Mąka - Koniecznie zmień ją w swojej kuchni, a będziesz zdrowszy!

Dlaczego biała mąka jest niezdrowa? Co wybrać zamiast niej?

Wiesz, że po zjedzeniu białej mąki Twój żołądek i skóra mogą pracować nieprawidłowo?

Zobacz, dlaczego tak się dzieje i która mąka jest najzdrowsza.
mąka

Artur Topolski (Specjalista Żywienia): Potrzebujesz diety, która skutecznie Cię odchudzi? A może potrzebujesz diety, która pomoże lub całkowicie wykluczy takie dolegliwości jak: zaparcia, nadciśnienie, Hashimoto, niedoczynność tarczycy, miażdżyca, osteoporoza lub chcesz zregenerować swoje jelita? Napisz do mnie w celu konsultacji, a następnie ułożę dla Ciebie dietę bez drogich, wyszukanych produktów, a także bez skomplikowanych potraw. Koszt diety to 50 zł. Kliknij tutaj, aby zgłosić się do mnie po dietę.

Proszę o udostępnienie artykułu – każdemu może się przydać!

Tym razem napiszę coś o rzadko podejmowanym temacie. Postaram się wyciągnąć tylko te najważniejsze rzeczy, aby artykuł nie był jakiś gigantycznie długi. Zapewne osoby, które chociaż raz były u dietetyka lub interesują się żywnością wiedzą, iż biała mąka wcale nie jest zdrowa. Może trudno w to uwierzyć, ponieważ ludzkość stosuje ją od tysięcy lat. Jednak czasy się znacznie zmieniły, a rolnicy chętnie sięgają po sztuczne nawozy.

Wiele lat temu, kiedy stosowano wyłącznie naturalne metody upraw, mąka pochodziła ze zmielonych ziaren. Była ona oczywiście nieprzetworzona ani nieoczyszczona. Mąka wytworzona naturalnie posiada w 15 procentach otoczkę biologiczną, która zawiera witaminy z grupy PP, B, F oraz liczne minerały i fermenty. Reszta, czyli 85 procent to skrobia. Niestety, ale dziś mąka jest pozbawiona tej otoczki biologicznej, a co za tym idzie nie posiada tych witamin oraz minerałów, zostaje wyłącznie skrobia. Jest ona dla naszego organizmu ciężko strawna, ponieważ nie posiada elementów zdrowotnych z otoczki biologicznej, która ułatwia trawienie. Dlatego też organizm czerpie nasze własne zasoby mineralne, by strawić skrobię.

Warto przeczytać: 86% skuteczności – wzmacnia odporność, likwiduje grzybicę, leczy biegunkę i alergię. Jak to wykonać? Kliknij, aby dowiedzieć się więcej.

Jak sprawdzić mąkę?

Wystarczy wymieszać mąkę z wodą, w wyniku czego powstanie nam spulchniona substancja, która swoją formą będzie przypominać klej. Dokładnie taka sama substancje powstaje w żołądku oraz jelitach. W wyniku tego pojawiają się problemy z trawieniem, a także mogą powstawać złogi we krwi i kamienie w pęcherzykach żółciowych. Ponadto w mące można często spotkać gluten, który również jest niekorzystny dla naszego zdrowia. Gluten może powodować wysypkę, migrenę, a nawet ból stawów. 

Z tych powodów warto sięgnąć po nieco inne mąki, które będą pochodzić z pełnego przemiały, które są ekologiczne oraz wytworzone na zakwasie. Warto przypomnieć, że zdrowa mąka nie wypływa negatywnie na zdrowie, a wręcz przeciwnie potrafi je poprawić. Dzieje się tak, ponieważ mąka posiada węglowodany, które dostarczają nam energii, a także posiadają całkiem sporą ilość błonnika, który zmniejsza przyswajalność cukrów, co pozytywnie wpływa na przemianę materii.

Artur Topolski (Specjalista Żywienia): Nie wiesz, który preparat jest odpowiedni dla Ciebie? Kliknij tutaj, aby wyszukać po swojej dolegliwości.

Co zrobić, aby mąka nie szkodziła?

mąka

Już wiele late temu w Paryżu spożywano mąkę, która była wykonana z… kasztanów! Tam też pieczono je na ruszcie. Jednak nie wszystkie nadają się do spożycia, najbardziej szlachetnym gatunkiem jest Marron. Niestety na Polskim rynku próżno ich szukać, ale za to wchodzi do sprzedaży mąka z właśnie tych kasztanów. Posiada ona cenne garbniki, czyli taniny oraz bioflawonoidy, które świetnie zwalczają wirusy, bakterie oraz działają przeciwzapalnie. Największą jej zaletą jest lekkostrawność oraz przyjemny zapach.

