Chleb kasztanowy – dlaczego jest taki zdrowy?

Chleb kasztanowy – dlaczego jest taki zdrowy?
Oceń ten post

Chleb kasztanowy – niezwykłe właściwości tego wypieku

Osoby będące na diecie bezglutenowej, niskowęglowodanowej czy wysokobiałkowej mają niekiedy spore problemy, aby włączyć do jadłospisu pieczywo. W poszukiwaniu zdrowej alternatywy dla białego czy razowego pieczywa, warto zainteresować się wypiekami ze zdrowych i dostarczających cennych wartości odżywczych mąk. Możesz poeksperymentować z mąką sojową, z ciecierzycy, z amarantusa, kokosową, a nawet… kasztanową.

Artur Topolski (Specjalista Żywienia): Potrzebujesz diety, która skutecznie Cię odchudzi? A może potrzebujesz diety, która pomoże lub całkowicie wykluczy takie dolegliwości jak: zaparcia, nadciśnienie, Hashimoto, niedoczynność tarczycy, miażdżyca, osteoporoza lub chcesz zregenerować swoje jelita? Napisz do mnie w celu konsultacji, a następnie ułożę dla Ciebie dietę bez drogich, wyszukanych produktów, a także bez skomplikowanych potraw. Koszt diety to 50 zł. Kliknij tutaj, aby zgłosić się do mnie po dietę.

Proszę o udostępnienie artykułu – każdemu może się przydać!

Chleb kasztanowy – właściwości prozdrowotne

Niezwykłe wartości odżywcze chleba kasztanowego wynikają z bogactwa witamin i minerałów zawartych w mące kasztanowej. Mąka ta pozyskiwana jest z kasztanów jadalnych, które kiedyś powszechnie wykorzystywane były w medycynie naturalnej, a dziś kojarzone są głównie z pieczonym przysmakiem serwowanym na francuskich ulicach. Na szczęście coraz bardziej zyskuje na popularności mąka kasztanowa, która zawiera w swoim składzie m. in.:

  • białko
  • tłuszcze
  • dużą zawartość błonnika
  • liczne minerały: potas, sód, wapń, fosfor, miedź, cynk, magnez, żelazo
  • witaminy: z grupy B, C, A

Mąka kasztanowa znacząco przewyższa mąkę pszenną pod względem wartości odżywczych, jest ponadto wolna od glutenu. Chleb kasztanowy wpływa bardzo korzystnie na zdrowie. Przede wszystkim dostarcza cennych składników odżywczych, nie stanowi zatem źródła pustych kalorii, a wartościowy posiłek. Minimalizuje ryzyko rozwoju chorób układu sercowo – naczyniowego, gdyż chleb kasztanowy dostarcza błonnik ograniczający wchłanianie tłuszczu z przewodu pokarmowego, a także stanowi cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki obecności potasu normalizuje ciśnienie krwi i reguluje pracę mięśni, a zawartości żelaza zawdzięcza działanie profilaktyczne rozwoju anemii.

Chleb kasztanowy ogranicza rozwój wolnych rodników, dzięki czemu ogranicza rozwój przewlekłych schorzeń: cukrzycy, miażdżycy, nowotworów oraz spowalnia procesy starzenia się. Dzięki korzystnemu indeksowi glikemicznemu, wypieki z mąki kasztanowej polecane są osobom cierpiącym na cukrzycę. Indeks glikemiczny IG mąki pszennej to 85, zaś kasztanowej – zaledwie 65.

Wysokiej jakości chleb kasztanowy znajdziesz w kliknij tutaj