu wypróżnień oraz profilaktykę rozwoju raka jelita grubego. Warto jeszcze wspomnieć, że wspomniana zawartość pałeczek kwasu mlekowego i błonnika, idąca w parze z bardzo niską zawartością kalorii czyni z kapusty kiszonej doskonały składnik wszelkich diet odchudzających.
Błonnik ma jeszcze jedną cenną właściwość – może ograniczyć przyswajanie z przewodu pokarmowego glukozy i cholesterolu, przyczyniając się do normalizacji poziomu tych związków w organizmie.
Dzięki obecności witaminy C oraz glukozynolanów, kapusta kiszona może wspomagać funkcjonowanie układu odpornościowego i działa przeciwzapalnie; ponadto warzywo to może ograniczać rozwój nowotworów.
Pozostałe korzyści płynące z zawartości witaminy C to wspomaganie syntezy kolagenu i pozytywny wpływ na kondycję skóry, zębów i dziąseł, chrząstki i kości. Zaś witaminy z grupy B wykazują pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego.
Kto nie powinien spożywać kiszonej kapusty?
Z racji dość wysokiej zawartości sodu, kapusta kiszona nie jest wskazana dla osób na diecie niskosodowej, z problemem nadciśnienia lub chorobami nerek. Spożywania kiszonej kapusty unikać powinny także osoby cierpiące na wrzody żołądka.