Śniadanie węglowodanowe - co dzięki niemu zyskasz? Przepisy!

Śniadanie węglowodanowe – co dzięki niemu zyskasz i jak przygotować takie śniadanie?

Śniadanie węglowodanowe – zacznij dobrze dzień od pożywnego posiłku

Śniadanie węglowodanowe uznawane jest za jedno z najważniejszych rozwiązań dietetycznych. Spożywane po dłuższym odpoczynku nocnym (sen), pozwala dostarczyć należy składników pokarmowych będących źródłem energii. Do niedawna promowane były śniadania, w których dominowały węglowodany złożone – stanowią one bowiem źródło stopniowo uwalnianej energii, która doskonale pobudzi w pierwszych godzinach dnia. Ostatnio jednak zyskuje na popularności zgoła odmienna koncepcja, zakładająca spożycie śniadań białkowo – tłuszczowych. Jak zatem znaleźć śniadanie idealne dla siebie?

Artur Topolski (Specjalista Żywienia): Potrzebujesz diety, która skutecznie Cię odchudzi? A może potrzebujesz diety, która pomoże lub całkowicie wykluczy takie dolegliwości jak: zaparcia, nadciśnienie, Hashimoto, niedoczynność tarczycy, miażdżyca, osteoporoza lub chcesz zregenerować swoje jelita? Napisz do mnie w celu konsultacji, a następnie ułożę dla Ciebie dietę bez drogich, wyszukanych produktów, a także nie będzie ona mieć składników, których nie lubisz. Koszt diety to 50 zł. Kliknij tutaj, aby zgłosić się do mnie po dietę.

Proszę o udostępnienie artykułu – każdemu może się przydać!

Co najlepiej zjeść na śniadanie?

Śniadanie powinno stanowić około 30% dziennego zapotrzebowania na kalorie, zatem każdy z nas powinien indywidualnie dopasować kaloryczność tego posiłku do potrzeb swojego organizmu. Także zawartość makroskładników jest kwestią mocno indywidualną. Jedni doskonale poczują się po zjedzeniu o poranku sporej porcji węglowodanów, inni – wręcz przeciwnie, poczują paradoksalnie jeszcze większe zmęczenie. Ci drudzy powinni sięgnąć po śniadania z wyższą zawartością białka i tłuszczów. Prawdopodobnie u takich osób poziom kortyzolu, który jest najwyższy o poranku, pod wpływem węglowodanów i nagłego wyrzutu insuliny nie będzie wracał do normy. Kortyzol nie bez powodu zwany jest hormonem stresu – jeśli jego poziom jest stale podwyższony, powoduje wzrost poziomu glukozy i lipidów we krwi, a także ciągłe zmęczenie. Dodatkowo fundujesz sobie przyrost dodatkowych kilogramów. Obserwuj zatem swój organizm i dopasuj rodzaj śniadania do swojego samopoczucia.

Przeczytaj również: Kwas ALA – Jedz go 2 razy dziennie, a pozbędziesz się cukrzycy, zatkanych tętnic i słabej pamięci. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.

Śniadanie węglowodanowe – Kilka przepisów 

Jeśli należysz do osób, które doskonale czują się po zjedzeniu śniadania bogatego w węglowodany – masz naprawdę sporo możliwości, aby skomponować pyszne i zdrowe śniadanie. Pamiętaj jednak, aby sięgać po źródła węglowodanów złożonych, które zapewnią długotrwałe i stopniowe uwalnianie energii. Doskonałe będą pełnoziarniste produkty zbożowe, płatki owsiane, amarantus, komosa ryżowa. Oto kilka inspiracji:

1. Jaglanka z orzechami – kasza jaglana ugotowana na wodzie, podawana z mlekiem krowim (bezlaktozowym) bądź roślinnym i miksem orzechów dostarczy cennych węglowodanów, rozgrzeje i oczyści organizm oraz pobudzi trawienie za sprawą błonnika.

Składniki:

  • szklanka mleka;
  • ½ szklanki kaszy jaglanej;
  • 2 łyżki orzechów włoskich;
  • szklanka wody.

Wykonanie:
Kaszę jaglaną należy przepłukać wodą. Następnie należy ją gotować w wodzie aż do momentu, gdy kasza wchłonie wodę, a następnie odstawiamy. Mleko należy lekko podgrzać, a orzechy laskowe posiekać. Na talerz dajemy kaszę jaglaną, zalewamy mlekiem oraz dodajemy orzechy.

2. Kanapki z nutellą z ciecierzycy – to znacznie zdrowsza alternatywa dla popularnego kremu czekoladowo – orzechowego. Taką zdrową, domową nutellę możesz wykonać blenderując puszkę cieciorki (400 g) z 6 łyżkami masła orzechowego, 5 łyżkami kakao, 5 łyżkami syropu klonowego i odrobiną mleka roślinnego dla nadania konsystencji. Mleko dodawaj powoli aż do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli takim kremem posmarujesz dwie kromki pełnoziarnistego pieczywa – masz szybkie, pyszne i wartościowe śniadanie dla całej rodziny.

