Co stanie się, gdy będziesz jadł chociaż raz w tygodniu miód nawłociowy?

Co stanie się, gdy będziesz jadł chociaż raz w tygodniu miód nawłociowy?

Miód to naturalna substancja produkowana przez pszczoły na drodze przetwarzania nektaru kwiatowego. Miód ceniony jest za swoje bogate walory odżywcze oraz pożądane właściwości prozdrowotne, co sprawia, że często gości w naszej kuchni.

Miód nawłociowy
Miód nawłociowy
Artur Topolski (Specjalista Żywienia): Czy wiesz, że coraz więcej osób ma problemy z jelitami? Wzdęcia, zaparcia, biegunki, otyłość, grzybica, czy słaba odporność to mogą być oznaki problemów z jelitami. kliknij tutaj, aby dowiedzieć się, jak sobie pomóc.

Wzbogaca smak potraw, wchodzi w skład domowych receptur leczniczych czy kosmetyków, stanowi zdrową alternatywę dla słodzenia cukrem. Jednym z najrzadziej stosowanych miodów jest miód nawłociowy, co wynika z jego ograniczonej dostępności. A szkoda – gdyż miód nawłociowy wyróżnia się na tle innych miodów wyjątkowymi właściwościami bakteriobójczymi. Za co jeszcze warto docenić ten miód?

Miód nawłociowy – cenne wartości odżywcze

Miód nawłociowy jest dość trudno dostępny. Pozyskiwany jest z nektaru nawłoci pospolitej, która kwitnie stosunkowo późno, gdyż dopiero pod koniec lata i jesienią. Wyprodukowany z nektaru tych kwiatów miód jest zazwyczaj wykorzystywany przez same pszczoły w ciągu miesięcy zimowych, gdyż pod koniec roku pszczelarze rzadko wybierają miód z ulów.

Jeśli jednak mamy dostęp do miodu nawłociowego – koniecznie powinniśmy go spróbować. Okazuje się bowiem, że ten rodzaj miodu cechuje się wysoką zawartością cennych składników odżywczych. Najważniejsze z nich to:

  • flawonoidy (rutyna i kwercytyna)
  • olejki eteryczne
  • garbniki
  • kwasy organiczne
  • saponiny
  • witaminy
  • składniki mineralne

Aby zachować wszystkie te cenne składniki odżywcze, najlepiej jest spożywać miód w formie nieprzetworzonej, nie poddając go obróbce cieplnej. Równie ważne jest także odpowiednie przechowywanie miodu – miód nawłociowy jest bardzo aktywny biologicznie, zatem wskazane jest przechowywanie go w zacienionym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Miód nawłociowy można dodawać do kanapek, owsianki, jogurtu naturalnego, musli, wypieków, a także kawy czy herbaty. Ponadto miód nawłociowy stanowi doskonały składnik domowych kosmetyków – maseczek na twarz i włosy, peelingów, odżywczych kąpieli czy balsamu do ust.

Właściwości prozdrowotne miodu nawłociowego

Miód nawłociowy wykazuje unikatowe właściwości antybakteryjne, jest zatem doskonałym środkiem wspomagającym leczenie infekcji dróg oddechowych oraz dróg moczowych. Poza działaniem łagodzącym infekcje dróg moczowych, miód nawłociowy może być pomocny w leczeniu kamicy nerkowej.

Miód nawłociowy wykazuje działanie przeciwzapalne, moczopędne, przeciwbakteryjne. Miód nałwociowy może być stosowany jako środek łagodzący objawy infekcji , ale może być także stosowany profilaktycznie w okresie jesienno – zimowym. Wówczas jest doskonałym środkiem wspomagającym naturalną odporność organizmu.

Ponadto miód ten działa rozkurczowo, a także uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, dzięki czemu wspomaga krążenie krwi i zapobiega krwawieniom, zapobiega powstaniu żylaków, ogranicza rozwój zmian miażdżycowych, normalizuje ciśnienie krwi. Miód nawłociowy działa żółciopędnie, zatem reguluje pracę dróg żółciowych.

Miód nawłociowy może być także stosowany zewnętrznie, wspomagając gojenie ran i owrzodzeń, a także odżywiając skórę. Wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe, łagodzące wypryski, wspomagające leczenie trądziku.

Dzięki tak wielu zróżnicowanym właściwościom prozdrowotnym, miód nawłociowy powinien na stałe zagościć w naszej kuchni. Nasz potrawy zyskają niepowtarzalny smak, a my odczujemy poprawę stanu zdrowia oraz wyglądu.