Cukier nam szkodzi! Zobacz, czego się nie mówi w telewizji!

Cukier – dlaczego jest taki niebezpieczny?

Cukier – który rodzaj jest zdrowy i dlaczego warto zmienić na naturalny słodzik?

Biały cukier nie należy do najzdrowszych, zobacz jakie efekty dla zdrowia przyniesie Ci zmiana na naturalny słodzik.

cukier

Photo credit: Lauri Andler(Phantom) / Foter / CC BY-SA

Artur Topolski (Specjalista Żywienia): Potrzebujesz diety, która skutecznie Cię odchudzi? A może potrzebujesz diety, która pomoże lub całkowicie wykluczy takie dolegliwości jak: zaparcia, nadciśnienie, Hashimoto, niedoczynność tarczycy, miażdżyca, czy osteoporoza? Napisz do mnie w celu darmowej konsultacji przed ułożeniem diety, aby to zrobić kliknij tutaj.

Proszę o udostępnienie artykułu – każdemu może się przydać!

Często dostaję od Was wiadomości z prośbą, bym napisał coś o białym cukrze oraz jego zdrowych odpowiednikach. Zapewne większość z Was wie o tym, iż spożywanie rafinowanego cukru może przynieść negatywne konsekwencje zdrowotne oraz przybranie na wadze.

Czemu cukier rafinowany jest szkodliwy?

Wszystkiemu jest winien proces produkcji cukru. W wyniku rozwoju technologi oraz obróbce, jakiej poddaje się cukier, jest on pozbawiony wartości odżywczych. Nie znajdziemy w nim witaminy, minerałów, ani enzymów. Dlatego też uznaje się go za puste kalorie. Jeśli będziemy długo i często spożywać ten produkt, to mogą pojawić się problemy zdrowotne, które głównie związane są ze szybkim wzrostem glukozy we krwi. W przyszłości może się to przeobrazić w reakcje trzustki, która będzie oddawać insulinę, a następnie zostanie ona przekształcana w glikogen, który będzie magazynowany w wątrobie.

Już w 1957 roku zostały podjęte pierwsze badania naukowe nad szkodliwością cukru. Pierwszą osobą, która postanowiła przyjrzeć się sprawie bliżej, jest dr William Coda Martin. Doktor ten sklasyfikował cukier jako truciznę! A wszystko to z jednego powodu, cukier jest pozbawiony wszystkich substancji odżywczych! Brak w nim również substancji mineralnych, które pierwotnie znajdowały się burakach cukrowych.

Nie są to jednak wszystkie wady, produkt ten potrafi znacznie bardziej pogorszyć nasze zdrowie. Wypłukuje z naszego organizmu cenne witaminy oraz minerały, które są niezbędne do procesu trawienia cukru, a także detoksykacji oraz eliminacji. Ponadto cukier doprowadza do uzależnienia, które zmusza nas do spożywania różnego rodzaju słodkości. W wyniku tego spożywamy coraz więcej cukru w czystej postaci lub tej ukrytej w słodyczach. Z biegiem lat takie postępowanie może spowodować negatywne zmiany zdrowotne. W starszym wieku pojawia się otyłość oraz cukrzyca typu drugiego. Cukrzyca tego typu oznacza, iż organizm nie jest w stanie kontrolować poziomu glukozy. Co gorsza, wiele badań statystycznych pokazuje, iż coraz więcej małych dzieci ma już cukrzycę typu pierwszego!

Przeczytaj również: Kwas ALA – Jedz go 2 razy dziennie, a pozbędziesz się cukrzycy, zatkanych tętnic i słabej pamięci. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.

Czym zastąpić cukier?

Wymienię te najzdrowsze odpowiedniki cukru. Mało kto o nich słyszał, a szkoda, ponieważ są znacznie zdrowsze od przereklamowanego białego cukru. Warto oduczyć się przyzwyczajeń, które nabywaliśmy przez wiele lat. Dzięki temu nie tylko będziemy czuć się zdrowo, ale również szybko pozbędziemy się zbędnych kilogramów! Każdemu z nas odrzucenie cukru będzie kojarzyć się z nieprzyjemny smakiem herbat czy kawy. Jednak jest to błędne myślenie, ponieważ wiele naturalnych i zdrowych odpowiedników cukru ma bardzo podobną słodkość, co daje niemal identyczny smak! Oto lista najzdrowszych odpowiedników cukru:

1. Erytrytol.

Jest to naturalny słodzik, który praktycznie nie zawiera kalorii. Dzięki temu możemy go spokojnie spożywać bez obaw o przybranie na wadze. Erytrytol powszechnie spotykany jest w owocach, warzywach, grzybach, a nawet w nasionach roślin. Można używać go do słodzenia herbat, kaw, wypieków, co zmniejszy kaloryczność produktu. Ciasto, które zostały wykonane przy użyciu erytrytolu nie będą aż tak kaloryczne, jak przy użyciu zwykłego, białego cukru. Co najważniejsze ta zdrowa odmiana cukru nie powoduje próchnicy zębów! Ponadto jest on bardzo szybko trawiony przez organizm, spożycie w dużych ilościach nie powoduje efekty przeczyszczającego.

