Indeks Glikemiczny - dlaczego jest ważny przy cukrzycy lub odchudzaniu?

Indeks Glikemiczny – sposób na wymarzoną sylwetkę oraz zdrowie?

Indeks Glikemiczny – dlaczego jest to tak bardzo ważne dla osób chcących się odchudzić oraz ludzi chorych na cukrzycę?

Z teorii Indeks Glikemiczny, to uszeregowane produkty ze względu na to, jaki mają wpływ na poziom glukozy we krwi w pierwszych 2 godzinach od spożycia. Dzięki tej wiedzy możemy kontrolować pracę trzustki, ponieważ im wyższy indeks glikemiczny pożywienia, tym więcej cukru w naszej krwi oraz insuliny, którą trzustka musi wyprodukować. Taka wzmożona praca trzustki z czasem powoduje jej nadmierne obciążenie, co w następstwie negatywnie wpływa na metabolizm tkanek obwodowych. W ostateczności insulina pobudza wchłanianie glukozy, co powoduje magazynowanie tłuszczu oraz przyrost masy ciała.

indeks glikemiczny

Zapraszam do mojego internetowego sklepu, w którym znajdziesz tylko wysokiej jakości preparaty o potwierdzonej naukowo skuteczności. Kliknij tutaj, aby przejść do mojego sklepu.

Proszę o udostępnienie artykułu – każdemu może się przydać!

Co dzieje się, gdy jemy produkty o wysokim indeksie glikemicznym (IG)?

Załóżmy, że właśnie zjadasz pokarm o wysokim indeksie glikemicznym. W Twoim organizmie nagle rośnie poziom cukru we krwi. Nasz organizm w bardzo szybkim tempie reaguje na ten proces poprzez pobudzenie pracy trzustki, która zaczyna produkować większe ilości insuliny. Rola insuliny jest tutaj kluczowa, ponieważ to właśnie ona przekształca cukier w glikogen, który niestety w ostateczności zostaje zamieniony w tłuszcz, a następnie zmagazynowany w tkance tłuszczowej. Ponadto regularne spożywanie produktów o wysokim IG powoduje zahamowanie wydzielania się glukagonu (czyli hormonu, który stymuluje proces spalania tłuszczu).

Co stanie się, gdy będziemy jeść produkty o niskim poziomie glikemicznym?

Przede wszystkim po spożyciu takiego produktu możemy zaobserwować wolny przyrost cukru we krwi. Wtedy też trzustka nie będzie pracować na wysokich obrotach, ponieważ nasz organizm nie będzie potrzebował większej ilości insuliny. Zaobserwujemy również optymalne utrzymanie poziomu cukru we krwi przez dłuższy okres, co spowoduje uczucie sytości. W ostateczności w naszym organizmie nie będą występować nadmiary glikogenu, który nie zostanie odłożony w tłuszcz. Ponadto wraz z powolnym spadkiem poziomu cukru we krwi będzie również obniżał się poziom insuliny, co pozwoli działać glukagonowi (czyli hormonowi, który ma za zadanie stymulować spalanie tłuszczu).

Warto również przeczytać: Jak zrzucić zbędne kilogramy? Kliknij, aby dowiedzieć się więcej.

Które produkty mają wysoki indeks glikemiczny?

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym: banany dojrzałe, kakao słodzone, kasza manna, lody słodzone cukrem, majonez, melon, miód, mleko tłuste, morele z puszki, owsianka gotowana, pizza, ryż jaśminowy, ananas z puszki, buraki gotowane, chleb pełnoziarnisty, dżem z cukrem, kukurydza, batoniki czekoladowe, musli z cukrem lub miodem, rodzynki, ziemniaki w mundurkach, amarantus dmuchany, bagietka, biszkopt, bułki pszenne, chipsy, chleb ryżowy, cukier, daktyle suszone, kasza jęczmienna, kleik ryżowy, maca (z białej mąki), makaron z białej mąki, mąka kukurydziana, napoje gazowane, rogalik, ryż krótkoziarnisty, sucharki, ziemniaki gotowane, arbuz, dynia, kabaczek, bób gotowany, marchew gotowana, mąka pszenna, płatki kukurydziane, prażona kukurydza, chleb z białej mąki, mąka ziemniaczana, ziemniaki pieczone, ziemniaki smażone, skrobia modyfikowana, piwo.

Które produkty mają średni indeks glikemiczny?

