Układ pokarmowy - po czym poznać, że dzieje się coś złego?

Układ pokarmowy – po czym poznać, że dzieje się coś złego i jak temu zapobiec?

Nie ignoruj pierwszych objawów nieprawidłowo pracującego układu pokarmowego. Za pomocą 3 sposobów przedstawionych w tym artykule możesz znacznie usprawnić jego pracę!

Wiesz, że mało znane grzyby Hericium mogą pomóc w problemach ze wrzodami, a nawet nieżytu żołądka? Zobacz, jak prawidłowo dbać o układ pokarmowy!
układ pokarmowy

Artur Topolski (Specjalista Żywienia): Potrzebujesz diety, która skutecznie Cię odchudzi? A może potrzebujesz diety, która pomoże lub całkowicie wykluczy takie dolegliwości jak: zaparcia, nadciśnienie, Hashimoto, niedoczynność tarczycy, miażdżyca, czy osteoporoza? Napisz do mnie w celu darmowej konsultacji przed ułożeniem diety, aby to zrobić kliknij tutaj.

Proszę o udostępnienie artykułu – każdemu może się przydać!

Chyba każdy z nas miał jakieś problemy związane z układem trawiennym. Począwszy od problemów z trawieniem, zgagą, niestrawnością, czy nawet wrzodami. Często są one związane z niewłaściwym odżywianiem, a także z nasilonym stresem. Problem jest bardzo powszechny, dlatego też chciałbym trochę więcej napisać o łagodnych i nieszkodliwych metodach, które pomagają w najpopularniejszych problemach z układem trawiennym, a głównie z żołądkiem oraz dwunastnicą. 

Przeczytaj również: Kwas ALA – Jedz go 2 razy dziennie, a pozbędziesz się cukrzycy, zatkanych tętnic i słabej pamięci. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.

Po czym poznać, że nasz układ pokarmowy działa nieprawidłowo?

Do najczęstszych objawów sugerujących powstanie pierwszych dolegliwości związanych z układem pokarmowym należą:

  • ból brzucha,
  • nudności oraz wymioty,
  • biegunka,
  • zaparcia,
  • zgaga,
  • odbijanie,
  • wzdęcia,
  • trudności z przełknięciem.

Układ pokarmowy – 3 sposoby na problemy z nim związane!

1. Grzyby Hericium.

Obecnie jest to najsilniejszy, naturalny środek na wszelkie problemy związane z układem trawiennym. Pochodzi on z tradycyjnej medycyny chińskiej, gdzie stosuje się je w problemach ze śledzioną, żołądkiem, jelitem grubym, a także w profilaktyce przewodu pokarmowego. W grzybach Hericium znajdują się liczne minerały: potas, żelazo, cynk, selen, fosfor, german, a także śladowe ilości sodu. Prawdziwa moc tego grzyba tkwi w obecności licznych aminokwasów, których człowiek nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć, dlatego też trzeba uzupełniać je z zewnątrz. W jego składzie możemy również znaleźć polipeptydy oraz polisacharydy. 

Warto również przeczytać: Ukrywana metoda na młodą skórę i zdrowe stawy. Kliknij, aby przeczytać.

Pierwsze badania zostały przeprowadzone przez Prof. dr Schnitzlera z Uniwersytetu Weihenstephan. Jego badania potwierdziły wiedzę teoretyczną o tym grzybie, a mianowicie w wielu testach uzyskał pozytywny wynik nie tylko w profilaktyce, ale również wśród pacjentów cierpiących na nieżyt żołądka. U 88 procent pacjentów po pierwszym miesiącu stosowania wyciągu z grzyba Hericium stwierdzono znaczną poprawę i zanik dolegliwości z powodu nieżytu żołądka. Ponadto w czasie badań zaobserwowano regenerację błony śluzowej żołądka. W oficjalnym dzienniku badań podano, iż grzyb ten ma podobną siłę terapeutyczną, co leki stworzone specjalnie na tę dolegliwości. Oficjalne wyniki badań znajdziesz tutaj.

