Właściwości kakao - dzięki niemu zyskasz życie bez stresu i lepszą pamięć

Właściwości kakao – poprawia humor, wspiera serce i nerki. Poznaj jego wszystkie zalety!

Kakao bogate jest w sporą ilość wartości odżywczych, dlatego też naukowcy testowali je wiele razy na ludziach. W tym artykule dowiesz się o szczegółowych wynikach tych badań.

Właściwości kakao zostały docenione już wiele lat temu. Nic dziwnego, ponieważ posiada ono wiele właściwości odżywczych, które zostały docenione w medycynie niekonwencjonalnej.

Właściwości kakao

Artur Topolski (Specjalista Żywienia): Potrzebujesz diety, która skutecznie Cię odchudzi? A może potrzebujesz diety, która pomoże lub całkowicie wykluczy takie dolegliwości jak: zaparcia, nadciśnienie, Hashimoto, niedoczynność tarczycy, miażdżyca, czy osteoporoza? Napisz do mnie w celu darmowej konsultacji przed ułożeniem diety, aby to zrobić kliknij tutaj.

Proszę o udostępnienie artykułu – każdemu może się przydać!

Kakao wytwarza się poprzez zmielenie nasion kakaowca. W dobie rozwoju przemysłowego możemy spotkać wiele rodzajów kakao, które nie zawsze są zdrowe przez zbędne dodatki chemiczne, ale o tym napiszę pod koniec tego artykułu.

Chcesz poprawić poniższe podpunkty w swoim zdrowiu? Poznaj właściwości kakao!

Kakao posiada w swoim składzie bardzo dużą ilość przeciwutleniaczy, które pomagają wesprzeć organizm do prawidłowego funkcjonowania. Ponadto w jego składzie znajdziemy substancje, które poprawiają humor, a nawet wyciszają nerwy. Co ciekawe kakao zawiera aż piętnaście razy więcej antyoksydantów niż czarne jagody!

1. Usprawnia pamięć.

W celu potwierdzenia tej tezy wykonano badania przez Uniwersytet Medical Center na 37 osobach! Scenariusz tego badania polegał na podawaniu tym osobom kakao o zawartości 900 mg flawonoli przez trzy miesiące. Po przeprowadzonych testach osoby, które miały 60 lat (po 3 miesiącach stosowania kakao) zanotowały lepsze osiągi w zapamiętywaniu, które były zbliżone do osoby 40-letniej! Dbaj o swoją pamięć!

2. Wspiera układ krążenia.

Kakao posiada flawanole i procyjanidy, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego układu krążenia. Dzięki dużej zawartości tych związków kakao rozszerza naczynia krwionośne, co ułatwia przepływ krwi.

Warto przeczytać: 86% skuteczności – wzmacnia odporność, likwiduje grzybicę, leczy biegunkę i alergię. Jak to wykonać? Kliknij, aby dowiedzieć się więcej.

3. Zmniejsza ryzyko udaru, zawału i nadciśnienia.

Badania naukowe potwierdzają, iż spożywanie produktów roślinnych bogatych w przeciwutleniacze zmniejszają ryzyko powstania zawału, udaru, czy nadciśnienia.

Kliknij poniżej w „Lubię to!”, a będziesz zawsze na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

4. Dba o nerki.

Surowe ziarna kakaowca zawierają składnik o nazwie teobromina, która odpowiada za ograniczenie osadzania się złogów nie tylko w nerkowych, ale również w drogach moczowych. Według badań przeprowadzonych przez Felixa Gracesa z Uniwersytetu Wysp Balearskich wystarczy jeść 20 gramów czekolady bogatej w kakao, aby skutecznie zmniejszyć ryzyko rozwoju kamicy nerkowej.

Pozostałe właściwości kakao:
  • poprawiają humor,
  • łagodzą negatywne objawy stresu,
  • 70 filiżanek kakao miesięcznie znacznie wydłuża życie.

Sięgnij po kakao w szczególności, gdy jesteś narażony na choroby układu krążenia oraz stres. Warto również pić go każdego dnia, gdy masz złu humor oraz chcesz wspomóc pracę mózgu.

Powinieneś przeczytać: Jak w domu wyleczyć stawy i żyć bez bólu? Kliknij, aby się dowiedzieć.

Które kakao jest najzdrowsze?

Jak to zawsze bywa, nie każde kakao jest zdrowe. Obecnie w sklepach możemy spotkać wiele rodzajów, a większość z nich ma przeróżne dodatki. Najczęściej dodawany jest aspartam, czyli syntetyczny słodzik o dość niekorzystnym działaniu na organizm człowieka. Według badań z lat 90, aspartam może powodować rozwój komórek nowotworowych. Do takich samych wniosków doszli naukowcy z Bolonii, którzy po przeprowadzonych badaniach na szczurach udowodnili, iż słodzik ten powoduje rozwój guzów nowotworowych. Ponadto słodzik ten może powodować ból głowy, bezsenność, wysypkę, a nawet depresję. Dlatego też wybieramy produkt, który składa się wyłącznie ze 100-procentowego kakao. Dodatkowo dobrze, jeśli wybierzemy kakao z certyfikatem ekologicznej uprawy, przy której nie używa się chemicznych ulepszaczy. Moje ulubione, naturalne kakao znajdziesz w niskiej cenie w kliknij tutaj.

Przeczytaj również: Tarczyca bajkalska (66% skuteczności) – niszczy Candidę, złogi tętnicze i zregenerujesz wątrobę. Jak to wykonać? Kliknij, aby się dowiedzieć.

Proszę o udostępnienie artykułu – każdemu może się przydać!

Kliknij poniżej w dolegliwość, którą posiadasz, aby dowiedzieć się, jak sobie z nią poradzić.


Źródło:

Może Ci się jeszcze spodobać...