Co stanie się, gdy żywność będziesz zamrażać? Warto wiedzieć!

Co stanie się, gdy żywność będziesz zamrażać?

W ostatnich czasach popularność zyskuje ekonomiczny i ekologiczny styl życia. Jednym z jego podstawowych założeń jest zminimalizowanie wyrzucania jedzenia. Marnowaniu jedzenia można zapobiec na kilka sposobów, np. precyzyjnie planując wielkość zakupów. Z pomocą przychodzi nam także mrożenia.

Mrożenie – doskonały sposób na długotrwałe przechowywanie żywności
Mrożenie – doskonały sposób na długotrwałe przechowywanie żywności

Ta forma długotrwałego przechowywania żywności nie zuboża jedzenia w cenne składniki odżywcze, jest zatem godna polecenia. Jakie są zalety mrożenia żywności? I jakie produkty możemy mrozić?

Mrożenie żywności – zalety

Mrożenie to bardzo zdrowy sposób konserwowania żywności. Nie wymaga stosowania szkodliwych dla zdrowia konserwantów, nie wymaga długotrwałej pasteryzacji. A co najważniejsze – mrożenie nie przyczynia się do znacznego zubożenia żywności w witaminy, składniki mineralne i inne cenne związki.

Owszem, w procesie mrożenia dochodzi do niewielkich strat witamin czy składników mineralnych, jednak są to straty nie większe niż te, które mają miejsce podczas obrotu świeżymi towarami w sklepie. Warzywa i owoce w obrocie towarowym przechodzą długi proces transportu, magazynowania czy leżenia na półkach sklepowych.

Gdy natomiast zamrozimy świeże produkty, wówczas straty związków odżywczych będą umiarkowane, zatem takie mrożone warzywa i owoce mogą równać się z tymi, które znajdujemy w sklepach na półkach.

Mrożenie opóźnia psucie się produktów, hamuje rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów. Warunkiem bezpiecznego mrożenia jest jednak jednorazowe zamrożenie i zapobieganie konieczności ponownego mrożenia.

Mrożenie żywności – co mrozimy najczęściej?

Produktami, które powszechnie występują w naszych zamrażarkach, są warzywa, ryby i mięsa. Nie brakuje także owoców czy produktów garmażeryjnych, takich jak krokiety bądź pierogi. Wiele osób mrozi także ugotowane potrawy, takie jak bigos, fasolka, zupy, pasztety bądź zioła.

Mrożenie tych produktów umożliwia ich długie przechowywanie, a także łatwą dostępność. Wystarczy odmrozić te produkty i podgrzać bądź ugotować – i bez konieczności wychodzenia na zakupy możemy cieszyć się pożywnym posiłkiem.

A czy wiesz, że możesz mrozić także te produkty?

Warto wiedzieć, jakie jeszcze produkty można mrozić. Nie tracą one wówczas na świeżości, walorach smakowych czy odżywczych. Jednym z takich produktów jest chleb; świeży bochenek należy zapakować szczelnie do foliowego opakowania lub zawinąć folią aluminiową i umieścić w zamrażarce.

Natomiast rozmrażanie chleba powinno odbywać się w lodówce lub temperaturze pokojowej, owijając pieczywo papierowym ręcznikiem. Umożliwi to wchłonięcie wilgoci, która pojawi się podczas rozmrażania. Kolejne produkty, które możemy z powodzeniem mrozić to:

  • sery żółte, które mrozimy  w kawałku (nie w plasterkach), a gdy po wyjęciu z zamrażarki ser wysechł, wystarczy zamoczyć go na godzinę w mleku
  • jogurty
  • ciasta (babki, serniki, torty), które zamrażać należy w plastikowych pojemnikach
  • wino, które należy rozlać do foremek do lodu; tak zamrożone wino doskonale sprawdza się jako dodatek do sosów, mięs
  • jajka, które mrozimy na surowo, oddzielając białko od żółtka i umieszczając w osobnych pojemnikach; jajka rozmrażamy stopniowo, trzymając je w lodówce
  • masło, które także rozmrażamy w lodówce