Dieta na anemię – dlaczego musisz ją stosować, gdy masz niedobór żelaza lub witaminy B12?

Dieta na anemię – dlaczego musisz ją stosować, gdy masz niedobór żelaza lub witaminy B12?
Oceń ten post

Dieta na anemię 

Anemia najczęściej kojarzona jest z niedoborem żelaza. Całkiem słusznie, gdyż niedobór tego pierwiastka jest najczęstszą przyczyną anemii. Ale nierzadko mamy do czynienia także z anemią z niedoboru witaminy B12, czyli tzw. anemią megaloblastyczną. Przyczyn anemii może być wiele – od niewłaściwej diety po poważne schorzenia, takie jak krwawienia, nowotwory czy zaburzenia gospodarki żelazowej. Bez względu na przyczynę jednym z kluczowych elementów terapii jest właściwa dieta na anemię.

Artur Topolski (Specjalista Żywienia): Potrzebujesz diety, która skutecznie Cię odchudzi? A może potrzebujesz diety, która pomoże lub całkowicie wykluczy takie dolegliwości jak: zaparcia, nadciśnienie, Hashimoto, niedoczynność tarczycy, miażdżyca, osteoporoza lub chcesz zregenerować swoje jelita? Napisz do mnie w celu konsultacji, a następnie ułożę dla Ciebie dietę bez drogich, wyszukanych produktów, a także bez skomplikowanych potraw. Koszt diety to 50 zł. Kliknij tutaj, aby zgłosić się do mnie po dietę.

Proszę o udostępnienie artykułu – każdemu może się przydać!

Przyczyny anemii, czyli kto jest najbardziej narażony na niedokrwistość

Pod pojęciem anemii rozumiemy charakterystyczne zmiany w obrazie krwi – zbyt niski poziom krwinek czerwonych oraz hemoglobiny, czyli czerwonego barwnika krwi. Powoduje to ograniczony transport tlenu do wszystkich komórek organizmu i niedotlenienie ważnych życiowo organów. Przyczyny anemii są bardzo zróżnicowane a najczęstszą z nich jest źle zbilansowana dieta. Jadłospis niedoborowy w żelazo, witaminę B12 oraz kwas foliowy może przyczyniać się do rozwoju anemii. Szczególnie narażeni są wegetarianie i weganie, osoby z zaburzeniami łaknienia oraz cierpiące na zespoły złego wchłaniania. Specjalną postaci anemii jest anemia złośliwa, która polega na braku czynnika wewnętrznego Castle’a w żołądku, co uniemożliwia wchłanianie witaminy B12. Bywa i tak, że mimo dostarczenia optymalnych ilości żelaza czy witaminy B12 z dietą dochodzi do rozwoju anemii. Wynika to ze znacznie zwiększonego zapotrzebowania na te składniki pokarmowe – u kobiet  w ciąży i okresie laktacji, dzieci w okresie wzrostu czy dojrzewania.

Kolejną przyczyną anemii mogą być nasilone krwawienia i krwotoki. Osoby chorujące na wrzody żołądka, żylaki przełyku, kobiety doświadczające obfitych miesiączek czy mięśniaki macicy często borykają się z anemią. Ważnym czynnikiem ryzyka są także zaburzenia wchłaniania spowodowane celiakią, resekcją żołądka, a także dietą obfitującą w szczawiany. Jak widać wielu z nas narażonych może być na rozwój anemii. Jak ją rozpoznać?

Powinieneś również przeczytać: Jak ziołami pozbyć się depresji oraz stresu? Kliknij, aby przeczytać. 

Dla kogo dieta na anemię?

Dieta dedykowana osobom cierpiącym na anemię wskazana jest dla każdego, u kogo stwierdzono anemię na podstawie badań laboratoryjnych. Ponadto taki model żywienia odpowiedni jest dla każdego, kto zauważy u siebie objawy mogące sugerować anemię:

  • chroniczne zmęczenie i osłabienie;
  • zawroty głowy;
  • blada skóra i błony śluzowe;
  • osłabione, łamliwe i nadmiernie wypadające włosy;
  • kołatanie serca;
  • problemy z pamięcią i koncentracją;
  • nadmierna senność;
  • stany depresyjne;
  • zaburzenia czucia;
  • zajady w kącikach ust i tany zapalne błony śluzowej jamy ustnej.

Dieta przy anemii może być także z powodzeniem realizowana przez osoby narażone na rozwój niedokrwistości, które należą do grup podwyższonego ryzyka.

Warto również przeczytać: Oczyść krew, a pozbędziesz się zmęczenie i chorób. Jak to wykonać? Kliknij, aby się dowiedzieć.

Korzyści ze stosowania diety przy anemii

Jak już wspomniano, właściwie skomponowana dieta to jeden z kluczowych elementów terapii, obejmującej wyeliminowanie ewentualnego schorzenia powodującego anemię oraz uzupełnienie ustrojowych rezerw żelaza czy witaminy B12. Poza suplementami czy zastrzykami, nieoceniona okazuje się być dieta, gdyż dostarczane z nią składniki pokarmowe występują w swej naturalnej formie, a zatem są doskonale przyswajalne przez organizm. Taka dieta pomaga zredukować uciążliwe objawy anemii oraz zapobiec jej powikłaniom. Do najważniejszych należą powikłania neurologiczne w przebiegu niedokrwistości anemii z niedobory witaminy B12, zaburzenia odporności, przewlekłe niedotlenienie mięśnia sercowego czy mózgu. W przypadku niedobory kwasu foliowego konsekwencje mogą być opłakane dla kobiet w ciąży. Może bowiem dojść do powstania poważnych wad płodu czy powikłań ginekologiczno – położniczych. Dieta przy anemii to zatem skuteczna terapia ale także profilaktyka i możliwość wypracowania zdrowych nawyków żywieniowych na przyszłość. 

Promocja: Dieta na miesiąc to tylko 50 zł + otrzymasz darmowy poradnik o dolegliwości, którą zaznaczysz w formularzu!

Po wypełnieniu poniższego formularza i opłaceniu zamówienia do 2 dni roboczych otrzymasz dietę wykonaną przez Artura Topolskiego (Specjalista Żywienia) oraz darmowy poradnik.

Proszę o udostępnienie artykułu – każdemu może się przydać!