Produkty o średnim indeksie glikemicznym: chleb i makaron razowy, fasola z puszki, figi suszone, kasza gryczana, makaron al dente, morele, śliwki suszone, otręby, płatki owsiane surowe, sok z marchwi, ananas (świeży), kaszka pęczak, kokos, płatki śniadaniowe pełnoziarniste, ryż brązowy, soki cytrusowe bez cukru, winogrona, zielony groszek z puszki, żurawina, chleb orkiszowy, kiwi, kuskus, ryż basmanti, sok jabłkowy bez cukru, sok żurawinowy bez cukru, surimi (paluszki krabowe), brzoskwinie z puszki, ketchup, musztarda, nutella, sok winogronowy bez cukru, spaghetti (ugotowane na miękko), sushi.

Kliknij poniżej w „Lubię to!”, a będziesz zawsze na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

Które produkty mają niski indeks glikemiczny?

Produkty o niskim indeksie glikemicznym: przyprawy suszone, cebula, cukinia, cykoria, czarna porzeczka, fasolka szparagowa, grzyby, kiełki (fasoli mung, soi), kiszona kapusta, ogórek, oliwki, orzechy i migdały, papryka (czerwona, zielona, żółta), por, seler naciowy, soja, tofu, szparagi, warzywa zielono listne, bakłażan, czereśnie, sok cytrynowy (niesłodzony), gorzka czekolada (70% kakao), czerwona porzeczka, owoce jagodowe, pestki z dyni, wiśnie, zielona soczewica, ciecierzyca gotowana, czerwona soczewica, czosnek, dżem niskosłodzony, gruszka, makaron chiński, mleko sojowe, morele świeże, owoce cytrusowe, pomidory, twaróg odtłuszczony, amarantus, fasola, brzoskwinie, nektarynki, dziki ryż, groszek zielony, jabłka świeże, jogurt odtłuszczony, musztarda, nasiona (siemię lniane, słoneczniki), pomidory suszone, seler surowy (korzeń), śliwki, pieczywo chrupkie.

Metoda na Twoje natychmiastowe odchudzanie bez wyrzeczeń. Jak to zrobić? Kliknij tutaj, aby się dowiedzieć. 

Czym wesprzeć prawidłową wagę i korzystnie wpłynąć na swoje zdrowie?

Przede wszystkim, aby proces odchudzania przebiegł sprawnie, należy ograniczyć spożywanie produktów o wysokim IG przy jednoznacznym zwiększeniu spożywanych produktów o niskim IG. Warto również do tego włączyć produkt „IG Reduce – NutriPeptin”. Preparat ten pomaga w odchudzaniu poprzez odpowiednią regulację poziomu cukru we krwi, a ponadto dba o prawidłowy metabolizm. Głównym składnikiem tego produktu jest hydrolizat białka rybiego bogatego w kolagen, który jest ważnym elementem dla osób chorych na cukrzycę. Podczas tej choroby dochodzi do degradacji kolagenu w naszym organizmie. Dzieje się tak przez proces glikacji, czyli cząsteczki cukru przyczepiają się do włókien kolagenowych w naszym organizmie, a to powoduje zaburzenia w tkankach łącznych oraz liczne dolegliwości związane z układem ruchu. 1 g takiego hydrolizatu zawiera aż 18 aminokwasów.

Kolejnymi składnikami tego preparatu są: ekstrakt z mango afrykańskiego, ekstrakt z aceroli oraz kozieradki pospolitej. Za prawidłowy metabolizm glukozy odpowiada ostatni składnik.

Za główny składnik, czyli Nutripeptin odpowiada francuska firma „Copalis Sea Solution”. Według wielu badań oraz opinii firma ta produkuje najlepsze enzymatyczne hydrolizaty o wysokiej przyswajalności. W dokumentacji firmy możemy znaleźć informację, iż poprzez spożywanie produktów o niskim IG oraz włączeniu ich preparatu do diety w ciągu roku (12 miesięcy) możemy maksymalnie obniżyć swoją wagę nawet o 30 procent. Więcej o tym preparacie dowiesz się z kliknij tutaj.

Proszę o udostępnienie artykułu – każdemu może się przydać!

Kliknij poniżej w dolegliwość, którą posiadasz, aby dowiedzieć się, jak sobie z nią poradzić.


Źródło:

Może Ci się jeszcze spodobać...