10 korzyści dla zdrowia wynikających z połączenia octu jabłkowego i miodu

Co stanie się, gdy wypijesz ocet jabłkowy wraz z miodem? 

W tym artykule pokażę Ci, jak wykonać domowy przepis na napój łączący ocet jabłkowy i miód. W takim połączeniu osiągniesz 10 korzystnych zalet dla swojego zdrowia.

ocet

Udostępnij artykuł lub polub go!

Ocet jabłkowy, jak i miód to elementy należące do zdrowej żywności. Posiadają one liczne wartości odżywcze, które usprawnią nasz organizm pod wieloma względami. Dlatego też warto połączyć te dwa składniki, dzięki czemu otrzymamy jeden z najzdrowszych domowych napojów.

Sam ocet jabłkowy posiada duże pokłady wapnia, potasu, magnezu, fosforu oraz sodu. Ponadto znajdziemy w nim witaminy z grupy B, witaminę C oraz A. Poza tymi składnikami, każdy ocet jabłkowy charakteryzuje się obecnością licznych kwasów, do których należą między innymi kwasy jabłkowe, cytrynowe oraz propionowe. 

Natomiast w miodzie znajdziemy kolejne porcje naturalnych witamin, do których należy witamina A, C, K oraz witaminy z grupy B. Ponadto znajdziemy w nim aż 30 składników mineralnych, do tych najkorzystniejszych zaliczamy kobalt, magnez, żelazo, potas oraz wapń. Poza witaminami i składnikami mineralnymi znajdziemy w miodzie kwas pantotenowy i foliowy. 

Co zyskasz, łącząc ocet jabłkowy z miodem?

Łącząc te dwa składniki możemy osiągnąć napój pełen wartości odżywczych oraz zalet dla Twojego zdrowia.

  1. Korzystnie wpływa na pracę serca.
  2. Rozkurcza mięśnie, dzięki dużej zawartości magnezu. 
  3. Niszczy bakterie oraz wirusy w układzie oddechowym.
  4. Łagodzi kaszel.
  5. Niweluje zgagę.
  6. Dodaje energii.
  7. Odżywia włosy oraz skórę.
  8. Wzmacnia odporność.
  9. Poprawia przepływ krwi.
  10. Pomaga przy bezsenności.

Jak wykonać napój na bazie octu jabłkowego i miodu?

Ocet jabłkowy możemy wykonać u siebie w domu, idealnie nadaje się do tego przepisu. Dobrym rozwiązaniem jest również gotowy ocet jabłkowy, ale przy jego wyborze trzeba zwrócić uwagę na parę ważnych elementów świadczących o jego jakości. Napiszę o tym dokładniej pod koniec tego artykułu.

Składniki:

  • 200 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka octu jabłkowego – osobiście polecam nieklarowany, ekologiczny ocet jabłkowy, znajdziesz go w najniższej cenie w kliknij tutaj.

Wykonanie: 

Do szklanki z wodą (temperatura wody poniżej 40 stopni) dodajemy pozostałe dwa składniki, dokładnie mieszamy i gotowe. Pić maksymalnie 3 razy dziennie.

Kliknij poniżej w “Polub tę stronę”, a będziesz zawsze na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

Jaki miód i ocet jabłkowy wybrać?

Przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na całkowitą kwasowość, która powinna wynosić około 5 procent. Ponadto warto poszukać produktu z certyfikatem potwierdzającym ekologiczną uprawę. Dzięki temu będziemy mieć pewność, iż ocet pochodzi z ekologicznej uprawy bez użycia chemicznych składników. Warto również sprawdzić, czy ocet jest nieklarowany, niefiltrowany i niepasteryzowany.

Miód rzepakowy: Najlepszy jest na wątrobę, serce, naczynia wieńcowe, drogi żółciowe. Bardzo dobrze radzi sobie ze stanami zapalnymi górnych dróg oddechowych. Ponadto świetnie komponuje się wraz ze smakiem octu jabłkowego. Aby dowiedzieć się więcej o tym miodzie kliknij w którąś z poniższych ikon.

Przepis ten jest lekko zmodyfikowany, ale jego pierwowzór pochodzi z książki pt. “Wylecz się sam”. Postanowiłem zdobyć tę książkę z powodu jej zagranicznej popularności, jak i zbliżonej tematyce, która mnie interesuje. Za granicą jest już bestsellerem. Teraz wchodzi również do Polski w naszym ojczystym języku. Książka ta opisuje metody wspierania leczenia licznych chorób, zaczynając od przeziębienia, alergii, cukrzycy, arytmii serca, depresji, tarczycy, a kończąc na tajemniczych terapii Gersona, dzięki którym można uniknąć chorób nowotworowych. Znajdziemy w niej również wiele cennych informacji o wpływie na nasz organizm dużych dawek witamin. Książkę tą znajdziesz w promocyjnej cenie w kliknij tutaj.

 

Źródło:

Może Ci się jeszcze spodobać...

  • Nie ma takiej potrzeby.

  • Jacek Marciniak

    Czy w tym przypadku miarą jest łyżka do zupy ?

    • dokładnie tak 🙂

  • Ewa Osiowy

    Trochę dużo tego miodu jak na jedną szklankę napoju… czy musi być aż tyle?

    • nie musi tyle być, jeśli dbasz o linię to daj mniej

  • babka

    Piję od jakiegoś czasu codziennie. Bardzo mi pomaga na bóle żołądka.

  • Malgorzata

    Napoj z octu jabłkowego i miodu pijemy do 3 razy dziennie ale w jakiej ilości?

  • Bogdan Jot

    Co to jest “kwasowość 5%”?