Barwniki - sprawdź, które są szkodliwe dla Twojego zdrowia!

Które barwniki w żywności szkodzą naszemu organizmowi?

Nie od dziś wiadomo, że w żywności często znajdują się szkodliwe konserwanty, barwniki, czy polepszacze smaku. W tym artykule napiszę nico o barwnikach.

Coraz częściej mówi się o niebezpiecznych barwnikach, które zalewają nas niemal z każdej strony. Możemy je spotkać w słodyczach, lodach, a nawet lekach. Jednakże nie wszystkie są niezdrowe. Wiesz, które barwniki są szkodliwe?

barwniki

Barwnik produkowany ze zmielonych owadów.

Artur Topolski (Specjalista Żywienia): Potrzebujesz diety, która skutecznie Cię odchudzi? A może potrzebujesz diety, która pomoże lub całkowicie wykluczy takie dolegliwości jak: zaparcia, nadciśnienie, Hashimoto, niedoczynność tarczycy, miażdżyca, osteoporoza lub chcesz zregenerować swoje jelita? Napisz do mnie w celu konsultacji, a następnie ułożę dla Ciebie dietę bez drogich, wyszukanych produktów, a także nie będzie ona mieć składników, których nie lubisz. Koszt diety to 50 zł. Kliknij tutaj, aby zgłosić się do mnie po dietę.

Na które barwniki powinniśmy zwrócić szczególną uwagę?

W tym artykule przedstawię Ci 3 barwniki, które możemy spotkać w najczęściej kupowanych produktach. Nie są to wszystkie szkodliwe barwniki, ale chciałbym zacząć właśnie od nich, ponieważ ich szkodliwość potwierdzona jest badaniami naukowymi.

Powinnaś również przeczytać: Jak zyskać silne włosy, brak cellulitu i młodszą skórę? Kliknij, aby sprawdzić i działaj szybko!

Czerwień koszenilowa – barwnik E124.

Barwnik azowy pochodzenia syntetycznego. Jest to jeden z najbardziej niebezpiecznych barwników stosowanych w przemyśle spożywczym. Niestety wszystkie barwniki typu azowego rozpadają się w organizmie, tworząc aminowe związki, które są rakotwórcze.

Niektóre barwniki tego typu mogą rozpuszczać się w tłuszczach, co zwiększa ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w narządach wewnętrznych. Badania naukowe przeprowadzone nad wpływem tego barwnika wykazały szereg skutków ubocznych. Do najpoważniejszych zaliczamy: zaburzenie funkcji mózgu głównie problemy z koncentracją oraz występowanie nadmiernego pobudzenia u dzieci (ADHD).

Kliknij poniżej w „Lubię to!”, a będziesz zawsze na bieżąco informowany o nowych artykułach z mojego bloga.

W 2007 roku w Wielkiej Brytanii zostało przeprowadzone jedno z największych badań tego typu, które miało na celu wykazanie wpływu m.in. czerwieni koszenilowej na zdrowie człowieka. W badaniu tym wzięło udział 153 dzieci do lat 3 oraz 144 dzieci, które miał 8-9 lat. Wyniki tego badania były jasne, spożycie tego barwnika poprzez produkty spożywcze spowodowały nadpobudliwość oraz pogorszenie koncentracji. Niestety Unia Europejska jeszcze nie wprowadziła pełnego zakazu stosowania tego barwnika, ponieważ wciąż trwają badania naukowe. Natomiast przedstawicie UE uchwalili prawo, które wymusza obowiązek umieszczania ostrzeżenia o barwniku oraz następującej informacji „może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci”.

Powinieneś również przeczytać: Jak ziołami pozbyć się depresji oraz stresu? Kliknij, aby przeczytać. 

Koszenila – barwnik E120.

Nie należy mylić go z czerwienią koszenilową. Koszenila to barwnik pochodzenia naturalnego, którego kolor jest ciemnoczerwony. Powstaje on z wysuszenia, a następnie zmielenia owadów żerujących na kaktusach (Opuncji). Kilkadziesiąt lat temu barwnik ten był stosowany głównie w przemyśle odzieżowym do farbowania tkanin. Obecnie jest on również stosowany w żywności, a nawet lekach.

Jako że barwnik ten jest pochodzenia zwierzęcego, powinni unikać go wegetarianie oraz weganie. W małych ilościach nie powoduje negatywnych skutków dla zdrowia, lecz czasami może być on zanieczyszczony, co może doprowadzać do nasilenia reakcji alergicznych np. katar sienny, czy astma. Ponadto powinny go unikać osoby, które mają stwierdzone uczulenie na salicylany lub astmę.

Powinieneś przeczytać: Jak w domu wyleczyć stawy i żyć bez bólu? Kliknij, aby się dowiedzieć.

Tartrazyna – barwnik E102.

