Parówki - ciężko znaleźć w nich mięso. Co tak na prawdę jemy?

WAŻNE: Parówki nie mają mięsa! Wiesz, co jesz?

Parówki wbrew pozorom nie są produkowane z mięsa! Dowiedz się, jakie tajemnice przed Tobą ukrywa przemysł spożywczy.

Parówki to wciąż jeden z najlepiej sprzedających się produktów z przemysłu mięsnego. Niestety ich jakość jest fatalna. Najczęściej produkt ten wykonany jest z odpadów zwierzęcych. Mogą być to wymiona, świńskie ryje, a nawet kurze pazury. Popularne firmy często mieszają różne resztki z kury, krowy czy świni. Dzięki temu koszt produkcji jest znacznie niższy, a zysk dla producenta wyższy. Dzieje się tak pomimo tego, iż producent podaje na opakowaniu, że jego parówki zawierają mięso. Nie ważne, czy kupujemy wieprzowe, drobiowe czy cielęce. Proces wpychania odpadów jest taki sam.

parówki

Zapraszam do mojego internetowego sklepu, w którym znajdziesz tylko wysokiej jakości preparaty o potwierdzonej naukowo skuteczności. Kliknij tutaj, aby przejść do mojego sklepu.

Proszę o udostępnienie artykułu – każdemu może się przydać!

Czy ktoś z Was sprawdzał skład parówek? Pewnie nie, ponieważ często sprzedawane są one oddzielnie bez opakowania. Skład dostaniemy dopiero po zapytaniu osoby sprzedającej. Trzeba przyznać, że nikt tego nie robi, a szkoda!

Po czym poznać, że parówka nie ma dobrego składu?

Przede wszystkim przed zakupem musimy sprawdzić skład. Jeśli znajdziemy w nim podejrzane nazwy typu: MOM lub MDOM, będzie to oznaczać, iż mięso zostało oddzielone mechaniczne, czyli najczęściej wytwarzane jest z najtańszego surowca np. chrząstek, ścięgien czy pazurów. Cała obróbka wykonywana jest w sposób mechaniczny, surowiec zostaje wepchany do maszyny, która wszystko dokładnie mieli. W wyniku czego powstaje ścisła, jednolita masa, która zostaje umieszczone w parówkach

Powinnaś również przeczytać: Jak zyskać silne włosy, brak cellulitu i młodszą skórę? Kliknij, aby sprawdzić i działaj szybko!

Zgodnie z prawem Unii Europejskiej MOM nie jest mięsem! Ponadto nie istnieją przepisy, które miałby regulować ilość używania MOM w produktach spożywczych. Wszystko to leży w guście producenta, który nastawiony jest na zysk. 

Na tym jednak nie kończy się zły skład parówek. Można znaleźć w nich emulgatory, duże ilości konserwantów, a nawet wzmacniacze smaku, koloru oraz konsystencji. Producenci używają fosforanów, które występują pod oznaczeniem E450 lub E452. Składnik ten powoduje pęcznienie białka, w wyniku czego producent może dodać więcej wody, co zwiększa masę, a także obniża koszty produkcji. Dodatkowo w składzie można znaleźć Cytryniany pod oznaczeniem E331. Działają one podobnie jak fosforany tylko mniej inwazyjnie. 

Ponadto w składzie parówek można spotkać składniki takie jak:

  • Substancje żelujące, czyli gumy o oznaczeniu E407.
  • Przeciwutleniacze pod symbolami E300-E316.

Wszystkie te składniki negatywnie wpływają na nasze zdrowie, a w szczególności konserwanty, przeciwutleniacze oraz polepszacze smaku, koloru, zapachu. Z ich spożywania mogą rozwinąć się choroby serca oraz otyłość. 

Przeczytaj również: Tarczyca bajkalska (66% skuteczności) – niszczy Candidę, złogi tętnicze i zregenerujesz wątrobę. Jak to wykonać? Kliknij, aby się dowiedzieć.

Poza parówkami typu MOM występują jeszcze całkiem inne, które mają jeszcze mnie mięsa, a wręcz nie mają go wcale. Pełne są kaszy manny, soi oraz skrobi ziemniaczanej. 

Najbardziej poszkodowane są dzieci, które spożywają parówki typu MOM. Ich żołądki nie są jeszcze w pełni rozwinięte, a przez to mają problemy ze strawieniem tkanki łącznej. W najgorszych przypadkach może dojść do zatrucia. Ogólnie przyjmuje się, że dzieci do piątego roku życia nie powinny spożywać wyrobów typu MOM.

Kliknij poniżej w „Lubię to!”, a będziesz zawsze na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

Jak rozpoznać dobrą parówkę?

Za prawdziwą parówkę uznaje się produkty, które zawierają około 60 procent mięsa. W wielkich marketach na pewno ich nie znajdziemy. Trzeba zawsze patrzyć w skład by nie nabrać się na promocję czy niską cenę. 

Myślałem już, że nie będę w stanie podać przykładowych parówek o dobrym składzie. A tu takie zaskoczenie, okazuje się, że producenci sprzedają je nawet przez internet! Dlatego też postanowiłem poszukać czegoś znacznie zdrowszego niż ta chemia, która widnieje na półkach popularnych sklepów. Jednak trochę się zawiodłem, ponieważ parówki z oznaczeniem BIO wcale takie nie były. Trzeba przyznać, że na pewno były lepsze od tych, co można kupić w sklepie, ale trochę im brakowało do ideału. Mimo tego, że na opakowaniu wyraźnie jest napisane “produkt ekologiczny” to i tak w składzie można było znaleźć tkanki łączne, a nawet związki chemiczne typu maltodekstryna, czy guma guar. 

Metoda na Twoje natychmiastowe odchudzanie bez wyrzeczeń. Jak to zrobić? Kliknij tutaj, aby się dowiedzieć. 

Już myślałem, że nie znajdę parówek o normalny składzie, ale po długich, żmudnych poszukiwaniach udało mnie się trafić na ideał. Cała ta sytuacja ukazuje, jak przemysł spożywczy zszedł na złą stronę. Producent robi wszystko, by osiągnąć maksymalny zysk kosztem naszego zdrowia. Nawet produkty BIO mogą zawierać chemię. Oczywiście są one znacznie lepsze od tych tradycyjnych, ale nie idealne. Dlatego też nie warto zwieść się takim symbolem, zawsze należy dla pewności sprawdzić skład.

Bez cienia wątpliwości najlepsze parówki pochodzą od firmy Wasąg. Posiadają one bardzo dobry skład. Parówki te zawierają aż 79,77 procent mięsa!! A co najważniejsze wszystkie składniki od mięsa po przyprawy są produkowane w sposób ekologiczny! Posiadają Ekogwarancja PTRE RE-06/2003/PL, nr certyfikatu PTRE-001920-04. Dzięki temu mamy pewność, iż składniki te są najwyższej jakości. Aby sprawdzić, gdzie można nabyć te parówki od firmy Wasąg w najniższej cenie kliknij tutaj.

Zapraszam do obejrzenia materiału filmowego, który pokazuje proces produkcyjny parówek typu MOM.

Proszę o udostępnienie artykułu – każdemu może się przydać!

Kliknij poniżej w dolegliwość, którą posiadasz, aby dowiedzieć się, jak sobie z nią poradzić.


Źródło:

Może Ci się jeszcze spodobać...