Czekolada, czy na pewno jest zdrowa? Sprawdzam jej skład!

Czekolada – słodycz, która jest zdrowa?

Czekolada może zawierać chemiczne składniki! Zobacz, na co warto zwrócić uwagę.

Niewątpliwie najgorszą czekoladą jest czekolada biała, ponadto warto uważać na czekolady nadziewane, która w składzie zawierają chemiczne barwniki, aromaty i konserwanty. Wiesz, że po zjedzeniu czekolady Twoje serce zatrzyma odpowiedni rytm pracy i zacznie bić szybciej? To nie jedyna wada czekolady kiepskiej jakości.

czekolada

Zapraszam do mojego internetowego sklepu, w którym znajdziesz tylko wysokiej jakości preparaty o potwierdzonej naukowo skuteczności. Kliknij tutaj, aby przejść do mojego sklepu.

Proszę o udostępnienie artykułu – każdemu może się przydać!

Chyba niemal każdy z nas spożywa od czasu do czasu czekoladę. W sklepach możemy spotkać przeróżne rodzaje, które nie tylko różnią się zawartością kakao, czy smakiem, ale przede wszystkim składem. Tradycyjne czekolady, które są najpopularniejsze, zawierają małe ilości kakao, a zamiast niego znajdziemy cukier, teobrominę, a nawet fenyloetyloaminę. 

Przeczytaj również: Kwas ALA – Jedz go 2 razy dziennie, a pozbędziesz się cukrzycy, zatkanych tętnic i słabej pamięci. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.

Czy czekolada jest niezdrowa?

Wszystko zależy od składu. Tradycyjne czekolady zawierają małe ilości kakao, a zamiast niego znajduje się spora ilość cukru, który powoduje przybranie na wadze i obniżoną odporność. Często w czekoladzie możemy spotkać teobrominę, czyli składnik, który powoduje szybszą pracę serca.

Kliknij poniżej w „Lubię to!”, a będziesz zawsze na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

Natomiast czekolada o wysokiej zawartości kakao bez zbędnych dodatków jest jak najbardziej zdrowa. Duża zawartość kakao korzystnie wpływa na pamięć, chroni układ krążenia, a nawet zabezpiecza nerki przed tworzeniem się kamieni. Ponadto redukuje uczucie zmęczenia, ponieważ czekolada wpływa na neuroprzekaźniki. A co najważniejsze czekolada zawiera składnik o nazwie tryptofan, który w organizmie przekształcany jest w serotoninę, czyli hormon szczęścia! Co ciekawe naukowcy z Uniwersytetu w Georgetown odkryli, iż znajdujące się w czekoladzie flawonole chronią organizm kobiety przed nowotworem piersi.

Powinieneś również przeczytać: Jak ziołami pozbyć się depresji oraz stresu? Kliknij, aby przeczytać. 

Która czekolada jest godna uwagi?

Najzdrowsze czekolady, to te o 99-procentowej zawartości kakao. Najlepiej, aby w ich skład wchodził cukier kokosowy, który jest o wiele zdrowszy niż ten tradycyjny. Ponadto warto wybrać czekoladę, która będzie posiadała odpowiednie certyfikaty świadczące o wysokiej jakości składników. Poniżej przedstawiam listę czekolad, które są godne uwagi:

1. Czekolada, która zawiera aż 99-procent kakao, a w jej składzie znajduje się tylko 0,5 g cukru kokosowego! Aby sprawdzić cenę i miejsce, w którym ją znajdziesz kliknij tutaj.

2. Gorzka czekolada z migdałami. Zawiera w swoim składzie aż 20 procent migdałów, a zwykły cukier jest zastąpiony trzcinowym. Aby sprawdzić, gdzie ją znajdziesz kliknij tutaj.

3. Natomiast jeśli wolimy coś mniej gorzkiego, to możemy zainteresować się czekoladą o 80-procentowej zwartości kakao. Znalazłem bardzo ciekawą sztukę, która zawiera w składzie pokruszone ziarna kakaowca. Aby sprawdzić, gdzie ją znajdziesz kliknij tutaj.

Warto przeczytać: 86% skuteczności – wzmacnia odporność, likwiduje grzybicę, leczy biegunkę i alergię. Jak to wykonać? Kliknij, aby dowiedzieć się więcej.

Proszę o udostępnienie artykułu – każdemu może się przydać!

Kliknij poniżej w dolegliwość, którą posiadasz, aby dowiedzieć się, jak sobie z nią poradzić.


Źródło: