Omega 3 i ich wpływ na mikrobiom człowieka - Artur Topolski

Omega 3 i ich wpływ na mikrobiom człowieka

Wydałem dwie nowe elektroniczne książki dla Ciebie:
1. 25 dietetycznych przepisów na lato z użyciem sezonowych produktów – aby je zobaczyć kliknij tutaj.
2. 350 dietetycznych przepisów, które podzielone są na osoby zdrowe, z hashimoto, z niedoczynnością tarczycy, cukrzycą typu 2, z zaparciami oraz z insulinoopornością – aby je zobaczyć kliknij tutaj.

Powszechnie znany jest korzystny wpływ kwasów omega 3 na zdrowie, coraz więcej mówi się także o tym, jak ogromne znaczenie na funkcjonowanie organizmu ma skład jelitowej flory bakteryjnej. Okazuje się, że istnieje zależność między spożywaniem kwasów omega 3, a kondycją mikrobiomu jelitowego. W jaki sposób taką wiedzę można wykorzystać w praktyce?

Mikrobiom jelitowy – czyli co?

Nasze jelita zasiedlane są przez specyficzne mikroorganizmy, tworzące optymalne środowisko jelitowe. Skład flory bakteryjnej jelit rozpoczyna się kształtować już w momencie narodzin, a proces ten kontynuowany jest w kolejnych latach życia. W ukształtowanym mikrobiomie człowieka dominują bakterie Lactobacillus, Ruminococcus, Faecalibacterium, Roseburia, a w mniejszych ilościach występują Bacteroides i Prevotella. Zaburzenia mikrobiomu odbijają się negatywnie nie tylko na funkcjonowaniu samych jelit, ale także – całego organizmu. Okazuje się bowiem, że nieprawidłowości w mikrobiomie odpowiedzialne są za pogorszenie odporności, częstsze występowanie alergii, stany depresyjne, częstsze występowanie chorób układu sercowo – naczyniowego. Sposób żywienia wywiera kluczowy wpływ na mikrobiom jelitowy, a tym samym – tan zdrowia organizmu. A jednym z najistotniejszych składników diety mogą okazać się kwasy omega 3.

Kwasy omega 3 – nie może ich zabraknąć w Twojej diecie!

Spośród wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (PUFA), kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) to dwie główne formy bioaktywne u ludzi. Te kwasy tłuszczowe mogą być syntetyzowane z prekursora niezbędnych kwasów tłuszczowych, kwasu α-linolenowego (ALA). Jednak szlak syntezy wymaga kilku chemicznych reakcji wydłużania i desaturacji, tak że konwersja dwóch aktywnych form u ssaków jest mniej wydajna niż pobieranie z diety. Z tego powodu zaleca się spożywanie żywności bogatej w EPA i DHA. Najbogatsze naturalne źródła kwasów omega 3 w diecie to tłuste ryby morskie, orzechy, awokado oraz tłoczone na zimno oleje roślinne. Ponieważ jednak żywność bogata w te kwasy tłuszczowe nie jest szeroko rozpowszechniona, EPA i DHA są szeroko stosowane jako suplementy diety. Zalecane dobowe spożycie kwasów DHA i EPA to około 250 – 300 mg.

Kilka prac wykazało korelację między PUFA omega-3 a odpowiedzią zapalną. Chociaż literatura na ten temat jest niezgodna, PUFA omega-3 są na ogół kojarzone z działaniem przeciwzapalnym, w porównaniu z PUFA omega-6, które są powiązane z działaniem prozapalnym, z powodu różnych dalszych metabolitów lipidów [6]. Ponadto, w odniesieniu do związku z odpornością, badania wykazały, że suplementacja kwasów tłuszczowych omega-3 zapewnia wiele korzyści zdrowotnych przeciwko różnym przewlekłym chorobom zwyrodnieniowym, takim jak choroby sercowo-naczyniowe, reumatoidalne zapalenie stawów, choroba zapalna jelit (IBD), depresja i rak.

Długoterminowe nawyki żywieniowe odgrywają kluczową rolę w tworzeniu społeczności mikroflory jelitowej specyficznej dla każdego człowieka. Pomimo wielu publikacji na temat wpływu węglowodanów czy błonnika, wpływ tłuszczów dietetycznych, takich jak wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (PUFA), na mikroflorę jelitową jest mniej precyzyjnie określony. Nieliczne badania przeprowadzone u dorosłych wykazały pewne typowe zmiany w mikroflory jelitowej po suplementacji kwasów Omega-3. W szczególności zaobserwowano spadek liczby Faecalibacterium, często związany ze wzrostem liczby bakterii Bacteroidetes i bakterii wytwarzających maślan należących do rodziny Lachnospiraceae. Zaburzenie składu tej flory bakteryjnej występuje u pacjentów z nieswoistymi zapaleniami jelit.

Omega-3 PUFA mogą wywierać pozytywne działanie, odwracając skład mikroflory w schorzeniach jelit i zwiększając produkcję związków przeciwzapalnych, takich jak krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Ponadto, zgromadzone dowody w badaniach na modelach zwierzęcych wskazują, że wzajemne oddziaływanie mikroflory jelitowej, kwasów tłuszczowych omega-3 i odporności pomaga w utrzymaniu integralności ściany jelit i współdziała z komórkami odpornościowymi gospodarza. Wreszcie, badania na ludziach i zwierzętach podkreśliły zdolność kwasów tłuszczowych omega-3 do wpływania na oś jelita-mózg, działając poprzez skład mikroflory jelitowej. Z tych odkryć wyłania się znaczenie połączenia omega-3 z mikroflorą, co zachęca do dalszych badań.


Chcesz schudnąć lub wesprzeć swoje zdrowie?

Artur Topolski (Specjalista Żywienia): Powyżej to jedna z przemian po naszej diecie. Co zyskasz dzięki odpowiedniemu żywieniu? Nasze diety nie tylko odchudzają, ale również wspomagają w chorobach i dolegliwościach: zaparcia, nadciśnienia, Hashimoto, niedoczynności tarczycy, miażdżycy, osteoporozy, cukrzycy typu 2.