Jest to kolejny barwnik typu azowego, który najczęściej jest dodawany do produktów spożywczych w celu nadania żółtej barwy. Barwnik ten może powodować uwalnianie się histaminy, dlatego też w wyniku jego spożycia może powstać reakcja alergiczna, na którą w szczególności narażeni są astmatycy. Zaleca się, aby Tartrazyna była unikana przez osoby uczulone na salicylany oraz astmatyków. Pozostałe skutki uboczne mogą powstać w wyniku spożycia Tartrazyny: problemy z koncentracją, katar, ból głowy, depresja, wysypka oraz bezsenność.

Proszę o udostępnienie artykułu – każdemu może się przydać!


Co zyskasz, gdy zaczniesz zdrowo się odżywiać? 

Wydałem dla Was elektroniczną książkę, w której znajdziecie aż 22 przepisy o właściwościach wspierających zdrowie oraz proces leczenia. Wyselekcjonowałem je ze wszystkich moich przepisów, które wykazywały najwyższą skuteczność wśród osób, które prowadzę jako Specjalista Żywienia. 

Nie od dziś wiadomo, że to, co jemy ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Najczęściej jemy byle jak i na szybko, przy czym nie zwracamy uwagi na skład produktów, wartości odżywcze, witaminy i minerały. Niestety takie postępowanie często kończy się źle, powstają choroby, niedobory, a co za tym idzie problemy ze zdrowiem. 

Odżywianie jest podstawowym procesem życiowym człowieka, bez jedzenia i picia nasz organizm nie jest w stanie funkcjonować. Dlatego też należy pamiętać, aby nasze pożywienie było zdrowie i bogate w wartości odżywcze oraz makroelementy. Dzięki temu będziemy czuć się o wiele lepiej, będziemy mieć więcej energii, rzadziej będziemy chorować oraz będziemy cieszyć się długim zdrowiem. Badania naukowe donoszą, iż większość chorób spowodowanych jest nieprawidłowym odżywianiem, nadmiernym obżarstwem oraz niedoborem witamin i minerałów. 

Choroby takie jak nadciśnienie, podwyższony cholesterol, cukrzyca, miażdżyca, słabe kości, wzdęcia, zaparcia, zmęczenie, problemy z koncentracją, czy słaba odporność często mają swój początek właśnie w nieprawidłowym odżywianiu. Dlatego też napisałem książkę, dzięki której poznasz przepisy, które szybko dostarczą do Twojego organizmu odpowiednich składników odżywczych. Na efekty nie trzeba długo czekać, szybko staniesz się zdrowszych, zyskasz więcej energii oraz poprawi się Twój humor i sylwetka. Zyska również nasz mózg, ponieważ zdrowe żywienie wspomaga jego pracę, co skutkuje lepszą koncentracją, większą błyskotliwością i kreatywnością.

Jakie przepisy znajdziesz w mojej książce?

1. Trzy przepisy na oczyszczanie organizmu. 

Właściwości przepisów: oczyszcza wątrobę, przyspiesza odchudzanie, poprawia samopoczucie, oczyszcza z toksyn.

2. Naturalny antybiotyk.

Właściwości przepisu: silna odporność, szybsze leczenie, przeciwzakrzepowy, poprawia trawienie, obniża cholesterol i ciśnienie krwi, chroni przed pasożytami.

3. Najzdrowszy posiłek białkowo-tłuszczowy.

Właściwości przepisu: więcej energii, brak zmęczenia, lepsza koncentracja.

4. Osiem pomysłów na zdrowe śniadanie.

Właściwości przepisów: więcej energii, lepsze samopoczucie, brak znużenia, poprawa koncentracji, silna odporność. 

5. Przepis na imbir do picia o podwyższonych właściwościach. 

Właściwości przepisu: pomaga w odchudzaniu, poprawia trawienie, krążenie i odporność, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo, wzmacnia serce i naczynia krwionośne, zmniejsza ryzyko miażdżycy, cukrzycy i zawału.

6. Przepis na zdrową żelatynę.

Właściwości przepisu: wspomaga odchudzanie, redukuje wzdęcia, pomaga w zasypianiu, zwiększa odporność na stres, regeneruje stawy, ujędrnia skórę. 

7. Wzbogacony sok z pokrzywy.

Właściwości przepisu: pomaga w anemii, wzmacnia odporność i nerki, korzystnie wpływa na wątrobę, trzustkę oraz śledzionę. 

8. Pięć przepisów na najzdrowsze koktajle.

Właściwości przepisów: dużo witamin i minerałów, zmniejszają zaparcia, dodają więcej energii i witalności.

9. Pomysł na ananas i mango.

Właściwości przepisu: wspomaga trawienie, działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie, redukuje zakrzepy, pomaga w odchudzaniu. 

100% satysfakcji gwarantowane 

Kupując ode mnie książkę nie podejmujesz żadnego ryzyka. Daję Ci 7-dniową gwarancję na zwrot pieniędzy w przypadku gdybyś stwierdziła, że nie jesteś zadowolona z mojego e-booka. Chcesz otrzymać zwrot pieniędzy? Po prostu napisz do mnie maila, a ja zwrócę Ci wszelkie poniesione przez Ciebie koszty.

Źródło:

Może Ci się jeszcze spodobać...