Składniki:

  • puszka cieciorki (400 g);
  • 6 łyżek masła orzechowego;
  • 5 łyżek kakao;
  • 5 łyżek syropu klonowego;
  • Odrobinę mleka roślinnego.

Wykonanie:
Domową nutellę możesz wykonać blenderując puszkę cieciorki (400 g) z 6 łyżkami masła orzechowego, 5 łyżkami kakao, 5 łyżkami syropu klonowego i odrobiną mleka roślinnego dla nadania konsystencji. Mleko dodawaj powoli aż do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.

3. Jogurt naturalny z miodem i owocami – to szybkie w przygotowaniu śniadanie idealnie sprawdzi się w sezonie letnim, gdy masz dostęp do świeżych owoców jagodowych. Wystarczy dodać maliny czy jagody do jogurtu naturalnego (niesłodzonego) z łyżką miodu i posypać płatkami migdałowymi.

Składniki:

  • jogurt naturalny niesłodzony;
  • garść malin lub jagód;
  • łyżka miodu;
  • płatki migdałowe.

Wykonanie:
Dodaj maliny czy jagody do jogurtu naturalnego (niesłodzonego) z łyżką miodu i posypać płatkami migdałowymi według swojego uznania.

4. Smoothie z białej kaszy gryczanej i owoców – jeśli dziwi Cię to połączenie, będziesz mile zakończony efektem końcowym.

Składniki:

  • pół szklanki kaszy gryczanej;
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego np. sojowe lub kokosowe;

Wykonanie:
Wystarczy namoczyć na noc w zimnej wodzie kaszę gryczaną. Rano odcedzić i przepłukać kaszę oraz zblenderować ją z ulubionymi owocami i mlekiem roślinnym.

Powinieneś przeczytać: Jak w domu wyleczyć stawy i żyć bez bólu? Kliknij, aby się dowiedzieć.

Śniadania białkowo–tłuszczowe

Jeśli jesteś zwolennikiem spożywania o poranku posiłku o dużej zawartości białka i tłuszczu, nie brakuje smacznych i pożywnych propozycji. Oto kilka z nich:

1. Omlet z serem i szynką.

Składniki:

  • 2 jaja;
  • łyżka masła;
  • 100 g żółtego sera;
  • sól;
  • 4 plastry szynki;
  • 2 łyżki pociętego szczypiorku.

Wykonanie:
Szynkę należy pokroić w kostkę, następnie trzemy ser na tarce o dużych oczkach. Jaja opłucz wodą i wbij do misy, a następnie dopraw szczyptą soli (najlepiej solą himalajską) i ubij trzepaczką. Ubijamy do momentu, aż białko i żółtko połączą się ze sobą w jednolitą masę. Rozgrzej patelnię o powłoce, do której nie przywiera pokarm, dodaj masło, poczekaj aż się dokładnie roztopi, a następnie dodaj wcześniej przygotowaną masę jajeczną. Gdy omlet będzie się ścinał od przodu, dodaj na wierzch szynkę i ser, złóż omlet na pół i czekaj 2 minuty. Przewróć omlet na drugą stronę. W momencie, gdy się zarumieni druga strona można przełożyć na talerz i przyprawić szczypiorkiem.

2. Pudding chia

Składniki:

  • 3 łyżki nasion chia;
  • 150 ml mleka kokosowego.

Wykonanie:
Zalej 3 łyżki nasionek chia 150 ml mleka kokosowego, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum 30 minut (możesz zostawić mieszankę na całą noc), rano dodaj kilka nerkowców (około 3) i kilka plasterków truskawki.

3. Muffinki

Składniki:

  • ¼ szklanki nasion chia;
  • Pół łyżeczki soli;
  • Łyżeczka cynamonu;
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej;
  • 6 sztuk białka;
  • ¼ szklanki syropu klonowego;
  • 1,5 szklanki mąki migdałowej;
  • ¼ szklanki mleka migdałowego. 

Wykonanie:
Na początek ustaw piekarnik na 190 stopni. Dodaj do jednego naczynia mleko, białka, wanilię, sól, cynamon, syrop klonowy i dokładnie ubijaj. Na koniec dodaj migdały oraz chia. Tak przygotowaną masę przelej do foremek na muffinki (około 1,5 łyżki ciasta). Odstawiamy do piekarnika na 20 minut.

4. Kawa kuloodporna – kawa na śniadanie to kiepski pomysł… no chyba, że dodasz do niej łyżkę oleju kokosowego, łyżkę masła klarowanego oraz mleko kokosowe. Otrzymasz w ten sposób słynną kawę kuloodporną o pobudzającym i mocno odżywczym działaniu.

Składniki:

  • kawa;
  • olej kokosowy;
  • masło klarowane;
  • mleko kokosowe.

