Buraki – Co stanie się, gdy będziesz na wieczór pił sok z buraka?

Sok z buraka potrafi zdziałać cuda! Buraki to popularne warzywa często wykorzystywane w naszej kuchni. Mogą być spożywane pod wieloma postaciami – jako warzywo gotowane bądź surowe, w formie surówek, zup, soku, zakwasu. To lekkostrawne i niskokaloryczne warzywo dostarcza wielu witamin i składników mineralnych, a także antyoksydantów. 

Buraki – co zyskasz, gdy będziesz pić sok z buraka?

Buraki zawierają niewiele kalorii – zaledwie 33 kcal na 100 g. Surowe buraki mają niski indeks glikemiczny IG, wynoszący 30, a zatem mogą być spożywane przez osoby chore na cukrzycę. Te właściwości sprawiają, że sok z buraka nadaje się na odchudzanie. Nie zmienia się natomiast znacząco zawartość węglowodanów, która dla buraków surowych i gotowanych wynosi odpowiednio 9,5 oraz 9,9 g/100 g. Buraki nie zawierają dużo białka, bo zaledwie 1,6 g oraz tłuszczu – 0,17 g. Z kolei zawartość błonnika w surowych burakach to 2,8 g, zatem pod taką postacią warzywa te są dobrym źródłem błonnika. Błonnik zwiększa masę kałową i może przyspieszyć pasaż jelitowy treści pokarmowej, co przyspiesza odchudzanie. Dieta połączona z sokiem z buraka znacznie przyspiesza odchudzanie, a także dba o zdrowie i odpowiednią ilość witamin i minerałów.

Przeczytaj również: Jaka jest najlepsza metoda na odchudzanie brzucha? Kliknij, aby dowiedzieć się więcej.

sok z buraka na odchudzanie i dieta

Dlaczego sok z buraka jest taki wyjątkowy i dlaczego potrzebna jest dieta na odchudzanie?

Warto również przeczytać: Jak wykonać napar, który przyspiesza odchudzanie? Kliknij tutaj, aby się dowiedzieć. 

Buraki są źródłem kwasu foliowego, czyli witaminy B9. Kwas foliowy przyczynia się do wzrostu tkanek płodu w czasie ciąży i stanowi istotny element profilaktyki wad cewy nerwowej. Kobiety w ciąży oraz planujące ciążę powinny przyjmować około 600 mikrogramów; takich ilości witaminy B9 należy dostarczyć wraz z dietą lub suplementami. Ponadto buraki dzięki zawartości kwasu foliowego mogą pomagać w prawidłowej syntezie aminokwasów, prawidłowym metabolizmie homocysteiny, prawidłowej produkcji krwi. Inne właściwości kwasu foliowego to: wspomaganie prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, wspomaganie utrzymania prawidłowych funkcji psychologicznych oraz udział w procesach podziałów komórkowych. Buraki stanowią źródło betainy – zawierają aż 200 mg tego związku w 100 g. Betaina przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu homocysteiny, przy czym taka jej właściwość występuje w przypadku spożywania 1,5 g betainy dziennie.

Buraki i sok z buraka zawierają inne witaminy i składniki mineralne, w tym:

  • witaminę C;
  • tiaminę;
  • ryboflawinę;
  • niacynę;
  • witaminę B6;
  • witaminy A, E i K;
  • żelazo;
  • wapń;
  • magnez;
  • potas;
  • cynk.

Z kolei botwinka, czyli młode liście i korzenie buraka ćwikłowego, stanowi źródło błonnika, witaminy C, witaminy K, żelaza i magnezu.

Polecam również przeczytać: Jak jeść orzechy, aby wspomóc swoje odchudzanie? Kliknij, aby przeczytać.

Jak wykonać sok z buraka?

Składniki:

  • 3 buraki,
  • jabłko,
  • szczypta soli,
  • dwie szczypty majeranku,
  • dwie szklanki wody.

Wykonanie: 

Na początku wlewamy do blendera dwie szklanki wody, następnie dodajemy pokrojone fragmenty buraka i jabłka, teraz wszystko miksujemy. Pod koniec blendowania wrzucamy sól oraz majeranek. Kolejny krok to przelanie naszej mikstury przez sito, aby pozbyć się wszystkich stałych fragmentów, dzięki temu uzyskamy wyłącznie płynny sok. Gotowe! Nasz sok z buraka jest gotowy do spożycia. Niestety sok z buraków musi być rozcieńczony wodą, ponieważ większość osób, które spożywają czysty sok, mają po nim nudności.