Mąka - Koniecznie zmień ją w swojej kuchni, a będziesz zdrowszy!

Dlaczego biała mąka jest niezdrowa? Co wybrać zamiast niej?

Wiesz, że po zjedzeniu białej mąki Twój żołądek i skóra mogą pracować nieprawidłowo?

Zobacz, dlaczego tak się dzieje i która mąka jest najzdrowsza.
mąka

Zapraszam do mojego internetowego sklepu, w którym znajdziesz tylko wysokiej jakości preparaty o potwierdzonej naukowo skuteczności. Kliknij tutaj, aby przejść do mojego sklepu.

Proszę o udostępnienie artykułu – każdemu może się przydać!

Tym razem napiszę coś o rzadko podejmowanym temacie. Postaram się wyciągnąć tylko te najważniejsze rzeczy, aby artykuł nie był jakiś gigantycznie długi. Zapewne osoby, które chociaż raz były u dietetyka lub interesują się żywnością wiedzą, iż biała mąka wcale nie jest zdrowa. Może trudno w to uwierzyć, ponieważ ludzkość stosuje ją od tysięcy lat. Jednak czasy się znacznie zmieniły, a rolnicy chętnie sięgają po sztuczne nawozy.

Wiele lat temu, kiedy stosowano wyłącznie naturalne metody upraw, mąka pochodziła ze zmielonych ziaren. Była ona oczywiście nieprzetworzona ani nieoczyszczona. Mąka wytworzona naturalnie posiada w 15 procentach otoczkę biologiczną, która zawiera witaminy z grupy PP, B, F oraz liczne minerały i fermenty. Reszta, czyli 85 procent to skrobia. Niestety, ale dziś mąka jest pozbawiona tej otoczki biologicznej, a co za tym idzie nie posiada tych witamin oraz minerałów, zostaje wyłącznie skrobia. Jest ona dla naszego organizmu ciężko strawna, ponieważ nie posiada elementów zdrowotnych z otoczki biologicznej, która ułatwia trawienie. Dlatego też organizm czerpie nasze własne zasoby mineralne, by strawić skrobię.

Warto przeczytać: 86% skuteczności – wzmacnia odporność, likwiduje grzybicę, leczy biegunkę i alergię. Jak to wykonać? Kliknij, aby dowiedzieć się więcej.

Jak sprawdzić mąkę?

Wystarczy wymieszać mąkę z wodą, w wyniku czego powstanie nam spulchniona substancja, która swoją formą będzie przypominać klej. Dokładnie taka sama substancje powstaje w żołądku oraz jelitach. W wyniku tego pojawiają się problemy z trawieniem, a także mogą powstawać złogi we krwi i kamienie w pęcherzykach żółciowych. Ponadto w mące można często spotkać gluten, który również jest niekorzystny dla naszego zdrowia. Gluten może powodować wysypkę, migrenę, a nawet ból stawów. 

Z tych powodów warto sięgnąć po nieco inne mąki, które będą pochodzić z pełnego przemiały, które są ekologiczne oraz wytworzone na zakwasie. Warto przypomnieć, że zdrowa mąka nie wypływa negatywnie na zdrowie, a wręcz przeciwnie potrafi je poprawić. Dzieje się tak, ponieważ mąka posiada węglowodany, które dostarczają nam energii, a także posiadają całkiem sporą ilość błonnika, który zmniejsza przyswajalność cukrów, co pozytywnie wpływa na przemianę materii.

Metoda na Twoje natychmiastowe odchudzanie bez wyrzeczeń. Jak to zrobić? Kliknij tutaj, aby się dowiedzieć. 

Co zrobić, aby mąka nie szkodziła?

mąka

Już wiele late temu w Paryżu spożywano mąkę, która była wykonana z… kasztanów! Tam też pieczono je na ruszcie. Jednak nie wszystkie nadają się do spożycia, najbardziej szlachetnym gatunkiem jest Marron. Niestety na Polskim rynku próżno ich szukać, ale za to wchodzi do sprzedaży mąka z właśnie tych kasztanów. Posiada ona cenne garbniki, czyli taniny oraz bioflawonoidy, które świetnie zwalczają wirusy, bakterie oraz działają przeciwzapalnie. Największą jej zaletą jest lekkostrawność oraz przyjemny zapach.

