Przepis na awokado - rewelacyjny pomysł na odżywczy posiłek

Przepis na awokado – rewelacyjny pomysł na odżywczy posiłek

Przepis na awokado z jajkiem i łososiem – posiłek doskonały

Od zawsze za główny składnik diety uznawane były węglowodany, stanowiące podstawowe źródło energii. Trudno byłoby skomponować dietę, w której zawartość procentowa białka czy tłuszczów przekraczałaby zawartość węglowodanów. Coraz częściej jednak spotyka się takie modele żywienia, w których węglowodany nie stanowią większości. Standardowo rozkład makroskładników w diecie przedstawia się następująco: 60% węglowodany, 10 – 15% białka oraz 20 – 25% tłuszczów. Dziś jednak coraz popularniejsze są diety wysokobiałkowe lub wysokotłuszczowe – słowem coraz częściej wybieramy diety niskowęglowodanowe. Jakie są zalety takiej diety? Jak wykonać przepis na awokado, aby zawierało dużo białka i tłuszczy? 

Artur Topolski (Specjalista Żywienia): Potrzebujesz diety, która skutecznie Cię odchudzi? A może potrzebujesz diety, która pomoże lub całkowicie wykluczy takie dolegliwości jak: zaparcia, nadciśnienie, Hashimoto, niedoczynność tarczycy, miażdżyca, osteoporoza lub chcesz zregenerować swoje jelita? Napisz do mnie w celu konsultacji, a następnie ułożę dla Ciebie dietę bez drogich, wyszukanych produktów, a także nie będzie ona mieć składników, których nie lubisz. Koszt diety to 50 zł. Kliknij tutaj, aby zgłosić się do mnie po dietę.

Proszę o udostępnienie artykułu – każdemu może się przydać!

Dieta bogata w białko i tłuszcze – samo zdrowie!

Dieta obfitująca w węglowodany ma nam zapewnić doskonałe samopoczucie i dostarczyć energii na cały dzień. Jak to zatem możliwe, że wiele osób po spożyciu posiłku bogatego w węglowodany odczuwa zmęczenie i brak witalności? Otóż wynika to z faktu, że nie ma zaleceń żywieniowych idealnych dla wszystkich – i są osoby, które po spożyciu węglowodanów doświadczają zaburzeń gospodarki węglowodanowo – insulinowej. Zaburzenia te często mają charakter utajony i pozostają niezdiagnozowane, prowadząc do rozwoju insulinooporności, a nawet cukrzycy. To właśnie z faktu występowania tego typu zaburzeń narodziła się idea śniadań białkowo – tłuszczowych, które dla wielu osób okazują się być lepszym rozwiązaniem niż spożycie rano węglowodanów. Wynika to z wysokiego poziomu kortyzolu o poranku, który pod wpływem posiłku wysokowęglowodanowego i wyrzutu insuliny ulega dalszemu zwiększeniu. Prowadzi to do spadku energii i ciągłego zmęczenia.

Dieta niskowęglowodanowa zalecana jest zatem jako profilaktyka cukrzycy, a także skuteczny sposób na zwiększenie efektywności leczenia już rozwiniętej cukrzycy. To także skuteczny sposób na redukcję masy ciała, a także zminimalizowanie zaburzeń hormonalnych. Zarówno białko, jak i tłuszcze niezbędne są dla syntezy wielu hormonów peptydowych i steroidowych. Należy zatem odczarować złą opinię, jaką wystawiano swojego czasu tłuszczom – jeśli są to wartościowe tłuszcze nienasycone, wykazują szereg właściwości prozdrowotnych, zatem nie należy znacząco ograniczać ich spożycia. Natomiast w świetle coraz częstszych zachorowań na insulinooporność, cukrzycę czy otyłość – warto rozważyć ograniczenie spożycia węglowodanów.

Przeczytaj również: Kwas ALA – Jedz go 2 razy dziennie, a pozbędziesz się cukrzycy, zatkanych tętnic i słabej pamięci. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.

Przepis na awokado: Najlepszy posiłek białkowo – tłuszczowy

Jak skomponować dietę o zwiększonej zawartości białka i tłuszczu? Należy sięgać po rozmaite źródła białka – mięsa, ryby, strączki, zboża. Podobnie jest w przypadku tłuszczu – preferowane są tłuszcze roślinne pochodzące z olejów nierafinowanych, awokado czy orzechów, ale dobrej jakości masło także nikomu nie zaszkodzi. Jeśli nie wiesz, w jaki sposób skomponować chociażby wspomniane śniadanie białkowo – tłuszczowe, skorzystaj z poniższego przepisu. Oczywiście taki posiłek stanowi doskonałe uzupełnienie każdej diety, zatem śmiało możesz włączyć to danie do swojego jadłospisu. A daniem tym jest awokado z wędzonym łososiem i jajkiem. 

Składniki:

  • 4 awokado;
  • 125 g wędzonego łososia;
  • 4 jajka;
  • sól, pieprz i koper.

Wykonanie:
1. Przygotuj 4 awokado, 125 g wędzonego łososia oraz 4 jajka, a także sól, pieprz i koper;

2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni;

3. Przekrój awokado na połówki i usuń pestki. Łyżeczką powiększ otwór po pestce tak, aby umieścić kawałek łososia oraz żółtko jajka wraz z małą ilością białka;

4. Ułóż awokado na blasze i dodaj sól oraz pieprz (szczypta soli i pieprzu na każdą połówkę awokado); 5. Piecz przez 15 – 20 minut, posyp koperkiem, spożyj na ciepło.

