Pierzga pszczela – dlaczego jest taka zdrowa i na co pomaga?

Pierzga pszczela to jeden z najzdrowszych naturalnych środków. Dlaczego powinno się go stosować?

To właśnie pierzga zawiera najwięcej wartości odżywczych. Wiesz, jak to wpływa na Twoje zdrowie?

pierzga pszczela

Co to jest pierzga pszczela?

Pierzga pszczela to nic innego jak mieszanina mleczka pszczelarskiego, miodu oraz pyłku pszczelego. Wszystkie te trzy składniki znane są ze swoich właściwości leczniczych. Trzeba przyznać, że ten środek, jest najsilniejszy ze wszystkich produktów pszczelarskich, ale przed użyciem warto sprawdzić, czy nie jesteśmy uczuleni.

Jakie właściwości ma pierzga pszczela?

Pierzga pszczela składa się z licznych witaminy, do których możemy zaliczyć witaminy: C,A, PP, K, E, H, D, B1, B2, B3, B6, B12. Ponadto w składzie znajdziemy pokaźną ilość minerałów: magnez, żelazo, fosfor, sód, miedź, czy potas.

Pierzga pszczela wzmacnia odporność, przyspiesza regenerację organizmu po operacjach i chorobach, ponadto poprawia apetyt, pomaga wyjść z depresji, wspiera leczenie biegunek i zaparć oraz likwiduje anemię.

1. Odnawia komórki, dzięki czemu będziemy dłużej młodzi.

Dwóch profesorów N. Mankovsky i D. G. Chebotarev, udowodniło w swoich badaniach, iż spożywanie pierzgi pszczelej wpływa na odnowę komórkową. Ten proces prowadzi do odmłodzenia skóry, zlikwidowania przebarwień oraz sińców.

2. Wspiera leczenie depresji. 

Wykonano eksperyment, podczas którego przyjmowano równocześnie pierzgę pszczelą wraz z preparatami antydepresyjnymi. Eksperyment ten potwierdził szybsze wyjście z depresji, a z czasem pozwolił na ograniczenie leków antydepresyjnych. Dzieje się tak, ponieważ pierzga pszczela ma właściwości tonizujące oraz zwiększające ukrwienie tkanki nerwowej.

3. Choroby przewodu pokarmowego.

Badania kliniczne wykazały znaczną poprawę procesu zabliźniania się wrzodów dwunastnicy. Zaobserwowano, iż u 82 procent pacjentów poprawił się proces gojenia wrzodów dwunastnicy. Podawano im pierzgę pszczelą przez 10 dni.

Pozostałe właściwości pierzgi pszczelej:

  • Pomaga przy zapaleniach jamy ustnej.
  • Wspiera leczenie astmy i kataru siennego.
  • Zwiększa ilość czerwonych krwinek.

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz zawsze na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

Co wykazały badania naukowe?

Badania przeprowadzone przez doktora Leo Conway-a wykazały, iż po trzech latach podawania pierzgi pszczelej nie wystąpiły u pacjentów żadne reakcje alergiczne, a także zaobserwował znacznie silniejszą odporność na drobnoustroje. Osoby te znacznie rzadziej chorowały na choroby cywilizacyjne.

Natomiast doktor Lars-Erik Essen ze Szwecji dowiódł w swoich badaniach, iż pierzga pszczela pozwala spowolnić proces wczesnego starzenia się organów wewnętrznych, a także zabezpiecza przed takimi chorobami jak: wrzody żołądka, ból gardła, katar, zapalenie dróg moczowych, a także zmniejsza odczucie migren głowy.

Jak rozpoznać wysoką jakość pierzgi pszczelej?

Przede wszystkim ziarna pierzgi pszczelej muszą być różnych kolorów, ale wszystkie w ciemnej barwie. Jeśli są jednobarwne i dodatkowo jasne, to znaczy, że przebywały w temperaturze powyżej 40 stopni, od tej granicy pierzga pszczela traci swoje właściwości (niszczone są enzymy oraz witamina C). Sprawdzoną przeze mnie pierzgę pszczelą w niskiej cenie znajdziesz w kliknij tutaj.

Udostępnij lub polub ten artykuł!

 
Źródło:

Może Ci się jeszcze spodobać...