Przeczytaj również: Kwas ALA – Jedz go 2 razy dziennie, a pozbędziesz się cukrzycy, zatkanych tętnic i słabej pamięci. Kliknij tutaj, aby dowiedzieć się więcej.

W skład tej mąki wchodzą takie witaminy jak:
  • Witamina A – wspomaga proces wzrostu oraz utrzymuję prawidłowo ostrość wzroku.
  • Witamina B (B1, B2, B3, B5, B6) – witaminy z grupy B pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego, a także poprawiają pamięć, koncentrację oraz jakość naszej skóry.
  • Witamina C – wzmacnia odporność.
  • Witamina E – zwalcza wolne rodniki.
  • Witamina P – korzystnie wpływa na naczynia krwionośne.
  • Kwas foliowy – bardzo potrzebny kobietom w ciąży.

Znajduje się w niej również bardzo dużo minerałów: cynk, potas, miedź, magnez, żelazo, fosfor, wapń, sód. Jest również bogatym źródłem błonnika, który wspomaga trawienie oraz pracę jelit.

Warto również wspomnieć, iż sama św. Hildegarda z Bingen twierdziła, iż mąka kasztanowa oraz kasztany są w pełni przyswajalne przez nasz organizm. Można ją stosować do makaronów, ciastek, naleśników, chleba. Przy zakupie trzeba uważać, ponieważ niektórzy producenci lubią dodać gluten. Poniżej podaję najzdrowsze mąki!

Najlepsze mąki kasztanowe:

Firma Viands produkuje czystą mąkę kasztanową, w skład jej wchodzą wyłącznie kasztany. Dodatkowo opatrzona jest certyfikatem, który upewni nas, iż kasztany pochodziły z ekologicznych upraw. Aby sprawdzić opinie, a także sklep, w którym można nabyć tę mąkę od firmy Viands w najniższej cenie kliknij tutaj.

Miałem już podać drugą firmę, która produkuje taką mąkę, ponieważ również jest na niej napisane, iż nie posiada glutenu, ale małymi literkami za pomocą gwiazdki było napisane “Produkt może zawierać gluten ze względu na paczkowanie w zakładzie, w którym podczas produkcji używane są w/w produkty.” Żenada…

Najlepsze mąki kokosowe:

Również bardzo mało znana mąka, a jaka zdrowa! Można ją spożywać nawet na surowo. Zawiera ona dużą ilość błonnika oraz niewielką zawartość łatwo strawnych węglowodanów. Ma delikatny wpływ na poziom cukru we krwi w porównaniu do innych tradycyjnych. Dzięki temu jest ona polecana osobom, które dbają o stężenie cukry we krwi. W tym przypadku również trzeba sprawdzać, czy pod gwiazdką nie kryją się informacje o zawartości glutenu. Poniżej przedstawiam Wam polecane przeze mnie mąki, które zostały sprawdzone.

Bardzo dobra mąka kokosowa pochodzi od producenta Symbio. Zawiera ona w swoim składzie 100 procent ekologicznej mąki kokosowej, co potwierdzone jest certyfikatem. Aby sprawdzić opinie, a także sklep, w którym można nabyć tę mąkę kokosową w najniższej cenie kliknij tutaj.

Najlepsza mąka ryżowa:

Ekologiczna mąka tego typu powstaje poprzez przemiał całego ziarna ryżu. Ma lekko słodkawy smak, dzięki temu świetnie nadaje się do wypieków.

Bardzo dobra mąka tego typu pochodzi od producenta o nazwie Bio Planet. Posiada ona bardzo wysokie opinie wśród konsumentów. Produkowana jest ze 100 procentowych ziaren ryżu, które pochodzą z uprawy ekologicznej. Aby sprawdzić, gdzie możesz nabyć tę mąkę w najniższej cenie kliknij tutaj.

Zdrowe mąki znajdziecie u mnie w sklepie pod adresem: kliknij tutaj.

Warto również przeczytać: Oczyść krew, a pozbędziesz się zmęczenie i chorób. Jak to wykonać? Kliknij, aby się dowiedzieć.


Artur Topolski (Specjalista Żywienia): Co zyskasz dzięki diecie mojego autorstwa? Nie tylko się odchudzisz, ale również pozbędziesz się w pełni lub zminimalizujesz objawy: zaparć, nadciśnienia, Hashimoto, niedoczynności tarczycy, miażdżycy, osteoporozy oraz zregenerujesz swoje jelita pozbywając się biegunek, czy wzdęć! Ponadto każda moja dieta ma odpowiednie dla Ciebie ilości witamin i minerałów, co nie tylko poprawia odporność i dodaje energii, ale również wpływa na pozytywne funkcjonowanie Twojego organizmu. Formularz do zamówienia diety znajdziesz na końcu tej strony.

