Jak skutecznie wzmocnić odporność?

Jak wzmocnić odporność poprzez odpowiednią dietę? Wystarczy do codziennych potraw dołączyć kilka niezbędnych rzeczy.

Możesz zwiększyć swoją odporność za pomocą 4 metod.

odporność

Podziel się tym artykułem ze znajomymi, udostępnij go!

Mamy już coraz niższe temperatury powietrza, a wyniku tego będziemy coraz bardziej podatni na różnego rodzaju infekcje oraz przeziębienia. Dlatego też warto, aby w tym czasie zadbać o swoje zdrowie w sposób szczególny. Pamiętajcie o cieplejszych ubraniach, ale nie za grubych, ponieważ lepiej zmarznąć niż się zagotować. Mało osób o tym wie, że ubierając się za grubo stajemy się bardziej podatni na przeziębienia.

Nie każdy chce stosować suplementy diety, które odpowiadają za wzmocnienie odporności. Dlatego też w tym artykule skupię się wyłącznie na naturalnej żywności, która w znaczny sposób wpływa na odporność naszego organizmu. Pamiętajmy również, że dzieci nabywają pełną odporność dopiero w wieku 12 lat!

Kliknij poniżej w “Polub tę stronę”, a będziesz zawsze na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

4 rzeczy, które wzmacniają odporność!

Oto 4 produkty, które wzmagają układ immunologiczny do obrony przed wirusami oraz bakteriami. Warto włączyć je do swojej codziennej diety.

1. Olej lniany.

Produkt ten posiada duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie są to omega 3, 6 oraz 9. To właśnie te kwasy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania nie tylko naszego układu immunologicznego, ale całego organizmu. Ponadto olej lniany posiada kwas alfa-linolenowy, linolowy oraz oleinowy. To właśnie ich zawartość zależy od jakości produktu. Warto szukać taki olej, który będzie zawierał minimum 20 procent stężenia wcześniej wymienionych kwasów. Dlatego też podczas zakupu takiego produktu warto zerknąć do składu, w którym wypisana jest zawartość każdego z tych kwasów na 100 ml produktu. Oczywiście znalazłem parę przykładowych olejów, które bez problemu spełniają minimalne wymagania. Jednym z nich jest olej lniany od Olvita. Posiada on wiele zalet, nie tylko spełnia wymagania co do zawartości kwasów, ale również posiada liczne certyfikaty potwierdzające ekologiczną uprawę. Jest on w bardzo przystępnej cenie w moim sklepie, aby przejść do sklepu kliknij tutaj.

2. Syrop z sosny.

Zapewne mało osób o nim słyszało, a szkoda, ponieważ posiada duże ilości witaminy C oraz minerałów. Witamina C odgrywa bardzo ważną role w stymulowaniu odporności. Wiele lat temu syrop ten był używany jako naturalny lek w takich dolegliwościach jak kaszel, czy przeziębienie. Działa on przeciwzapalnie, bakteriobójczo oraz wykrztuśnie. Aby sprawdzić opinie o tym produkcie oraz sklepy, w których można nabyć naturalny syrop z sosny w najniższej cenie kliknij tutaj.

3. Pierzga pszczela.

Jest to nic innego jak mieszanina miodu, mleczka pszczelego oraz pyłku. Dzięki tak bogatej zawartości pierzga pszczela nie tylko wzmaga odporność, ale również wspomaga przy depresji, koi nerwy, pozytywnie wpływa na wrzody, zabija bakterie oraz grzyby, dostarcza duże ilości witamina i minerałów. Ponadto produkt ten ma działanie antybiotyczne, odtruwające oraz odżywcze. Warto również wspomnieć, iż pierzga pszczela posiada witaminę K oraz kwas mlekowy. Aby sprawdzić opinie o tym produkcie oraz sklepy, w których można nabyć pierzgę pszczelą w najniższej cenie kliknij tutaj.

4. Pyłek pszczeli.

Bardzo dobrym wyborem jest również pyłek pszczeli, który ma bardzo podobne właściwości co pierzga pszczela. Jest znacznie bardziej korzystny ze względu na cenę. Pyłek pszczeli zawiera łącznie 22 aminokwasy, są one bardzo ważne dla osób, które pracują fizycznie lub umysłowo, a także dla osób w starszym wieku i ciężarnych. Posiada on bardzo wiele właściwości zdrowotnych, dlatego też nazywany jest super jedzeniem, czyli produkt, który posiada wszystko, co potrzebne jest nam do życia! Jest to magazyn witamin, minerałów, a nawet enzymów. Mamy już jesień, a my potrzebujemy wzmożonej odporności, która skutecznie obroni nas przed atakiem bakterii oraz wirusów. Złotym środkiem na te problemy jest pyłek pszczeli!

Dla kogo najbardziej wskazany jest pyłek pszczeli?

1. Dla sportowców – Badania wykonane przez British Sports Council wykazały, iż osoby, które regularnie spożywały pyłek osiągnęły przyrost siły o 40-50 procent! Sportowcy używają go jako legalny doping.

2. Dla osób z nadwagą lub niedowagą – trudno w to uwierzyć, ale w pyłku znajduje się naturalna fenyloalanina, która reguluje poczucie głodu przez mózg. Ponadto posiada lecytynę, która stymuluje usuwanie tkanki tłuszczowej. Tak działa w przypadku nadwagi, ale jeśli masz niedowagę, to działa dokładnie w sposób odwrotny.

3. Reguluje pracę układu trawiennego – wspomaga przy zaparciach i biegunkach. Pyłek pszczeli wykazuje właściwości detoksykacyjne, dzięki czemu podczas zapalenia wątroby może być śmiało stosowany. Produkt ten ma ponadto działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze.

4. Reguluje poziom cholesterolu – dzięki regularnemu stosowaniu pyłku możemy uniknąć w przyszłości chorób serca oraz naczyń krwionośnych.

5. Poprawia zdrowy wygląd skóry – pyłek można również stosować zewnętrznie, dzięki temu uzyskamy zdrowszą, ładniejszą, młodszą skórę.

6. Rozwija pamięć oraz koncentrację – dlatego szczególnie zalecany jest osobom, które pracują umysłowo.

7. Odnawia komórki, dzięki czemu będziemy dłużej młodzi – dwóch profesorów N. Mankovsky i D. G. Chebotarev, dowiedli w swoich badaniach, iż spożywanie pyłku wpływa na odnowę komórkową. Ten proces prowadzi do odmłodzenia skóry oraz zlikwidowania przebarwień.

8. Wspomaga przy depresji – liczne składniki zawarte w pyłku prowadzą do zmniejszenia nerwowości, rozdrażnienia, a także potrafi wzmocnić system nerwowy.

9. Pomaga w uciążliwych objawach alergii – aby pyłek miał działanie antyhistaminowe, to musimy zacząć go stosować na kilka tygodni przed sezonem kwitnięcia.

Pyłek pszczeli o takich właściwościach możecie znaleźć u mnie w sklepie po promocyjnej cenie, aby przejść do sklepu kliknij tutaj.

Pisząc o produktach, które wzmacniają odporność warto również wspomnieć o tym, co tą odporność obniża. Głównie jest to mleko modyfikowane, cukier, żywność przetworzona (w wysokim stopniu), a także zwykła sól.

Podziel się tym artykułem ze znajomymi, udostępnij go!

 

Źródło:

Może Ci się jeszcze spodobać...

  • Elle Mat

    Dzięki za świetny artykuł 🙂