Przeczytaj również: Kwas ALA – Jedz go 2 razy dziennie, a pozbędziesz się cukrzycy, zatkanych tętnic i słabej pamięci. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.

W skład tej mąki wchodzą takie witaminy jak:
  • Witamina A – wspomaga proces wzrostu oraz utrzymuję prawidłowo ostrość wzroku.
  • Witamina B (B1, B2, B3, B5, B6) – witaminy z grupy B pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego, a także poprawiają pamięć, koncentrację oraz jakość naszej skóry.
  • Witamina C – wzmacnia odporność.
  • Witamina E – zwalcza wolne rodniki.
  • Witamina P – korzystnie wpływa na naczynia krwionośne.
  • Kwas foliowy – bardzo potrzebny kobietom w ciąży.

Znajduje się w niej również bardzo dużo minerałów: cynk, potas, miedź, magnez, żelazo, fosfor, wapń, sód. Jest również bogatym źródłem błonnika, który wspomaga trawienie oraz pracę jelit.

Warto również wspomnieć, iż sama św. Hildegarda z Bingen twierdziła, iż mąka kasztanowa oraz kasztany są w pełni przyswajalne przez nasz organizm. Można ją stosować do makaronów, ciastek, naleśników, chleba. Przy zakupie trzeba uważać, ponieważ niektórzy producenci lubią dodać gluten. Poniżej podaję najzdrowsze mąki!

Najlepsze mąki kasztanowe:

Firma Viands produkuje czystą mąkę kasztanową, w skład jej wchodzą wyłącznie kasztany. Dodatkowo opatrzona jest certyfikatem, który upewni nas, iż kasztany pochodziły z ekologicznych upraw. Aby sprawdzić opinie, a także sklep, w którym można nabyć tę mąkę od firmy Viands w najniższej cenie kliknij tutaj.

Miałem już podać drugą firmę, która produkuje taką mąkę, ponieważ również jest na niej napisane, iż nie posiada glutenu, ale małymi literkami za pomocą gwiazdki było napisane “Produkt może zawierać gluten ze względu na paczkowanie w zakładzie, w którym podczas produkcji używane są w/w produkty.” Żenada…

Najlepsze mąki kokosowe:

Również bardzo mało znana mąka, a jaka zdrowa! Można ją spożywać nawet na surowo. Zawiera ona dużą ilość błonnika oraz niewielką zawartość łatwo strawnych węglowodanów. Ma delikatny wpływ na poziom cukru we krwi w porównaniu do innych tradycyjnych. Dzięki temu jest ona polecana osobom, które dbają o stężenie cukry we krwi. W tym przypadku również trzeba sprawdzać, czy pod gwiazdką nie kryją się informacje o zawartości glutenu. Poniżej przedstawiam Wam polecane przeze mnie mąki, które zostały sprawdzone.

Kliknij poniżej w „Lubię to!”, a będziesz zawsze na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

Bardzo dobra mąka kokosowa pochodzi od producenta Symbio. Zawiera ona w swoim składzie 100 procent ekologicznej mąki kokosowej, co potwierdzone jest certyfikatem. Aby sprawdzić opinie, a także sklep, w którym można nabyć tę mąkę kokosową w najniższej cenie kliknij tutaj.

Najlepsza mąka ryżowa:

Ekologiczna mąka tego typu powstaje poprzez przemiał całego ziarna ryżu. Ma lekko słodkawy smak, dzięki temu świetnie nadaje się do wypieków.

Bardzo dobra mąka tego typu pochodzi od producenta o nazwie Bio Planet. Posiada ona bardzo wysokie opinie wśród konsumentów. Produkowana jest ze 100 procentowych ziaren ryżu, które pochodzą z uprawy ekologicznej. Aby sprawdzić, gdzie możesz nabyć tę mąkę w najniższej cenie kliknij tutaj.

Zdrowe mąki znajdziecie u mnie w sklepie pod adresem: kliknij tutaj.

Warto również przeczytać: Oczyść krew, a pozbędziesz się zmęczenie i chorób. Jak to wykonać? Kliknij, aby się dowiedzieć.

Proszę o udostępnienie artykułu – każdemu może się przydać!

Kliknij poniżej w dolegliwość, którą posiadasz, aby dowiedzieć się, jak sobie z nią poradzić.


Źródło: