Flawonoidy - dlaczego są one tak ważne dla Twojego zdrowia?

Flawonoidy – dlaczego są one tak ważne dla Twojego zdrowia?

Wiesz, że po zjedzeniu ciemnych winogron Twój organizm w większym stopniu będzie zwalczał wolne rodniki?
Proces ten odbywa się za pomocą zawartych w nich flawonoidów, poznaj pozostałe zalety tego składnika!

Flawonoidy – zwiększają przyswajalność witaminy C, ograniczają rozwój wolnych rodników i wiele więcej.

flawonoidy

Artur Topolski (Specjalista Żywienia): Potrzebujesz diety, która skutecznie Cię odchudzi? A może potrzebujesz diety, która pomoże lub całkowicie wykluczy takie dolegliwości jak: zaparcia, nadciśnienie, Hashimoto, niedoczynność tarczycy, miażdżyca, czy osteoporoza? Napisz do mnie w celu darmowej konsultacji przed ułożeniem diety, aby to zrobić kliknij tutaj.

Proszę o udostępnienie artykułu – każdemu może się przydać!

Dlaczego flawonoidy są tak ważne i za co odpowiadają?

Są to związki występujące w tkankach roślinnych, które odpowiadają za barwę liści, skórki itp. Obecnie znanych jest aż 7000 różnych rodzajów flawonoidów.

Związki te odpowiadają za wiele różnych procesów w naszym organizmie. Głównie działają antyoksydacyjnie, czyli pozbywają się nadmiernej ilości wolnych rodników, które odpowiadają za uszkadzanie białek, a nawet kwasów DNA. W wyniku takiej działalności wolnych rodników organizm szybciej się starzeje, co w konsekwencji może doprowadzić do rozwoju miażdżycy, zmniejszenia elastyczności skóry, udaru, zawału, chorób nerek, jelita, a nawet mogą powstać mutacje komórkowe, które w ostateczności przekształcą się w nowotwory.

Powinieneś również przeczytać: Jak ziołami pozbyć się depresji oraz stresu? Kliknij, aby przeczytać. 

Regularne spożywanie owoców bądź ziół bogatych we flawonoidy pomaga przy żylakach i hemoroidach. Ponadto zmniejszają one ryzyko wystąpienia chorób serca, a także wspierają usuwanie toksyn z organizmu.

Kliknij poniżej w „Lubię to!”, a będziesz zawsze na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

Pozostałe zalety flawonoidów:

  • hamują enzymy, które odpowiadają za powstawanie wolnych rodników,
  • zapobiegają one przed utlenianiem się witaminy C, co zwiększa jej przyswajalność.

Badania opublikowane w czasopiśmie “British Medical” dowiodły, że jagody, śliwki, papryka, ciemne winogrona posiadają duże dawki flawonoidów, które przyczyniają się do utrzymania prawidłowej masy ciała.

Powinnaś również przeczytać: Jak zyskać silne włosy, brak cellulitu i młodszą skórę? Kliknij, aby sprawdzić i działaj szybko!

Gdzie znajdują się flawonoidy?

Flawonoidy znajdują się w wielu produktach o intensywnej barwie, największe jej ilości znajdują się we wszystkich owocach o czerwonym i czarnym zabarwieniu, ponadto znajdziemy je w takich warzywach jak czerwona papryka, brokuły, pomidory i rośliny strączkowe.

Możemy również znaleźć specjalne suplementy, które posiadają duże ilości bioflawonoidów (inna nazwa flawonoidów). Największe ilości możemy znaleźć w suplementach cytrusowych, dzięki temu dostarczymy naturalnych flawonoidów, które są niezbędne do utrzymania dobrego stanu zdrowia, stają się pomocne również przy infekcjach oraz przeziębieniach. Naturalne flawonoidy znajdziesz w najniższej cenie w kliknij tutaj.

Przeczytaj również: Kwas ALA – Jedz go 2 razy dziennie, a pozbędziesz się cukrzycy, zatkanych tętnic i słabej pamięci. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.

Proszę o udostępnienie artykułu – każdemu może się przydać!

Kliknij poniżej w dolegliwość, którą posiadasz, aby dowiedzieć się, jak sobie z nią poradzić.


Źródło:

Może Ci się jeszcze spodobać...