Głód na diecie – największy przeciwnik odchudzania - Jak walczyć z głodem - Artur Topolski

Głód na diecie – największy przeciwnik odchudzania

Głód na diecie to prawdziwa zmora osób, które zdecydowały się przejść na redukcję. Jest prostym sygnałem, że w organizmie zaczęło brakować energii. A także desperacką próbą przywrócenia ilości kalorii, do której się po prostu przyzwyczailiśmy, choćby od lat było ich zbyt wiele. To nieprzyjemne, natrętne uczucie skutecznie potrafi zniechęcić i przyczynić się do porzucenia nowych postanowień. Jednak głód, który jest jednym z najbardziej pierwotnych odczuć alarmujących o niedoborze pożywienia, całkiem łatwo oszukać. Wystarczy nieco samoświadomości, odrobina wiedzy i znajomość kilku dietetycznych sztuczek. 

jak walczyć z głodem

Jak walczyć z głodem na niskokalorycznej diecie?

Jeśli obniżamy wartość kaloryczną posiłków, próbując schudnąć, głód pojawi się na pewno. To reakcja obronna przed potencjalnym niedożywieniem i próba zapewnienia sobie większych ilości pokarmu. Zatem jak walczyć z głodem, by móc wydajnie funkcjonować na diecie i skutecznie realizować plan utraty nadmiarowych kilogramów? Kluczem do sukcesu będzie utrzymanie na optymalnym poziomie cukru we krwi, i to przez większość dnia. Do tego zazwyczaj starczą odpowiednio skomponowane posiłki i, co niezwykle ważne – ich niemal precyzyjna regularność.

Jak nie być głodnym w trakcie stosowania diety?

Odpowiedź na pytanie, jak nie być głodnym na diecie, wydaje się dość oczywista: nie pozwolić na nadmierne skoki glukozy! Stosunkowo łatwo to osiągnąć, stosując się do kilku podstawowych zasad:

  • regularnie spożywać posiłki, najlepiej co 2,5 – 3 godziny „z zegarkiem w ręku”,
  • spożywać małej ilości porcje, nie przejadać się,
  • nie pomijać żadnego posiłku, a w razie szybkiego uczucia sytości, zmniejszyć wielkość porcji,
  • odpowiednio bilansować posiłki (ok. 30 proc. białka, 10 proc. tłuszczu, 60 proc. węglowodanów złożonych),
  • unikać cukru i węglowodanów prostych, z wyjątkiem niewielkiej ilości owoców,
  • ćwiczyć – ruch uwalnia energię zgromadzoną w tkance tłuszczowej organizmu.
co ma mało kalorii a można się tym najeść

Co ma mało kalorii a można się tym najeść?

Większość z nas przyzwyczajona jest do całkiem obfitych posiłków, rzadko i nieregularnie spożywanych. To efekt zabiegania i braku czasu, stresu oraz nadmiaru zadań i obowiązków. Dlatego, rozpoczynając dietę, zmniejszenie porcji może okazać się poważnym utrudnieniem i sporą niewygodą. Wówczas poszukajmy tzw. zdrowych „zapychaczy”. Co ma mało kalorii a można się tym najeść? Lista produktów jest długa i składa się przede wszystkim z warzyw i wybranych owoców (jabłka, grejpfruty), ale i chudych białek. Skutecznie najemy się sałatkami na bazie sałaty, ogórków (kiszonych i surowych), warzyw jak cukinia, szparagi, seler naciowy, pomidory, z dodatkiem wysokiej jakości drobiu, serów feta, czy niewielkiej ilości migdałów. 

Jak zmniejszyć uczucie głodu? – kilka istotnych rzeczy


Twoja dieta trwa, odżywiasz się regularnie i racjonalnie, ale wciąż brakuje ci energii, doskwiera nadmierny apetyt, a myśli trawi pytanie, jak zmniejszyć uczucie głodu? Na początku trudnej drogi po nową sylwetkę to dość typowe, jeśli jednak odczuwanie nadmiernego głodu trwa zbyt długo warto zwrócić uwagę na dodatkowe czynniki. By organizm dobrze funkcjonował musimy być przede wszystkim wyspani i wypoczęci, gdyż zmęczenie i stres wzmaga odczuwanie głodu. Dlatego znajdź czas na odpowiednią ilość snu i relaksu. By natomiast zapobiec gwałtownym napadom głodu – bezwzględnie nie omijaj posiłków i postaw na produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG).

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!