Kolejne badania wykonane aż przez 7 naukowców wykazały zaskakujący wpływ na czynnik wzrostu nerwów (NGF). Taka właściwości pozwala podnieść niski poziom NGF (a dokładnie neurytu NG108-15), który się obniża wraz z wiekiem. W wyniku takiego działania grzyb Hericium pozwala zmniejszyć ryzyko rozwoju niebezpiecznej choroby Alzheimera oraz demencji. Oficjalnie wyniki tego badania znajdziesz tutaj.

Kiedy można go jeszcze stosować?

Grzyb ten przede wszystkim korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Wspiera pracę żołądka, śledziony, jelita grubego, pomaga przy nieżycie i wrzodach żołądka, niweluje zapalenie błony śluzowej. Poza tymi Hericium wykazuje jeszcze kilka innych właściwości:

  • przyspiesza gojenie się ran,
  • zwalcza bakterie Helicobacter pylori,
  • chroni błonę śluzową żołądka przed rozwojem nieprawidłowych komórek.

Te grzyby znajdziesz u mnie w sklepie w promocyjnej cenie, aby dowiedzieć się więcej kliknij tutaj.

2. Lucerna.

Zdecydowanie słabszy środek niż ten przedstawiony powyżej. Lucerna znajduje swoje zastosowanie przede wszystkim w zaburzeniach trawienia. W jej skład wchodzą liczne witaminy oraz sole mineralne: witamina B, D, C, E, K, potas, żelazo, fosfor i wapń. Obecność wapnia pozwala zwiększyć wytrzymałość kości, ponadto w jej składzie znajdziemy chlorofil, który zwiększa wydajność krwi, a dokładnie dotlenia mózg. 

Kliknij poniżej w „Lubię to!”, a będziesz zawsze na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

Zastosowania.

Lucerna zawiera mało znaną witaminę U, która pomaga przy wzdęciach, braku apetytu i wrzodach. Roślina ta ma właściwości alkalizujące, które pomagają przy wrzodach trawiennych. Ponadto Lucerna wzmacnia działanie pozytywnej flory bakteryjnej jelit.

Przy wyborze odpowiedniego preparatu warto kierować się składem, najsilniejsze działanie mają preparaty o 100-procentowej zawartości Lucerny. Ponadto warto ją szukać pod postacią zmieloną, a nie w tabletach, w których mogą pojawić się chemiczne składniki. Lucerne o wysokiej jakości znajdziesz w najniższej cenie w kliknij tutaj.

3. Lukrecja.

Lukrecja to kolejna roślina, która staje się pomocna przy różnych dolegliwościach przewodu pokarmowego. Przede pomaga przy wrzodach żołądka i dwunastnicy, ponadto dba o błonę śluzową. 

Najsilniejsze właściwości Lukrecji możemy uzyskać pod postacią odwaru. Po regularnym piciu zregenerujemy podrażnioną śluzówkę żołądka i przyspieszymy proces gojenia się wrzodów żołądka i dwunastnicy. Trzeba również pamiętać, iż Lukrecja nie może być stosowana dłużej niż 4 tygodnie, ponadto powinny ją omijać osoby cierpiące na choroby związane z zastojem żółci oraz podczas ciąży i karmienia.

Jak przygotować odwar?

W celu przygotowania odwaru będziemy potrzebować:

  • 3,5 g (pół łyżki) korzenia lukrecji – ekologiczne, pocięte korzenie lukrecji znajdziesz w niskiej cenie w kliknij tutaj.
  • szklanka zimnej wody.

Do garnuszka wsypujemy wcześniej odmierzoną ilość korzeni lukrecji, następnie zalewamy szklanką zimnej wody. Gotujemy pod przykryciem około 6 minut. Po tym procesie odstawimy odwar na 14 minut i przecedzamy. Tak przygotowany odwar powinno się pić 2 razy dziennie.

Powinieneś również przeczytać: Jak ziołami pozbyć się depresji oraz stresu? Kliknij, aby przeczytać. 

Proszę o udostępnienie artykułu – każdemu może się przydać!

Kliknij poniżej w dolegliwość, którą posiadasz, aby dowiedzieć się, jak sobie z nią poradzić.


Źródło:

Może Ci się jeszcze spodobać...