Efekty i opinie moich pacjentek

1. Kasia M. (33 lata, Nowy Sącz)

“Moja przygoda z dietą od Artura Topolskiego zaczęła się od narodzin mojego pierwszego dziecka. Gdy skończyłam karmić postanowiłam wziąć się za siebie. Nie mogłam znieść swojego wyglądu w lustrze. Na podstawie krótkiej ankiety Artur stworzył dla mnie jadłospis, który składał się z 28 przepisów, stosowałam go przez miesiąc, a następnie zgłosiłam się zgodnie z zaleceniem po nowy. Drugi zestaw stosowałam dwa miesiące. Rezultat był wspaniały, udało mi się schudnąć aż 15 kilogramów. Do tego zaobserwowałam, że mam silniejsze włosy i paznokcie. Mam również więcej energii i wigoru. Przepisy były proste do wykonania, a przede wszystkim bardzo smaczne.”

2. Aga W. (35 lat, Warszawa)

“Chciałam podziękować Arturowi za świetną dietę, dzięki której uzyskałam to, co od lat mogłam sobie tylko wymarzyć. Miałam stały kontakt z Arturem, na bieżąco pisałam mu o swoich efektach. Pewnego razu spytał mnie, czy może udostępnić moją metamorfozę, oczywiście się zgodziłam, aby zmotywować innych do działania. Dieta to podstawa, a Artur Wam w tym pomoże!”

Jak tworzę dla Was diety?

Wszystkie uwagi, jakie od Was uzyskałem w czasie mojej pracy z pacjentkami, zebrałem w jedną całość i stworzyłem własną dietę, która wychodzi naprzeciw Waszym oczekiwaniom. Przede wszystkim wyeliminowałem wszystkie aspekty, które Wam się nie podobały. Moja dieta bazuje na wszystkich naukowo potwierdzonych metodach prawidłowego odżywiania osób zdrowych oraz chorych. Dlatego też moje diety nie tylko odchudzają, ale również pomagają na wiele dolegliwości takich jak: zaparcia, nieżyt żołądka, nadciśnienie tętnicze, osteoporoza, miażdżyca, niedoczynność tarczycy lub Hashimoto.

Ponadto jadłospis składa się z produktów ogólnodostępnych, których cena jest niska. Dlatego też nie będziecie musieli wiele wydawać na produkty do swojej diety. Dzięki informacją, które podajecie mi w formularzu na końcu tej strony tworzę dla Was indywidualną dietę uwzględniającą choroby, alergie pokarmowe oraz tryb życia. Taka dieta nie tylko stanie się skuteczna, ale również lubiana i smaczna.

Jakie dolegliwości możesz ograniczyć stosując plan żywienia mojego autorstwa?

  • Zaparcia;
  • Biegunka, wzdęcia – regeneracja jelit;
  • Nieżyt żołądka;
  • Nadciśnienie tętnicze;
  • Osteoporoza;
  • Miażdżyca;
  • Otyłość;
  • Niedoczynność lub Hashimoto.

Dlaczego nie warto tworzyć diety na własną rękę?

Diety, które tworzycie na własną rękę najczęściej nie uwzględniają wielu ważnych elementów prawidło zbilansowanej diety. W wyniku stosowania własnej diety mogą pojawić się problemy z metabolizmem, efekt jojo, niedobór witamin, minerałów oraz problemy ze zdrowiem.

Najważniejsze informacje o mojej diecie.

1. Osoby, które mają mało czasu na przygotowanie dietetycznych dań, mogą wybrać opcję szybkich posiłków, których wykonanie zajmuje około 40 minut.

2. Każdy posiłek zawiera szczegółową instrukcję przyrządzenia.

3. Możesz wybrać dietę na odchudzanie, utrzymanie wagi, przybranie na masie, a ponadto możesz wyeliminować dolegliwości związane z zaparciami, nieżytem żołądka, biegunką, wzdęciami, miażdżycą, Hashimoto, niedoczynnością tarczycy, nadciśnieniem tętniczym lub osteoporozą.

4. Po wypełnieniu ankiety jesteś w stałym kontakcie ze mną, czuwam nad Twoimi postępami.

5. Jeśli masz alergię, to ułożę dla Ciebie dietę tak, aby wykluczyć alergeny z pożywienia.

6. Dieta jest dostosowana do suplementów, które przyjmujesz.

7. Każda dieta jest indywidualnie zbilansowana w wartości odżywcze, witaminy i minerały, tak aby zawierała ona wszystkie składniki potrzebne Twojemu organizmowi.

8. Wszystkie rodzaje diet oparte są na potwierdzonych naukowo metodach.

9. Dzięki diecie powinieneś tracić około 0,5 – 1,5 kg tygodniowo (kwestia indywidualna). 

Promocja: Dieta na miesiąc to tylko 50 zł.

Po wypełnieniu poniższego formularza i opłaceniu zamówienia do 2 dni roboczych otrzymasz dietę wykonaną przez Artura Topolskiego (Specjalista Żywienia).


Źródło: