Kudzu – badania naukowe wykazały rewelacyjne właściwości zdrowotne!

Wiesz, że korzeń kudzu to jedna z najzdrowszych roślin? Pomaga nie tylko przy migrenach, uzależnieniach, miażdżycy, czy wysokim ciśnieniu! Zobacz, co ukazały badania naukowe.

Czy słyszałeś o roślinie kudzu? Ta mało popularna roślina staje się coraz częściej spotykana w naszych domach, a to ze względu na rewelacyjne właściwości dla naszego zdrowia. Wykazuje ona silne właściwości lecznicze, a to ze względu na niespotykane w innych roślin składniki: izoflawony, daidziny, diglikozydy, a nawet puerarino-7-ksylosydy.

Korzeń kudzu

Korzeń kudzu

Jak te składniki wpływają na Twoje zdrowie?

Korzeń kudzu stosowany jest od setek lat w chińskim lecznictwie. Tamtejsza ludność używa go do niwelowania migreny głowy, reakcji alergicznych, a także ułatwia wychodzenie z nałogów oraz chorób wieńcowych. Ponadto w jego składzie znajdziemy duże ilości wapnia, fosforu oraz żelaza. Ze względu na ten ostatni składnik korzeń tej rośliny pomaga w leczeniu anemii spowodowanej niedoborem żelaza. Korzeń ten ma odczyn zasadowy, co pozwala zniwelować kwasowy odczyn organizmu. Japońscy naukowcy (Herman Aihary i Keiichi Morishity) udowodnili w swoich badaniach, iż kwasowy odczyn organizmu prowadzi do blokowania dostępu tlenu dla komórek, co powoduje problemy ze zdrowiem. Głównie można zaobserwować obniżoną odporność, słabe włosy i paznokcie oraz częste zmęczenie. W składzie kudzu nie znajdziemy glutenu ani laktozy.

Kliknij poniżej w „Polub tę stronę”, a będziesz zawsze na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

Na temat tej rośliny wydano bardzo ciekawą publikację medyczną opracowaną przez Prof. dr hab. med. Jana Niedworoka (Akademia Medyczna w Łodzi). W publikacji tej znalazły się ważne badania doświadczalne, które wykazały, iż korzeń kudzu istotnie wpływa na cały układ naczyniowo-sercowy, a mianowicie zmniejsza zapotrzebowanie tlenu przez serce i poszerza naczynia wieńcowe (niweluje zmiany miażdżycowe). Co ciekawe badania dowiodły, iż spożywanie kudzu pozwala zmniejszyć obszar martwicy serca po zawale, dzieje się tak poprzez poprawę metabolizmu w tych fragmentach, gdzie wystąpił zawał. Ponadto korzeń kudzu zmniejsza stężenie katecholamin we krwi, co zmniejsza stężenie stresu, lęku i strachu.

Badania doświadczalne wykazały również, iż korzeń ten ma właściwości silnie hamujące agregację płytek krwi, co pozwala zniwelować niewydolność wieńcową. Badania kliniczne wykazały wysoką skuteczność w niwelowaniu bólu głowy, a także migren. Na 220-osobowej grupie zaobserwowano w 72% przypadków wyregulowanie ciśnienienia tętniczego po 4 tygodniowym stosowaniu suchego wyciągu z kudzu.

Kudzu posiada jeszcze jedną właściwość, a mianowicie wspiera leczenie nałogu alkoholowego. Dzieje się tak poprzez modyfikację dehydrogenazy alkoholowej, która zatrzymuje rozkład spożytego alkoholu do aldehydu octowego, ponadto korzeń kudzu podnosi stężenie dopaminy oraz serotoniny w efekcie czego nie czujemy chęci spożycia alkoholu. Oryginał powyższej publikacji medycznej znajdziesz pod tym adresem zobacz.

Jaki korzeń kudzu wybrać?

Warto wybrać kudzu o wysokiej biodostępności. Najlepiej wybrać mieszanki, które będą składać się z korzenia kudzu oraz specjalnego ekstraktu z tej rośliny. Kolejnym ważnym aspektem jest skład, a konkretnie stężenie w składniki zdrowotne. Często możemy spotkać taki preparat w kapsułce. Ważne, aby w jednej kapsułce znajdowało się przynajmniej 450 mg korzenia kudzu. Osoby, które nie chcą spożywać tego preparatu w tej postaci, mogą bez problemu otworzyć kapsułkę i zjeść bezpośrednio zawartość. Dziennie powinno się przyjmować od 2 do 4 kapsułek. Więcej informacji o korzeniu kudzu potwierdzonym badaniami znajdziesz w kliknij tutaj.

Lubisz czytać moje artykuły? Proszę kliknij poniżej „Lubię to!”.


 
Źródło: