Olej z kryla – jego picie pozwala zyskać lepszą pracę mózgu, ochronę przed miażdżycą i Alzheimerem.

Przeczytaj ten artykuł, a dowiesz się o właściwościach oleju z kryla. Jak prawidłowo spożywać ten olej, aby działał?

Kryl to skorupiak, który występuje w morzu polarnym. Charakteryzuje się on dużą zawartością w 8 bardzo zdrowych składników: kwasy omega-3,6 i 9, choliny, fosfolipidy, EPA, DHA oraz astaksantynę. Ten olej niszczy złogi miażdżycowe i zabija drobnoustroje. To nie są jego wszystkie zalety. Zobacz, jakie ma pozostałe właściwości.

olej z kryla

Jakie składniki znajdują się w oleju z kryla i jak one działają na nasze zdrowie?

1. Kwasy tłuszczowe (omega 3,6,9 oraz EPA i DHA).

W celu sprawdzenia wpływu kwasów EPA i DHA na pracę mózgu Uniwersytet Kalifornijski pod przywództwem dr. Zaldy S. Tan wykonał badania kliniczne na pacjentach. W grupie znalazło się 1500 pacjentów bez demencji o średnim wieku 67 lat. Grupę tą podzielono na dwie podgrupy, pierwsza nie stosowała kwasów tłuszczowych EPA i DHA, natomiast drugiej podgrupie podawano te kwasy. Każdy z pacjentów był badany za pomocą rezonansu magnetycznego, który pokazywał dokładny rozmiar mózgu oraz jakość przepływu przez niego krwi. Ponadto wykonywano test zapamiętywania wzrokowego. Wyniki badań okazały się zaskakujące, wśród osób niespożywających kwasów tłuszczowych typu EPA i DHA zaobserwowano mniejszą objętość mózgu, a także znacznie gorsze wyniki w zapamiętywaniu, mieli gorsze funkcje poznawcze i nie byli w stanie wykonać kilku zadań jednocześnie. Badanie to ukazało, jak ważny wpływ mają naturalne kwasy tłuszczowe na funkcjonowanie mózgu. Podczas badań wykazano, że optymalną dawką są 2 g dziennie EPA + DHA omega-3.

Pozostałe właściwości kwasów tłuszczowych:

  • Łagodzą stany zapalne.
  • Dbają o prawidłową pracę mózgu.
  • Wspomagają wzrok.
  • Poprawiają zdolność uczenia się.
  • Chronią przed Alzheimerem.
  • Zabezpieczają przed nadciśnieniem.
  • Poprawiają odporność organizmu.

Co najważniejsze olej z kryla ma wyjątkowe połączenie kwasów omega z antyoksydantami, co nie jest spotykane w żadnych innych rybach. Połączenie tych dwóch składników silnie za sobą współgra. Badania naukowe wykazały, iż połączenie tych dwóch substancji szczególnie korzystnie wpływa na pracę serca, wątroby, a także wspiera odpowiednią pracę stawów oraz chroni je przed stanami zapalnymi.

2. Astaksantyna.

Astaksantyna to składnik o właściwościach przeciwbólowych i przeciwzapalnych. Składnik ten należy do grupy najsilniejszych przeciwutleniaczy. Jego główną zaletą jest niszczenie wolnych rodników, co chroni przed rozwojem miażdżycy, a także zabezpiecza układ krążenia przed chorobami.

3. Cholina.

Bardzo ważny składnik dla zdrowia każdego człowieka. W przypadku, gdy mamy jego niedobór może rozwinąć się miażdżyca, choroby wątroby, a nawet serca. Każdego dnia powinniśmy dbać o odpowiednią ilość cholin dostarczanych do organizmu.

Prawidłowa ilość cholin w organizmie odpowiada za usuwanie tłuszczu z naszej wątroby. Ponadto podnosi przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Choliny odpowiadają za prawidłową produkcję lecytyny w organizmie, a ona chroni i pomaga w leczeniu Alzheimera.

4. Fosfolipidy.

Fosfolipidy to podstawowy składnik błony komórkowej. Niestety substancja ta nie jest produkowana przez organizm, dlatego też trzeb ją dostarczać z zewnątrz. Fosfolipidy regenerują wątrobę, a także zmniejsza działanie szkodliwych substancji na organizm człowieka. Ponadto składnik ten obniża poziom cholesterolu.

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz zawsze na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

Badania naukowe nad olejem z kryla.

Wykonano również badanie mające na celu ocenę wpływu oleju z kryla na reumatoidalne zapalenie stawów oraz ból stawów. Grupa osób, na której zostało wykonane badanie, liczyła 90 osób. Okres podawania oleju z kryla wynosił trzy miesiące. Po tym czasie badania wykazały zmniejszenie objawów u 65% pacjentów.

Ponadto badania naukowe przedstawiają bardzo dobry wpływa oleju z kryla na obniżenie poziomu cholesterolu. W badaniu wzięło 120 osób. Każda z nich miała podwyższony cholesterol. Pacjenci otrzymywali dziennie 3 g oleju z kryla. Po trzech miesiącach wykonano szczegółowe badania pacjentów, które wykazały znacznie niższe stężenie poziomu cholesterolu, glukozy i trójglicerydów.

Jaki olej z kryla wybrać?

Przede wszystkim powinniśmy sprawdzić pochodzenie. Najlepiej wybrać olej z kryla, który ma certyfikat naturalnej uprawy. Jest to bardzo ważne, ponieważ morza mają zanieczyszczenia metalami ciężkimi np. rtęcią.

Kolejnym bardzo ważnym aspektem jest odpowiednie stężenie kwasów EPA oraz DHA. Ten pierwszy powinien występować w ilości przynajmniej 60 mg, drugi 25 mg. Natomiast fosfolipidy powinny być w ilości około 160 mg. Potwierdzony badaniami olej z kryla znajdziesz w kliknij tutaj.

Lubisz czytać moje artykuły? Proszę kliknij poniżej „Lubię to!”.

Może Ci się jeszcze spodobać...