Takie danie to pełnowartościowy posiłek dostarczający sporych ilości białka i tłuszczu, a także trochę węglowodanów. Zapewnia długotrwałe uczucie sytości praz dostarcza mnóstwa witamin i minerałów, w tym potasu, jodu, witamin A, D i E oraz magnezu.

Powinnaś również przeczytać: Jak zyskać silne włosy, brak cellulitu i młodszą skórę? Kliknij, aby sprawdzić i działaj szybko!

Co zyskasz, gdy zaczniesz zdrowo się odżywiać? 

Wydałem dla Was elektroniczną książkę, w której znajdziecie aż 22 przepisy o właściwościach wspierających zdrowie oraz proces leczenia. Wyselekcjonowałem je ze wszystkich moich przepisów, które wykazywały najwyższą skuteczność wśród osób, które prowadzę jako Specjalista Żywienia. 

Nie od dziś wiadomo, że to, co jemy ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Najczęściej jemy byle jak i na szybko, przy czym nie zwracamy uwagi na skład produktów, wartości odżywcze, witaminy i minerały. Niestety takie postępowanie często kończy się źle, powstają choroby, niedobory, a co za tym idzie problemy ze zdrowiem. 

Odżywianie jest podstawowym procesem życiowym człowieka, bez jedzenia i picia nasz organizm nie jest w stanie funkcjonować. Dlatego też należy pamiętać, aby nasze pożywienie było zdrowie i bogate w wartości odżywcze oraz makroelementy. Dzięki temu będziemy czuć się o wiele lepiej, będziemy mieć więcej energii, rzadziej będziemy chorować oraz będziemy cieszyć się długim zdrowiem. Badania naukowe donoszą, iż większość chorób spowodowanych jest nieprawidłowym odżywianiem, nadmiernym obżarstwem oraz niedoborem witamin i minerałów. 

Choroby takie jak nadciśnienie, podwyższony cholesterol, cukrzyca, miażdżyca, słabe kości, wzdęcia, zaparcia, zmęczenie, problemy z koncentracją, czy słaba odporność często mają swój początek właśnie w nieprawidłowym odżywianiu. Dlatego też napisałem książkę, dzięki której poznasz przepisy, które szybko dostarczą do Twojego organizmu odpowiednich składników odżywczych. Na efekty nie trzeba długo czekać, szybko staniesz się zdrowszych, zyskasz więcej energii oraz poprawi się Twój humor i sylwetka. Zyska również nasz mózg, ponieważ zdrowe żywienie wspomaga jego pracę, co skutkuje lepszą koncentracją, większą błyskotliwością i kreatywnością.

Jakie przepisy znajdziesz w mojej książce?

1. Trzy przepisy na oczyszczanie organizmu. 

Właściwości przepisów: oczyszcza wątrobę, przyspiesza odchudzanie, poprawia samopoczucie, oczyszcza z toksyn.

2. Naturalny antybiotyk.

Właściwości przepisu: silna odporność, szybsze leczenie, przeciwzakrzepowy, poprawia trawienie, obniża cholesterol i ciśnienie krwi, chroni przed pasożytami.

3. Najzdrowszy posiłek białkowo-tłuszczowy.

Właściwości przepisu: więcej energii, brak zmęczenia, lepsza koncentracja.

4. Osiem pomysłów na zdrowe śniadanie.

Właściwości przepisów: więcej energii, lepsze samopoczucie, brak znużenia, poprawa koncentracji, silna odporność. 

5. Przepis na imbir do picia o podwyższonych właściwościach. 

Właściwości przepisu: pomaga w odchudzaniu, poprawia trawienie, krążenie i odporność, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo, wzmacnia serce i naczynia krwionośne, zmniejsza ryzyko miażdżycy, cukrzycy i zawału.

6. Przepis na zdrową żelatynę.

Właściwości przepisu: wspomaga odchudzanie, redukuje wzdęcia, pomaga w zasypianiu, zwiększa odporność na stres, regeneruje stawy, ujędrnia skórę. 

7. Wzbogacony sok z pokrzywy.

Właściwości przepisu: pomaga w anemii, wzmacnia odporność i nerki, korzystnie wpływa na wątrobę, trzustkę oraz śledzionę. 

8. Pięć przepisów na najzdrowsze koktajle.

Właściwości przepisów: dużo witamin i minerałów, zmniejszają zaparcia, dodają więcej energii i witalności.

9. Pomysł na ananas i mango.

Właściwości przepisu: wspomaga trawienie, działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie, redukuje zakrzepy, pomaga w odchudzaniu. 

100% satysfakcji gwarantowane 

Kupując ode mnie książkę nie podejmujesz żadnego ryzyka. Daję Ci 7-dniową gwarancję na zwrot pieniędzy w przypadku gdybyś stwierdziła, że nie jesteś zadowolona z mojego e-booka. Chcesz otrzymać zwrot pieniędzy? Po prostu napisz do mnie maila, a ja zwrócę Ci wszelkie poniesione przez Ciebie koszty.

Proszę o udostępnienie artykułu – każdemu może się przydać!

Może Ci się jeszcze spodobać...