Barwniki - sprawdź, które są szkodliwe dla Twojego zdrowia!

Które barwniki w żywności szkodzą naszemu organizmowi?

Nie od dziś wiadomo, że w żywności często znajdują się szkodliwe konserwanty, barwniki, czy polepszacze smaku. W tym artykule napiszę nico o barwnikach.

Coraz częściej mówi się o niebezpiecznych barwnikach, które zalewają nas niemal z każdej strony. Możemy je spotkać w słodyczach, lodach, a nawet lekach. Jednakże nie wszystkie są niezdrowe. Wiesz, które barwniki są szkodliwe?

barwniki

Barwnik produkowany ze zmielonych owadów.

Artur Topolski (Specjalista Żywienia): Potrzebujesz diety, która skutecznie Cię odchudzi? A może potrzebujesz diety, która pomoże lub całkowicie wykluczy takie dolegliwości jak: zaparcia, nadciśnienie, Hashimoto, niedoczynność tarczycy, miażdżyca, czy osteoporoza? Napisz do mnie w celu darmowej konsultacji przed ułożeniem diety, aby to zrobić kliknij tutaj.

Na które barwniki powinniśmy zwrócić szczególną uwagę?

W tym artykule przedstawię Ci 3 barwniki, które możemy spotkać w najczęściej kupowanych produktach. Nie są to wszystkie szkodliwe barwniki, ale chciałbym zacząć właśnie od nich, ponieważ ich szkodliwość potwierdzona jest badaniami naukowymi.

Powinnaś również przeczytać: Jak zyskać silne włosy, brak cellulitu i młodszą skórę? Kliknij, aby sprawdzić i działaj szybko!

Czerwień koszenilowa – barwnik E124.

Barwnik azowy pochodzenia syntetycznego. Jest to jeden z najbardziej niebezpiecznych barwników stosowanych w przemyśle spożywczym. Niestety wszystkie barwniki typu azowego rozpadają się w organizmie, tworząc aminowe związki, które są rakotwórcze.

Niektóre barwniki tego typu mogą rozpuszczać się w tłuszczach, co zwiększa ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w narządach wewnętrznych. Badania naukowe przeprowadzone nad wpływem tego barwnika wykazały szereg skutków ubocznych. Do najpoważniejszych zaliczamy: zaburzenie funkcji mózgu głównie problemy z koncentracją oraz występowanie nadmiernego pobudzenia u dzieci (ADHD).

Kliknij poniżej w „Lubię to!”, a będziesz zawsze na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

W 2007 roku w Wielkiej Brytanii zostało przeprowadzone jedno z największych badań tego typu, które miało na celu wykazanie wpływu m.in. czerwieni koszenilowej na zdrowie człowieka. W badaniu tym wzięło udział 153 dzieci do lat 3 oraz 144 dzieci, które miał 8-9 lat. Wyniki tego badania były jasne, spożycie tego barwnika poprzez produkty spożywcze spowodowały nadpobudliwość oraz pogorszenie koncentracji. Niestety Unia Europejska jeszcze nie wprowadziła pełnego zakazu stosowania tego barwnika, ponieważ wciąż trwają badania naukowe. Natomiast przedstawicie UE uchwalili prawo, które wymusza obowiązek umieszczania ostrzeżenia o barwniku oraz następującej informacji „może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci”.

Powinieneś również przeczytać: Jak ziołami pozbyć się depresji oraz stresu? Kliknij, aby przeczytać. 

Koszenila – barwnik E120.

Nie należy mylić go z czerwienią koszenilową. Koszenila to barwnik pochodzenia naturalnego, którego kolor jest ciemnoczerwony. Powstaje on z wysuszenia, a następnie zmielenia owadów żerujących na kaktusach (Opuncji). Kilkadziesiąt lat temu barwnik ten był stosowany głównie w przemyśle odzieżowym do farbowania tkanin. Obecnie jest on również stosowany w żywności, a nawet lekach.

Jako że barwnik ten jest pochodzenia zwierzęcego, powinni unikać go wegetarianie oraz weganie. W małych ilościach nie powoduje negatywnych skutków dla zdrowia, lecz czasami może być on zanieczyszczony, co może doprowadzać do nasilenia reakcji alergicznych np. katar sienny, czy astma. Ponadto powinny go unikać osoby, które mają stwierdzone uczulenie na salicylany lub astmę.

Powinieneś przeczytać: Jak w domu wyleczyć stawy i żyć bez bólu? Kliknij, aby się dowiedzieć.

Tartrazyna – barwnik E102.

Jest to kolejny barwnik typu azowego, który najczęściej jest dodawany do produktów spożywczych w celu nadania żółtej barwy. Barwnik ten może powodować uwalnianie się histaminy, dlatego też w wyniku jego spożycia może powstać reakcja alergiczna, na którą w szczególności narażeni są astmatycy. Zaleca się, aby Tartrazyna była unikana przez osoby uczulone na salicylany oraz astmatyków. Pozostałe skutki uboczne mogą powstać w wyniku spożycia Tartrazyny: problemy z koncentracją, katar, ból głowy, depresja, wysypka oraz bezsenność.

Proszę o udostępnienie artykułu – każdemu może się przydać!


Dzięki mojej elektronicznej książce zyskasz:

1. Wygrasz z otyłością, biegunką, wzdęciami, grzybicą, słabą odpornością, zgagą, zaparciami oraz niestrawnością.
2. Poznasz najczęstsze schorzenia układu pokarmowego oraz sposoby jak sobie z nimi poradzić.
3. Zrozumiesz jak powinny wyglądać Twoje nawyki żywieniowe, abyś mogła cieszyć się zdrowiem i piękną sylwetką.
4. Poznasz 6 powodów, przez które Twoje jelita funkcjonują nieprawidłowo
5. Listę 10 produktów najlepszych dla zdrowia Twoich jelit.
6. Listę 9 produktów, które należy unikać dla dobra układu pokarmowego
7. 17 pysznych przepisów, które pomogą Ci zadbać o układ pokarmowy.

8. Kupując ode mnie książkę nie podejmujesz żadnego ryzyka. Daję Ci 30-dniową gwarancję na zwrot pieniędzy w przypadku gdybyś stwierdził, że nie jesteś zadowolony z mojego e-booka. Chcesz otrzymać zwrot pieniędzy? Po prostu napisz do mnie maila, a ja zwrócę Ci wszelkie poniesione przez Ciebie koszty.

Kliknij tutaj, aby nabyć moją elektroniczną książkę.


Źródło:

Może Ci się jeszcze spodobać...