Wykonanie:
Do swojej ulubionej kawy dodaj łyżeczkę oleju kokosowego, łyżkę masła klarowanego oraz 4 łyżki mleka kokosowego.

Warto również przeczytać: Oczyść krew, a pozbędziesz się zmęczenie i chorób. Jak to wykonać? Kliknij, aby się dowiedzieć.

Co zyskasz, gdy zaczniesz zdrowo się odżywiać? 

Wydałem dla Was elektroniczną książkę, w której znajdziecie aż 22 przepisy o właściwościach wspierających zdrowie oraz proces leczenia. Wyselekcjonowałem je ze wszystkich moich przepisów, które wykazywały najwyższą skuteczność wśród osób, które prowadzę jako Specjalista Żywienia. 

Nie od dziś wiadomo, że to, co jemy ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Najczęściej jemy byle jak i na szybko, przy czym nie zwracamy uwagi na skład produktów, wartości odżywcze, witaminy i minerały. Niestety takie postępowanie często kończy się źle, powstają choroby, niedobory, a co za tym idzie problemy ze zdrowiem. 

Odżywianie jest podstawowym procesem życiowym człowieka, bez jedzenia i picia nasz organizm nie jest w stanie funkcjonować. Dlatego też należy pamiętać, aby nasze pożywienie było zdrowie i bogate w wartości odżywcze oraz makroelementy. Dzięki temu będziemy czuć się o wiele lepiej, będziemy mieć więcej energii, rzadziej będziemy chorować oraz będziemy cieszyć się długim zdrowiem. Badania naukowe donoszą, iż większość chorób spowodowanych jest nieprawidłowym odżywianiem, nadmiernym obżarstwem oraz niedoborem witamin i minerałów. 

Choroby takie jak nadciśnienie, podwyższony cholesterol, cukrzyca, miażdżyca, słabe kości, wzdęcia, zaparcia, zmęczenie, problemy z koncentracją, czy słaba odporność często mają swój początek właśnie w nieprawidłowym odżywianiu. Dlatego też napisałem książkę, dzięki której poznasz przepisy, które szybko dostarczą do Twojego organizmu odpowiednich składników odżywczych. Na efekty nie trzeba długo czekać, szybko staniesz się zdrowszych, zyskasz więcej energii oraz poprawi się Twój humor i sylwetka. Zyska również nasz mózg, ponieważ zdrowe żywienie wspomaga jego pracę, co skutkuje lepszą koncentracją, większą błyskotliwością i kreatywnością.

Jakie przepisy znajdziesz w mojej książce?

1. Trzy przepisy na oczyszczanie organizmu. 

Właściwości przepisów: oczyszcza wątrobę, przyspiesza odchudzanie, poprawia samopoczucie, oczyszcza z toksyn.

2. Naturalny antybiotyk.

Właściwości przepisu: silna odporność, szybsze leczenie, przeciwzakrzepowy, poprawia trawienie, obniża cholesterol i ciśnienie krwi, chroni przed pasożytami.

3. Najzdrowszy posiłek białkowo-tłuszczowy.

Właściwości przepisu: więcej energii, brak zmęczenia, lepsza koncentracja.

4. Osiem pomysłów na zdrowe śniadanie.

Właściwości przepisów: więcej energii, lepsze samopoczucie, brak znużenia, poprawa koncentracji, silna odporność. 

5. Przepis na imbir do picia o podwyższonych właściwościach. 

Właściwości przepisu: pomaga w odchudzaniu, poprawia trawienie, krążenie i odporność, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo, wzmacnia serce i naczynia krwionośne, zmniejsza ryzyko miażdżycy, cukrzycy i zawału.

6. Przepis na zdrową żelatynę.

Właściwości przepisu: wspomaga odchudzanie, redukuje wzdęcia, pomaga w zasypianiu, zwiększa odporność na stres, regeneruje stawy, ujędrnia skórę. 

7. Wzbogacony sok z pokrzywy.

Właściwości przepisu: pomaga w anemii, wzmacnia odporność i nerki, korzystnie wpływa na wątrobę, trzustkę oraz śledzionę. 

8. Pięć przepisów na najzdrowsze koktajle.

Właściwości przepisów: dużo witamin i minerałów, zmniejszają zaparcia, dodają więcej energii i witalności.

9. Pomysł na ananas i mango.

Właściwości przepisu: wspomaga trawienie, działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie, redukuje zakrzepy, pomaga w odchudzaniu. 

100% satysfakcji gwarantowane 

Kupując ode mnie książkę nie podejmujesz żadnego ryzyka. Daję Ci 7-dniową gwarancję na zwrot pieniędzy w przypadku gdybyś stwierdziła, że nie jesteś zadowolona z mojego e-booka. Chcesz otrzymać zwrot pieniędzy? Po prostu napisz do mnie maila, a ja zwrócę Ci wszelkie poniesione przez Ciebie koszty.

Może Ci się jeszcze spodobać...