Właściwości zdrowotne erytrytolu:

  • działa antyoksydacyjne,
  • zawiera tylko 24 kcal na 100 g,
  • zawiera 75 procent słodyczy zwykłego cukru,
  • zabija wolne rodniki, 
  • łagodny dla żołądka.

Podczas zakupu musimy zwrócić uwagę na zawartość erytrytolu w produkcie, ponieważ można spotkać producenta, które informuje, iż w opakowanie znajduje się 99 procent tego słodzika. Szukałem co stanowi pozostały jeden procent, ale niestety nie znalazłem takiej informacji na opakowaniu. Na pewno produkt od firmy Intenson ma 100 procent erytrytolu. Ponadto jest on w bardzo przystępnej cenie, 0,5 kg można kupić już za 14 PLN. Aby sprawdzić, gdzie możesz nabyć erytrytol od firmy MTS w najniższej cenie kliknij tutaj.

Inny producent, który jest również sprawdzony przeze mnie to Sanct Bernhard. Posiada również 100 procent erytrytolu. Jest trochę droższy od tego powyższego. Ten naturalny słodzik znajdziesz u mnie w sklepie, aby do niego przejść kliknij tutaj.

Warto przeczytać: 86% skuteczności – wzmacnia odporność, likwiduje grzybicę, leczy biegunkę i alergię. Jak to wykonać? Kliknij, aby dowiedzieć się więcej.

2. Ksylitol.

Jest to kolejny cukier, który jest pochodzenia naturalnego. Najczęściej pozyskiwany jest z brzozy, ale można go również spotkać w warzywach, owocach, jagodach, drewnie, a nawet grzybach. Jego największą zaletą jest jego przemiana w organizmie, przy której użyte są bardzo niewielki pokłady insuliny. Co ciekawa ksylitol jest produkowany przez nasz własny organizm (około 15 g dziennie). W szpitalu osoby, które mają nietolerancję glukozy i insuliny są podłączone do kroplówki, która zawiera skylitol.

Właściwości naturalnego Ksylitolu:

  • przyspiesza gojenie ran,
  • działa bakteriobójczo,
  • wolniej się starzejemy,
  • podnosi odporność,
  • ma o 40 procent mniejszą kaloryczność od cukru,
  • likwiduje próchnicę,
  • podnosi przyswajalność wapnia,
  • likwiduje pleśń w przewodzie pokarmowym.

Kliknij poniżej w „Lubię to!”, a będziesz zawsze na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

W smaku jest bardzo podobny do zwykłego cukru, dzięki temu nie zepsuje on smaku naszych ulubionych smakołyków. Podczas wyboru ksylitolu warto się kierować pochodzeniem. Szukamy produktu, który został wykonany w Finlandii, ponieważ tylko tam jest zawsze nabywany z drzewa. Dzięki temu jest on najlepszej jakości oraz posiada wszystkie właściwości zdrowotne. Jednym z producentów, który spełnia te wymogi, jest Santini. Posiadają oni w sprzedaży ksylitol o zawartości 100 procent, a ponadto jest on pochodzenia Fińskiego z pełnym zestawem certyfikatów. Aby sprawdzić, gdzie możesz nabyć Ksylitol od tej firmy w najniższej cenie kliknij tutaj.

3. Stewia.

Ta pozycja jest również ciekawa. Liście stewi są 35 razy słodsze od cukru, a co najlepsze posiada zero kalorii!! Ponadto nie podnosi poziomu cukru we krwi, obniża jej ciśnienie, pomaga przy cukrzycy typu II. Wykazuje również działanie antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Stevie można nabyć w postaci proszku, tabletek, płynie, a nawet w liściach. Stevie w proszku można nabyć w najniższej cenie w kliknij tutaj.

Zapraszam również do mojego sklepu, w którym znajdziecie ekologiczną i certyfikowaną żywność, kosmetyki, a nawet suplementy. Sklep znajdziesz pod tym adresem: www.ekoartur.pl

Proszę o udostępnienie artykułu – każdemu może się przydać!

Kliknij poniżej w dolegliwość, którą posiadasz, aby dowiedzieć się, jak sobie z nią poradzić.


Źródło: